Kloosters in Friesland

een inleiding

Prijs € 19,50

Uitverkocht

Erik Betten

Paperback | December 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Geen Nederlandse provincie is zo gevormd door de kloosters als Friesland, en nergens is die erfenis ook weer zo uit het landschap en de herinnering uitgewist. Als religieuze, intellectuele en economische centra speelden de kloosters een bepalende rol in de Friese samenleving. Vrijwel de hele provincie was in de middeleeuwen bedekt met een netwerk van tientallen abdijen, priorijen en andere vormen van kloosterleven. De monnikspij was niet weg te denken uit het straatbeeld, de stenen kloostergebouwen waren brandpunten van de maatschappij in die tijd. De geschiedenis van de Friese kloosters bestaat echter niet alleen uit indrukwekkende staaltjes van overtuiging, van diep geloof en doorzettingsvermogen. Het is ook een geschiedenis van rivaliteit, betrokkenheid bij de soms bloedige onrust in de samenleving, van geweld. Hoe zijn de kloosters destijds in Friesland gekomen? Wie stichtte ze, welke functie hadden ze, en hoe goed vervulden ze die functie? En wat is er van hun rijke geschiedenis bewaard gebleven? Deze en andere vragen komen in dit boek aan bod. Drs. Erik Betten is mediaevist en werkt als journalist.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Erik Betten
Uitgever
Bornmeer, Uitgeverij
ISBN
9789056152277
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
158

Beschrijving

Geen Nederlandse provincie is zo gevormd door de kloosters als Friesland, en nergens is die erfenis ook weer zo uit het landschap en de herinnering uitgewist. Als religieuze, intellectuele en economische centra speelden de kloosters een bepalende rol in de Friese samenleving. Vrijwel de hele provincie was in de middeleeuwen bedekt met een netwerk van tientallen abdijen, priorijen en andere vormen van kloosterleven. De monnikspij was niet weg te denken uit het straatbeeld, de stenen kloostergebouwen waren brandpunten van de maatschappij in die tijd.

De geschiedenis van de Friese kloosters bestaat echter niet alleen uit indrukwekkende staaltjes van overtuiging, van diep geloof en doorzettingsvermogen. Het is ook een geschiedenis van rivaliteit, betrokkenheid bij de soms bloedige onrust in de samenleving, van geweld.

Hoe zijn de kloosters destijds in Friesland gekomen? Wie stichtte ze, welke functie hadden ze, en hoe goed vervulden ze die functie? En wat is er van hun rijke geschiedenis bewaard gebleven? Deze en andere vragen komen in dit boek aan bod.

Drs. Erik Betten is mediaevist en werkt als journalist.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Erik Betten
Uitgever
Bornmeer, Uitgeverij
ISBN
9789056152277
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2009
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
158

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99