Van wie zijn de kinderen?

de passie en compassie van Sjef Teuns, strijdbare kinderpsychiater

Prijs € 7,50

Uitverkocht

I.P. Spruit

Paperback | April 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De passie en compassie van Sjef Teuns, strijdbare kinderpsychiater Van wie zijn de kinderen? Van een elfjarig moordenaartje tot doodsbange kleine autistjes, Sjef Teuns – Nederlands eerste kinderpsychoanalyticus (1926) opgeleid door Anna Freud en Donald Winnicott, trok met ze op. Van peuter tot puber ellendig in een gesticht, debiel verklaard omdat je doof bent, Teuns zag ze. Hij trok zich het lot aan van kinderen in armoede, in oorlog, in misère thuis, hij bekommerde zich om gehandicapte en gebrekkige kinderen, kinderen ‘met een vlekje’, zieke kinderen, geestelijk gestoorde kinderen voor wie geen hulp mogelijk leek. Teuns was ervan overtuigd dat hij ze altijd wel iets te bieden had, dat ook kleine beetjes helpen. Hij was een vakman en de kinderen hielden van hun psychiater. Hij was ook een idealist die ten strijde trok tegen starre beroepsopvattingen waardoor kinderen van de wal in de sloot geholpen werden, of gewoon aan hun lot werden overgelaten. Hij kwam onzacht in aanvaring met overheid en collega’s, maar kinderen zijn de toekomst en de toekomst mocht niet worden gebouwd op angst en leed, op geweld, betweterij, onverschilligheid en zuinigheid. Wat wist hij te redden en wat verloor hij? Inge Spruit neemt de lezer mee op een fascinerende ontdekkingsreis door de wereld van het onvolmaakte kind. Prachtig en meeslepend geschreven laat zij u kennis maken met de zorg voor zijn gezondheid, de oprechte bekommernis en de gevechten achter de schermen. Het is een boek dat je niet makkelijk neerlegt als je er eenmaal in begonnen bent. Dr. Inge P. Spruit werkte als universitair hoofddocent medische sociologie aan de Universiteit Leiden. Meermaals trad zij in die functie ook op als adviseur voor de WHO Europa. Aan het Trimbos-instituut was zij hoofd van de afdeling epidemiologie en verzorgde o.a. heel wat projecten voor het ministerie van volksgezondheid. Haar bekendste boek is Onder de vleugels van de partij, het verhaal van een Rotterdamse jongen die in een nazi-kindertehuis in Duitsland terechtkwam, als vijftienjarige kindsoldaat werd en uiteindelijk bij de Waffen-SS frontdienst deed.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
I.P. Spruit
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056252953
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
324

Beschrijving

De passie en compassie van Sjef Teuns, strijdbare kinderpsychiater
Van wie zijn de kinderen?

Van een elfjarig moordenaartje tot doodsbange kleine autistjes, Sjef Teuns – Nederlands eerste kinderpsychoanalyticus (1926) opgeleid door Anna Freud en Donald Winnicott, trok met ze op. Van peuter tot puber ellendig in een gesticht, debiel verklaard omdat je doof bent, Teuns zag ze. Hij trok zich het lot aan van kinderen in armoede, in oorlog, in misère thuis, hij bekommerde zich om gehandicapte en gebrekkige kinderen, kinderen ‘met een vlekje’, zieke kinderen, geestelijk gestoorde kinderen voor wie geen hulp mogelijk leek. Teuns was ervan overtuigd dat hij ze altijd wel iets te bieden had, dat ook kleine beetjes helpen. Hij was een vakman en de kinderen hielden van hun psychiater. Hij was ook een idealist die ten strijde trok tegen starre beroepsopvattingen waardoor kinderen van de wal in de sloot geholpen werden, of gewoon aan hun lot werden overgelaten. Hij kwam onzacht in aanvaring met overheid en collega’s, maar kinderen zijn de toekomst en de toekomst mocht niet worden gebouwd op angst en leed, op geweld, betweterij, onverschilligheid en zuinigheid. Wat wist hij te redden en wat verloor hij?

Inge Spruit neemt de lezer mee op een fascinerende ontdekkingsreis door de wereld van het onvolmaakte kind. Prachtig en meeslepend geschreven laat zij u kennis maken met de zorg voor zijn gezondheid, de oprechte bekommernis en de gevechten achter de schermen. Het is een boek dat je niet makkelijk neerlegt als je er eenmaal in begonnen bent.

Dr. Inge P. Spruit werkte als universitair hoofddocent medische sociologie aan de Universiteit Leiden. Meermaals trad zij in die functie ook op als adviseur voor de WHO Europa. Aan het Trimbos-instituut was zij hoofd van de afdeling epidemiologie en verzorgde o.a. heel wat projecten voor het ministerie van volksgezondheid.

Haar bekendste boek is Onder de vleugels van de partij, het verhaal van een Rotterdamse jongen die in een nazi-kindertehuis in Duitsland terechtkwam, als vijftienjarige kindsoldaat werd en uiteindelijk bij de Waffen-SS frontdienst deed.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
I.P. Spruit
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056252953
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
324

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99