De literaire canon in Nederland

Prijs € 29,00

Niet beschikbaar

Paperback | Januari 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In dit boek staan de debatten rondom de 'literaire canon' centraal die in Nederland sinds het begin van de negentiende eeuw tot en met de canoncommissie-Van Oostrom zijn gevoerd. Die discussies zijn vaak bijzonder verhit. De canon wordt namelijk steeds weer gebruikt om te reflecteren op de vraag wie 'wij' zijn, wat onze gemeenschappelijke kenmerken zijn – of waarom het juist zo ontbreekt aan gemeenschappelijke kenmerken. Ook de rol die het onderwijs hierin zou moeten spelen, is een steeds terugkerend punt. Doel van dit boek is het ontwarren van deze kluwen van sentimenten en argumenten. Welke stelling wordt door wie, wanneer en waarom betrokken? Waarom wordt de canon soms als een knellend keurslijf gezien, en dan weer juist als een zeer bruikbaar instrument van culturele zelfdefiniëring? Inhoud Handboek: LIZET DUYVENDAK/SASKIA PIETERSE, De canon: begrippenkader en uitgangspunten JOEP LEERSSEN/SASKIA PIETERSE, 1800-1848: de nationaliteit van Reynaert de Vos SASKIA PIETERSE, De Tachtigers ERICA VAN BOVEN, 'Laat óns het geestelijk leven': de elite en publieksliteratuur in het Interbellum SANDER BAX, De canon onder vuur. Discussies over de canon ten tijde van het postmodernisme GASTON FRANSSEN, Van spiegels en vensters: de retorica van de canon. Inhoud Tekstboek: teksten en tekstfragmenten die een belangrijke rol hebben gespeeld in het debat over de literaire canon.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789087040734
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
200

Beschrijving

In dit boek staan de debatten rondom de 'literaire canon' centraal die in Nederland sinds het begin van de negentiende eeuw tot en met de canoncommissie-Van Oostrom zijn gevoerd. Die discussies zijn vaak bijzonder verhit. De canon wordt namelijk steeds weer gebruikt om te reflecteren op de vraag wie 'wij' zijn, wat onze gemeenschappelijke kenmerken zijn – of waarom het juist zo ontbreekt aan gemeenschappelijke kenmerken. Ook de rol die het onderwijs hierin zou moeten spelen, is een steeds terugkerend punt. Doel van dit boek is het ontwarren van deze kluwen van sentimenten en argumenten. Welke stelling wordt door wie, wanneer en waarom betrokken? Waarom wordt de canon soms als een knellend keurslijf gezien, en dan weer juist als een zeer bruikbaar instrument van culturele zelfdefiniëring?
Inhoud Handboek: LIZET DUYVENDAK/SASKIA PIETERSE, De canon: begrippenkader en uitgangspunten JOEP LEERSSEN/SASKIA PIETERSE, 1800-1848: de nationaliteit van Reynaert de Vos SASKIA PIETERSE, De Tachtigers ERICA VAN BOVEN, 'Laat óns het geestelijk leven': de elite en publieksliteratuur in het Interbellum SANDER BAX, De canon onder vuur. Discussies over de canon ten tijde van het postmodernisme GASTON FRANSSEN, Van spiegels en vensters: de retorica van de canon. Inhoud Tekstboek: teksten en tekstfragmenten die een belangrijke rol hebben gespeeld in het debat over de literaire canon.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
ISBN
9789087040734
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Januari 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
200

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99