Gevaarlijke vrouwen

tien militante vrouwen in het vizier

Prijs € 37,90

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

Beatrice de Graaf

Paperback | November 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Oorlog en terrorisme worden vaak beschouwd als een zaak van mannen. Toch zijn vrouwen al sinds lang betrokken bij gewelddadige bewegingen. In Gevaarlijke vrouwen worden tien militante vrouwen onder de loep gelegd. Met de emancipatie en de verbeterde kansen voor vrouwen neemt hun rol in terroristische organisaties toe. In de jaren zeventig zaten er bijvoorbeeld veel vrouwen in leidinggevende posities bij de links-revolutionaire Rote Armee Fraktion (RAF). Ulrike Meinhof is daarvan het bekendste voorbeeld. Maar het hangt sterk af van het type terroristische organisatie wat voor een rol er voor de vrouwelijke leden was weggelegd. Mochten ze meevechten, waren ze koerier, vriendin van, of werden ze als zelfmoordterroriste opgeofferd? Minstens zo belangrijk voor het radicaliseringproces van vrouwen was de manier waarop er tegen hen werd aangekeken, door de media en door de terrorismebestrijders. Vaak zag de buitenwacht ze als bijzonder gevaarlijk. In Gevaarlijke vrouwen laat Beatrice de Graaf zien hoe vrouwelijke militanten als stereotypen werden neergezet, en wat het met hen deed. Onder meer ‘amazone’ Tanja Nijmeijer (FARC-strijders), ‘ontaarde moeder’ Ulrike Meinhof (RAF) en ‘Black Panther’ Angela Davis worden besproken. Over de auteur Beatrice de Graaf is verbonden aan de Universiteit Utrecht. Eerder schreef zij het succesvolle boek Over de Muur. De DDR, de Nederlandse kerken en de vredesbeweging, en Theater van de angst, de strijd tegen terrorisme in Nederland, Duitsland, Italië en Amerika.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Beatrice de Graaf
Uitgever
Boom
ISBN
9789461054715
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
208

Beschrijving

Oorlog en terrorisme worden vaak beschouwd als een zaak van mannen. Toch zijn vrouwen al sinds lang betrokken bij gewelddadige bewegingen. In Gevaarlijke vrouwen worden tien militante vrouwen onder de loep gelegd.
Met de emancipatie en de verbeterde kansen voor vrouwen neemt hun rol in terroristische organisaties toe. In de jaren zeventig zaten er bijvoorbeeld veel vrouwen in leidinggevende posities bij de links-revolutionaire Rote Armee Fraktion (RAF). Ulrike Meinhof is daarvan het bekendste voorbeeld. Maar het hangt sterk af van het type terroristische organisatie wat voor een rol er voor de vrouwelijke leden was weggelegd. Mochten ze meevechten, waren ze koerier, vriendin van, of werden ze als zelfmoordterroriste opgeofferd?
Minstens zo belangrijk voor het radicaliseringproces van vrouwen was de manier waarop er tegen hen werd aangekeken, door de media en door de terrorismebestrijders. Vaak zag de buitenwacht ze als bijzonder gevaarlijk. In Gevaarlijke vrouwen laat Beatrice de Graaf zien hoe vrouwelijke militanten als stereotypen werden neergezet, en wat het met hen deed. Onder meer ‘amazone’ Tanja Nijmeijer (FARC-strijders), ‘ontaarde moeder’ Ulrike Meinhof (RAF) en ‘Black Panther’ Angela Davis worden besproken.
Over de auteur
Beatrice de Graaf is verbonden aan de Universiteit Utrecht. Eerder schreef zij het succesvolle
boek Over de Muur. De DDR, de Nederlandse kerken en de vredesbeweging, en Theater van de angst, de strijd tegen terrorisme in Nederland, Duitsland, Italië en Amerika.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Beatrice de Graaf
Uitgever
Boom
ISBN
9789461054715
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
208

Actuele bestsellers!

  • 15,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 8,00
  • 15,00
  • 20,99
  • 23,95
  • 23,95
  • 15,00
  • 22,99