Gids geriatrische geneesmiddelen

Prijs € 22,50

Uitverkocht

J. van Ingen Schenau

Hardback | Juni 2003 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Er bestaan veel farmacologische gidsen. Voor de medische begeleiding van oudere patiënten zijn die echter minder geschikt. Waarom? · Algemene repertoria zijn veel te uitgebreid. Vaak worden vele honderden, zo niet duizenden, farmacotherapeutica genoemd. · Per besproken geneesmiddel is de informatie niet uitgebreid genoeg, althans voor wat de geriatrische patiënt betreft. Bijwerkingen bijvoorbeeld komen bij ouderen frequenter en heftiger voor dan bij andere patiëntengroepen. Ook is er veel vaker sprake van comorbiditeit bij ouderen (meer dan één aandoening op hetzelfde moment), waardoor goede en effectieve combinaties van geneesmiddelen moeten worden voorgeschreven (hetgeen specifieke kennis bij de voorschrijvende arts vooronderstelt). De Gids geriatrische geneesmiddelen is beknopter waar het kan en uitvoeriger waar het moet. Het gaat hier geenszins om een medische niche. Ongeveer 13% van de Nederlandse bevolking bestaat uit ouderen. Deze groep patiënten krijgt maar liefst 30% van alle voorgeschreven geneesmiddelen verstrekt. Bij het verstrekken en distribueren van de goede medicijnen zijn meerdere disciplines betrokken: huisartsen, geriaters, verpleeghuisartsen, verzorgenden en (al of niet gespecialiseerde) verpleegkundigen. In de gids worden de besproken geneesmiddelen per (ook elders gehanteerde) toepassingscategorie behandeld. Voorin het boek een aantal inleidende hoofdstukken. Jan van Ingen Schenau is werkzaam als verpleeghuisarts en coördinator eenheid behandeling bij Stichting Keizorg in Amersfoort. Hij heeft geregeld populair-wetenschappelijke artikelen op zijn vakgebied geschreven en een boek over dementie. Verder is hij mede-oprichter geweest van Denkbeeld, tijdschrift voor Psychogeriatrie, waaraan hij nog steeds als redacteur is verbonden. Daarnaast is hij referent bij Medisch-Farmaceutische mededelingen en is hij hoofdredacteur van het tijdschrift over Angst en Depressie.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J. van Ingen Schenau
Uitgever
Tijdstroom, Uitgeverij De
ISBN
9789058980502
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Juni 2003
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
214

Beschrijving

Er bestaan veel farmacologische gidsen. Voor de medische begeleiding van oudere patiënten zijn die echter minder geschikt. Waarom? · Algemene repertoria zijn veel te uitgebreid. Vaak worden vele honderden, zo niet duizenden, farmacotherapeutica genoemd. · Per besproken geneesmiddel is de informatie niet uitgebreid genoeg, althans voor wat de geriatrische patiënt betreft. Bijwerkingen bijvoorbeeld komen bij ouderen frequenter en heftiger voor dan bij andere patiëntengroepen. Ook is er veel vaker sprake van comorbiditeit bij ouderen (meer dan één aandoening op hetzelfde moment), waardoor goede en effectieve combinaties van geneesmiddelen moeten worden voorgeschreven (hetgeen specifieke kennis bij de voorschrijvende arts vooronderstelt). De Gids geriatrische geneesmiddelen is beknopter waar het kan en uitvoeriger waar het moet. Het gaat hier geenszins om een medische niche. Ongeveer 13% van de Nederlandse bevolking bestaat uit ouderen. Deze groep patiënten krijgt maar liefst 30% van alle voorgeschreven geneesmiddelen verstrekt. Bij het verstrekken en distribueren van de goede medicijnen zijn meerdere disciplines betrokken: huisartsen, geriaters, verpleeghuisartsen, verzorgenden en (al of niet gespecialiseerde) verpleegkundigen. In de gids worden de besproken geneesmiddelen per (ook elders gehanteerde) toepassingscategorie behandeld. Voorin het boek een aantal inleidende hoofdstukken.

Jan van Ingen Schenau is werkzaam als verpleeghuisarts en coördinator eenheid behandeling bij Stichting Keizorg in Amersfoort. Hij heeft geregeld populair-wetenschappelijke artikelen op zijn vakgebied geschreven en een boek over dementie. Verder is hij mede-oprichter geweest van Denkbeeld, tijdschrift voor Psychogeriatrie, waaraan hij nog steeds als redacteur is verbonden. Daarnaast is hij referent bij Medisch-Farmaceutische mededelingen en is hij hoofdredacteur van het tijdschrift over Angst en Depressie.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J. van Ingen Schenau
Uitgever
Tijdstroom, Uitgeverij De
ISBN
9789058980502
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Juni 2003
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
214

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99