Gezondheidspsychologie bij patiënten

Prijs € 70,00

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

L. Lechner, C. Bolman, I. Mesters

Paperback | Juli 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

"Gezondheidspsychologie bij patiënten geeft de lezer inzicht in het proces dat patiënten doorlopen tijdens een (chronische) ziekte. Dat proces loopt van de eerste klachten, naar de diagnose, de behandeling, het leren leven met de ziekte en het mogelijk sterven als gevolg van de ziekte. De meeste aandacht gaat hierbij uit naar het perspectief van de patiënt, de psychosociale adaptatie aan de ziekte en de verandering van gedrag door het planmatig bevorderen van gezondheid. De volgende vragen spelen daarbij een rol: Welke psychologische processen maakt een patiënt door? Van welke factoren is succesvolle adaptatie aan de ziekte afhankelijk? En hoe kan de gedragsverandering die vaak nodig is bij het omgaan met een ziekte, worden bereikt?Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel worden centrale thema’s besproken die relevant zijn tijdens alle fasen van het ziekteproces. Vervolgens staat het bovengenoemde ziekteproces van de patiënt centraal, waarbij per hoofdstuk stap voor stap de nadruk ligt op één van de fasen in dit proces. Tot slot worden enkele toepassingen van gezondheidspsychologische interventies bij verschillende patiëntengroepen besproken. Bovendien is er in dit laatste deel aandacht voor pijnbeleving van de patiënt, eHealth, de Nederlandse gezondheidzorg, wetgeving rondom patiëntenzorg, en de rol van de medisch-psycholoog en de functionaris patiëntencommunicatie in het ziekenhuis.Het boek Gezondheidspsychologie bij patiënten geeft iedereen die te maken heeft met de zorg voor patiënten een duidelijk beeld van de behoeften en ervaringen van de patiënt, nodig voor het verlenen van zo goed mogelijke zorg. ‘Iedereen’ beperkt zich overigens niet tot artsen, verpleegkundigen en psychologen alleen, maar geldt evenzeer voor onderzoekers en anderen die zich professioneel bezighouden met bevordering van gezond gedrag bij patiënten. Cursus ‘Adaptatie en gedragsverandering bij chronisch zieken’Geïnteresseerd in de psychologische processen die een patiënt doormaakt bij het krijgen van een (chronische) zieke? En in de rol die een hulpverlener kan spelen om dit ziekteproces te optimaliseren? Dan is deze cursus iets voor u. In de cursus leert u om gezondheidspsychologische interventies voor mensen met somatische klachten/aandoeningen professioneel te ontwikkelen en in te zetten. Deze interventies beogen patiënten zo goed mogelijk te laten omgaan met een gezondheidsprobleem en de gevolgen daarvan of er van te herstellen.Kijk voor meer cursusinformatie op www.ou.nl."

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
L. Lechner, C. Bolman, I. Mesters
Uitgever
Uitgeverij Van Gorcum B.V.
ISBN
9789023246206
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2010
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
456

Beschrijving

"Gezondheidspsychologie bij patiënten geeft de lezer inzicht in het proces dat patiënten doorlopen tijdens een (chronische) ziekte.
Dat proces loopt van de eerste klachten, naar de diagnose, de behandeling, het leren leven met de ziekte en het mogelijk sterven als gevolg van de ziekte. De meeste aandacht gaat hierbij uit naar het perspectief van de patiënt, de psychosociale adaptatie aan de ziekte en de verandering van gedrag door het planmatig bevorderen van gezondheid. De volgende vragen spelen daarbij een rol: Welke psychologische processen maakt een patiënt door? Van welke factoren is succesvolle adaptatie aan de ziekte afhankelijk? En hoe kan de gedragsverandering die vaak nodig is bij het omgaan met een ziekte, worden bereikt?

Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel worden centrale thema’s besproken die relevant zijn tijdens alle fasen van het ziekteproces. Vervolgens staat het bovengenoemde ziekteproces van de patiënt centraal, waarbij per hoofdstuk stap voor stap de nadruk ligt op één van de fasen in dit proces. Tot slot worden enkele toepassingen van gezondheidspsychologische interventies bij verschillende patiëntengroepen besproken. Bovendien is er in dit laatste deel aandacht voor pijnbeleving van de patiënt, eHealth, de Nederlandse gezondheidzorg, wetgeving rondom patiëntenzorg, en de rol van de medisch-psycholoog en de functionaris patiëntencommunicatie in het ziekenhuis.

Het boek Gezondheidspsychologie bij patiënten geeft iedereen die te maken heeft met de zorg voor patiënten een duidelijk beeld van de behoeften en ervaringen van de patiënt, nodig voor het verlenen van zo goed mogelijke zorg. ‘Iedereen’ beperkt zich overigens niet tot artsen, verpleegkundigen en psychologen alleen, maar geldt evenzeer voor onderzoekers en anderen die zich professioneel bezighouden met bevordering van gezond gedrag bij patiënten.



Cursus ‘Adaptatie en gedragsverandering bij chronisch zieken’
Geïnteresseerd in de psychologische processen die een patiënt doormaakt bij het krijgen van een (chronische) zieke? En in de rol die een hulpverlener kan spelen om dit ziekteproces te optimaliseren? Dan is deze cursus iets voor u. In de cursus leert u om gezondheidspsychologische interventies voor mensen met somatische klachten/aandoeningen professioneel te ontwikkelen en in te zetten. Deze interventies beogen patiënten zo goed mogelijk te laten omgaan met een gezondheidsprobleem en de gevolgen daarvan of er van te herstellen.

Kijk voor meer cursusinformatie op www.ou.nl.


"

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
L. Lechner, C. Bolman, I. Mesters
Uitgever
Uitgeverij Van Gorcum B.V.
ISBN
9789023246206
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juli 2010
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
456

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99