Hayy ibn Yaqzan

een filosofische allegorie uit Moors Spanje

Prijs € 21,95

Levertijd: 2-3 werkdagen

Actie: Geen verzendkosten!

Ibn Tufayl, Abu Bakr Muhammad

Hardback | November 2005 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Ibn Tufayl (Guadix ca. 1110 - Marrakech 1185) moet een voorbeeldig didacticus zijn geweest met een groot psychologisch inzicht, eigenschappen die hij ten volle aanwendt in de filosofische allegorie over Hayy ibn Yaqzan. Hayy groeit op op een onbewoond eiland, waar hij kennis verwerft van de materiële wereld, inzicht in zichzelf en in het bovennatuurlijke. Hij leert geheel op eigen denkkracht het bestaan kennen van het Opperwezen, en in een mystieke apotheose overziet hij de hele schepping. Achter dit charmante verhaal gaan de filosofische en mystieke denkbeelden van Ibn Tufayl schuil, een van de belangrijkste vroege filosofen in het Westen. Zo krijgt de lezer een goed idee van het Arabische en islamitische denken in middeleeuws Andalusië. In het Westen kreeg Hayy ibn Yaqzan bekendheid door een Latijnse vertaling, waarvan in 1672 in Amsterdam in kringen rond Spinoza een Nederlandse vertaling verscheen. In de inleiding op haar vertaling gaat de Leidse hoogleraar Arabisch Remke Kruk in op de auteur, de filosofische en theologische achtergronden van die tijd en op de betekenis van dit boek.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Ibn Tufayl, Abu Bakr Muhammad
Uitgever
Stichting Uitgeverij Bulaaq
ISBN
9789054600541
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2005
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Ibn Tufayl (Guadix ca. 1110 - Marrakech 1185) moet een voorbeeldig didacticus zijn geweest met een groot psychologisch inzicht, eigenschappen die hij ten volle aanwendt in de filosofische allegorie over Hayy ibn Yaqzan. Hayy groeit op op een onbewoond eiland, waar hij kennis verwerft van de materiële wereld, inzicht in zichzelf en in het bovennatuurlijke. Hij leert geheel op eigen denkkracht het bestaan kennen van het Opperwezen, en in een mystieke apotheose overziet hij de hele schepping.
Achter dit charmante verhaal gaan de filosofische en mystieke denkbeelden van Ibn Tufayl schuil, een van de belangrijkste vroege filosofen in het Westen. Zo krijgt de lezer een goed idee van het Arabische en islamitische denken in middeleeuws Andalusië.

In het Westen kreeg Hayy ibn Yaqzan bekendheid door een Latijnse vertaling, waarvan in 1672 in Amsterdam in kringen rond Spinoza een Nederlandse vertaling verscheen. In de inleiding op haar vertaling gaat de Leidse hoogleraar Arabisch Remke Kruk in op de auteur, de filosofische en theologische achtergronden van die tijd en op de betekenis van dit boek.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Ibn Tufayl, Abu Bakr Muhammad
Uitgever
Stichting Uitgeverij Bulaaq
ISBN
9789054600541
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2005
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Volg de Boekenloods op