Handboek geestelijke zorgverlening aan Hindoes

Prijs € 35,00

Uitverkocht

Haridat Rambaran

Paperback | Oktober 2015 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het eerste handboek over hindoeïstische geestelijke zorg, vanuit het eigen perspectief van Hindoes in Nederland.Binnen het Hindoeïsme is geestelijke begeleiding van mensen zo oud als de godsdienst zelf. Traditioneel vinden gesprekken en adviezen over ethische kwesties plaats binnen de kring van de familie en wordt voor het uitvoeren van rituelen een beroep gedaan op een pandit. Het werkterrein van de hindoepriester heeft zich in onze moderne samenleving steeds meer verplaatst van de buitenlucht naar de ruimte binnenshuis.Tegelijk is de uitvoering van de geestelijke zorg aan Hindoes deels verschoven van de huiselijke sfeer naar de professionele zorgverlening binnen zorginstellingen en inrichtingen. Dit laatste is nieuw en stelt bijzondere eisen aan de zorgverleners. Die moeten gedegen kennis hebben van de gebruiken en religieuze opvattingen van hun cliënten. Ook dienen ze creatieve vormen te vinden om de oude verhalen, tradities en rituelen eigentijds te bemiddelen binnen organisaties voor gezondheidszorg, welzijn en justitie. Veel kennis moet gaandeweg worden opgedaan uit ervaringen in de praktijk.Dit handboek geeft talloze voorbeelden uit een beroepspraktijk die volop in ontwikkeling is. De tendens om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, houdt in dat de zorgverlener bekwaam omgaat met een individuele hulpvraag en instaat voor integrale zorg. Om te komen tot een goed overwogen zorgplan voor Hindoes staat in dit handboek daarom de mens centraal en heeft het ritueel een dienende functie. Speciale aandacht is er voor begeleiding in de palliatieve fase, het sterven en de visie op het leven daarna. Vanuit de praktijk van de professionele uitvaartzorg wordt inzicht gegeven in het actuele aanbod aan hindoeïstische uitvaartrituelen en aan ontwikkelingen in de toekomst. Een stappenplan biedt houvast bij het voorbereiden van de uitvaart.De bijdragen in 'Met vallen en opstaan' illustreren het verborgen leed in de bajes: de moeite die veel gedetineerden doen om weer goed te maken wat aan menselijkheid verloren ging en welke rol de geestelijk verzorger hierin kan spelen. Ook is er aandacht voor de specifieke context van geestelijke zorg bij Defensie.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Haridat Rambaran
Uitgever
Parthenon
ISBN
9789079578764
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2015
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
250

Beschrijving

Het eerste handboek over hindoeïstische geestelijke zorg, vanuit het eigen perspectief van Hindoes in Nederland.

Binnen het Hindoeïsme is geestelijke begeleiding van mensen zo oud als de godsdienst zelf. Traditioneel vinden gesprekken en adviezen over ethische kwesties plaats binnen de kring van de familie en wordt voor het uitvoeren van rituelen een beroep gedaan op een pandit. Het werkterrein van de hindoepriester heeft zich in onze moderne samenleving steeds meer verplaatst van de buitenlucht naar de ruimte binnenshuis.

Tegelijk is de uitvoering van de geestelijke zorg aan Hindoes deels verschoven van de huiselijke sfeer naar de professionele zorgverlening binnen zorginstellingen en inrichtingen. Dit laatste is nieuw en stelt bijzondere eisen aan de zorgverleners. Die moeten gedegen kennis hebben van de gebruiken en religieuze opvattingen van hun cliënten. Ook dienen ze creatieve vormen te vinden om de oude verhalen, tradities en rituelen eigentijds te bemiddelen binnen organisaties voor gezondheidszorg, welzijn en justitie. Veel kennis moet gaandeweg worden opgedaan uit ervaringen in de praktijk.

Dit handboek geeft talloze voorbeelden uit een beroepspraktijk die volop in ontwikkeling is. De tendens om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, houdt in dat de zorgverlener bekwaam omgaat met een individuele hulpvraag en instaat voor integrale zorg. Om te komen tot een goed overwogen zorgplan voor Hindoes staat in dit handboek daarom de mens centraal en heeft het ritueel een dienende functie.

Speciale aandacht is er voor begeleiding in de palliatieve fase, het sterven en de visie op het leven daarna. Vanuit de praktijk van de professionele uitvaartzorg wordt inzicht gegeven in het actuele aanbod aan hindoeïstische uitvaartrituelen en aan ontwikkelingen in de toekomst. Een stappenplan biedt houvast bij het voorbereiden van de uitvaart.

De bijdragen in 'Met vallen en opstaan' illustreren het verborgen leed in de bajes: de moeite die veel gedetineerden doen om weer goed te maken wat aan menselijkheid verloren ging en welke rol de geestelijk verzorger hierin kan spelen. Ook is er aandacht voor de specifieke context van geestelijke zorg bij Defensie.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Haridat Rambaran
Uitgever
Parthenon
ISBN
9789079578764
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2015
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
250

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99