Profijtelijke boekskens

boekcultuur, geloof en gewin. Historische Studies

Prijs € 29,00

Niet beschikbaar

W. Heijting

Paperback | Juni 2007 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Niet veel meer dan vijf eeuwen scheiden Gutenberg van de internetrevolutie. In Profijtelijke boekskens laat Willem Heijting zien hoe in dat tijdperk het medium van de drukkunst werd ingezet voor de verbreiding van religieuze denkbeelden. Een nog onzekere markt en de onderdrukking van de reformatie kenmerken de eerste periode.Daarna wordt het gedrukte boek ingezet voor een massaal vroomheidsoffensief, zowel ten gunste van de ‘bevoorrechte kerk’ asl van alternatieve stromingen. Het zoeken naar nieuwe identiteiten kenmerkt de jaren rond 1800 en daarna. Als in de twintigste eeuw de macht van en de liefde voor het boek een toppunt bereiken, breken nieuwe media door. Door de eeuwen heen,zo maken de zeventien case-studies in deze bundel zichtbaar, is er een spanningsveld geweest tussen hat religieuze ideaal, de politieke en maatschappelijke realiteit en het geldelijke gewin. Dr. Wiilem Heijting(1943) was tot 2005 conservator bij de Universitetisbibliotheek van de Vrije Universiteit te Amsterdam, tevens hoofd van het studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur. Daarna was hij adjunctdirecteur van deze bibliotheek. Als boek- en kerkhistoricus publiceerde hij De catechismi en confessies in de Nederlandse reformatie tot 1585 (2 delen, 1989) en diverse andere publicaties op het raakvlak van beide disciplines.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
W. Heijting
Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789065509895
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2007
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
342

Beschrijving

Niet veel meer dan vijf eeuwen scheiden Gutenberg van de internetrevolutie. In Profijtelijke boekskens laat Willem Heijting zien hoe in dat tijdperk het medium van de drukkunst werd ingezet voor de verbreiding van religieuze denkbeelden. Een nog onzekere markt en de onderdrukking van de reformatie kenmerken de eerste periode.Daarna wordt het gedrukte boek ingezet voor een massaal vroomheidsoffensief, zowel ten gunste van de ‘bevoorrechte kerk’ asl van alternatieve stromingen. Het zoeken naar nieuwe identiteiten kenmerkt de jaren rond 1800 en daarna. Als in de twintigste eeuw de macht van en de liefde voor het boek een toppunt bereiken, breken nieuwe media door. Door de eeuwen heen,zo maken de zeventien case-studies in deze bundel zichtbaar, is er een spanningsveld geweest tussen hat religieuze ideaal, de politieke en maatschappelijke realiteit en het geldelijke gewin.

Dr. Wiilem Heijting(1943) was tot 2005 conservator bij de Universitetisbibliotheek van de Vrije Universiteit te Amsterdam, tevens hoofd van het studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur. Daarna was hij adjunctdirecteur van deze bibliotheek. Als boek- en kerkhistoricus publiceerde hij De catechismi en confessies in de Nederlandse reformatie tot 1585 (2 delen, 1989) en diverse andere publicaties op het raakvlak van beide disciplines.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
W. Heijting
Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789065509895
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2007
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
342

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99