Handelen bij kindermishandeling en huiselijk geweld

van signalering tot besluit

Prijs € 40,95

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Linda Douma`, Medi Hoes

Paperback | April 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het boek Handelen bij kindermishandeling en huiselijk geweld: Van signalering tot besluit is bedoeld voor beroepskrachten en studenten die in hun (beoogde) werkveld te maken kunnen krijgen met kinderen, volwassenen en gezinnen waarbij (vermoedelijk) sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld. Het boek biedt achtergronden en praktische handvatten en informatie, zodat beroepskrachten in het veld tijdig gevallen van kindermishandeling en huiselijk geweld kunnen signaleren en hierop adequaat kunnen reageren. De auteurs gaan in op wat kindermishandeling en huiselijk geweld is, hoe dit kan ontstaan en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Tevens wordt besproken welke signalen kunnen duiden op kindermishandeling en huiselijk geweld en hoe je als beroepskracht met deze signalen omgaat. Besproken wordt welke beroepshouding nodig is om deze signalen te herkennen, hoe je het gesprek hierover met het slachtoffer en de dader aangaat en welke stappen je kan/moet nemen. De Verplichte Meldcode komt hierbij ruim aan bod. Daarnaast besteden de auteurs aandacht aan loverboy problematiek en eergerelateerd geweld. De auteurs gaan ook uitgebreid in op hoe in Nederland de aanpak van en hulpverlening bij kindermishandeling en huiselijk geweld eruitziet en welke instanties en organisaties hierbij een belangrijke rol spelen en kunnen helpen. In deze tweede druk hebben de auteurs recente cijfers en inzichten rondom (de aanpak van) kindermishandeling, huiselijk geweld, loverboy problematiek en eergerelateerd geweld opgenomen en is de sectie over seksueel misbruik uitgebreid. Daarnaast hebben de auteurs de veranderingen in de aanpak en hulpverlening als gevolg van de hervormingen in de (jeugd)zorg en maatschappelijke ondersteuning per 1 januari 2015 verwerkt. Dit betreft onder andere de toegenomen verantwoordelijkheid van gemeenten, de ontwikkeling van (sociale) wijk-/buurtteams, de opheffing van Bureau Jeugdzorg en het creëren van één meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld: Veilig Thuis. Tevens is er meer aandacht voor bepaalde methodieken en interventies die goed aansluiten bij het hervormde hulpverleningssysteem (zoals 1Gezin1Plan, Signs of Safety) en is de eventuele veranderde rol van betrokken instanties beschreven. Deze tweede druk bevat bovendien nieuwe werkcasussen om als docent in de les te gebruiken of om als hulpverlener zelf mee aan de slag te gaan.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Linda Douma`, Medi Hoes
Uitgever
Boom
ISBN
9789462365360
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2016
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
292

Beschrijving

Het boek Handelen bij kindermishandeling en huiselijk geweld: Van signalering tot besluit is bedoeld voor beroepskrachten en studenten die in hun (beoogde) werkveld te maken kunnen krijgen met kinderen, volwassenen en gezinnen waarbij (vermoedelijk) sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld. Het boek biedt achtergronden en praktische handvatten en informatie, zodat beroepskrachten in het veld tijdig gevallen van kindermishandeling en huiselijk geweld kunnen signaleren en hierop adequaat kunnen reageren.

De auteurs gaan in op wat kindermishandeling en huiselijk geweld is, hoe dit kan ontstaan en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Tevens wordt besproken welke signalen kunnen duiden op kindermishandeling en huiselijk geweld en hoe je als beroepskracht met deze signalen omgaat. Besproken wordt welke beroepshouding nodig is om deze signalen te herkennen, hoe je het gesprek hierover met het slachtoffer en de dader aangaat en welke stappen je kan/moet nemen. De Verplichte Meldcode komt hierbij ruim aan bod. Daarnaast besteden de auteurs aandacht aan loverboy problematiek en eergerelateerd geweld. De auteurs gaan ook uitgebreid in op hoe in Nederland de aanpak van en hulpverlening bij kindermishandeling en huiselijk geweld eruitziet en welke instanties en organisaties hierbij een belangrijke rol spelen en kunnen helpen.

In deze tweede druk hebben de auteurs recente cijfers en inzichten rondom (de aanpak van) kindermishandeling, huiselijk geweld, loverboy problematiek en eergerelateerd geweld opgenomen en is de sectie over seksueel misbruik uitgebreid. Daarnaast hebben de auteurs de veranderingen in de aanpak en hulpverlening als gevolg van de hervormingen in de (jeugd)zorg en maatschappelijke ondersteuning per 1 januari 2015 verwerkt. Dit betreft onder andere de toegenomen verantwoordelijkheid van gemeenten, de ontwikkeling van (sociale) wijk-/buurtteams, de opheffing van Bureau Jeugdzorg en het creëren van één meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld: Veilig Thuis. Tevens is er meer aandacht voor bepaalde methodieken en interventies die goed aansluiten bij het hervormde hulpverleningssysteem (zoals 1Gezin1Plan, Signs of Safety) en is de eventuele veranderde rol van betrokken instanties beschreven. Deze tweede druk bevat bovendien nieuwe werkcasussen om als docent in de les te gebruiken of om als hulpverlener zelf mee aan de slag te gaan.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Linda Douma`, Medi Hoes
Uitgever
Boom
ISBN
9789462365360
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2016
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
292

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99