Dienaar van koloniaal Nederland

biografie van Frederik Christiaan Hendrik Hirschmann (1870-1935)

Prijs € 27,95

Uitverkocht

Jan de Lang

Paperback | April 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Frederik Christiaan Hendrik Hirschmann (1870-1935) was officier in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (knil) en maakte bijna drie decennia Nederlands militair koloniaal beleid, tijdens de hoogtijdagen van het moderne imperialisme, aan den lijve mee. Hirschmann vocht in Atjeh, maakte deel uit van de staf van een belangrijke militaire expeditie, was tegelijkertijd oorlogscorrespondent, en had van doen met koppensnellers en dwangarbeiders. Tussentijds voerde hij het commando over het leger in Suriname, dat hij moest omvormen naar Indisch model. Het was een roerige periode, waarin een staatsgreep werd verijdeld en Hirschmann zich krachtig verzette tegen een advies aan de Nederlandse regering om het leger in Suriname op te heffen. Dienaar van koloniaal Nederland onderzoekt de uniciteit van Hirschmann, maar ook zijn representativiteit binnen de groep cadetten van de Koninklijke Militaire Academie die in 1891 tot tweede luitenant werden benoemd. Daardoor wordt in deze fascinerende biografie ook het brede verhaal zichtbaar hoe het knil in de Indische archipel werd ingezet in de tijd dat het Nederlands gezag daar overal en definitief werd gevestigd.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jan de Lang
Uitgever
Bert Bakker
ISBN
9789035136267
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2011
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
477

Beschrijving

Frederik Christiaan Hendrik Hirschmann (1870-1935) was officier in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (knil) en maakte bijna drie decennia Nederlands militair koloniaal beleid, tijdens de hoogtijdagen van het moderne imperialisme, aan den lijve mee.
Hirschmann vocht in Atjeh, maakte deel uit van de staf van een belangrijke militaire expeditie, was tegelijkertijd oorlogscorrespondent, en had van doen met koppensnellers en dwangarbeiders. Tussentijds voerde hij het commando over het leger in Suriname, dat hij moest omvormen naar Indisch model. Het was een roerige periode, waarin een staatsgreep werd verijdeld en Hirschmann zich krachtig verzette tegen een advies aan de Nederlandse regering om het leger in Suriname op te heffen.
Dienaar van koloniaal Nederland onderzoekt de uniciteit van Hirschmann, maar ook zijn representativiteit binnen de groep cadetten van de Koninklijke Militaire Academie die in 1891 tot tweede luitenant werden benoemd. Daardoor wordt in deze fascinerende biografie ook het brede verhaal zichtbaar hoe het knil in de Indische archipel werd ingezet in de tijd dat het Nederlands gezag daar overal en definitief werd gevestigd.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jan de Lang
Uitgever
Bert Bakker
ISBN
9789035136267
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2011
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
477

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99