Aan boord van een Katwijkse bomschuit in de achttiende eeuw

het handschrift van schipper Leendert Buijsertszoon van der Plas

Prijs € 17,50

Voor 21.00 besteld, morgen in huis.

Leendert de Vink

Paperback | Oktober 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De verhalen in dit boek werden in ca. 1780 geschreven door schipper Leendert Buijsertszoon van der Plas. Van der Plas doet verslag van twee reizen ter visserij: een reis met de vleet, waarmee de zeelui op haring vissen, en een reis met het schrobnet, om andere vis te vangen. De eerste reis voert naar de kust van Engeland, op de tweede reis blijven ze onder de Hollandse kust. De twee verhalen spelen zich af in de achttiende eeuw, de tijd van de vroege bomschuiten. De vissers maken allerlei avonturen mee: er steekt een storm op, ze raken een vleet kwijt, er breekt een zwaard in stukken en er zwemmen haaien in de netten. Bovendien overvaart een groot schip hun netten. Uiteindelijk loopt alles toch nog goed af en keren ze naar Katwijk terug met een volle schuit vis. Eind goed, al goed. Manuscript Het manuscript van Leendert Buijsertszoon van der Plas bevindt zich in de kluis van de Leidse universiteitsbibliotheek, die het sinds 1790 bewaart. Het is een uniek handschrift, omdat het het enige, overgeleverde ooggetuigenverslag van het Katwijkse vissersleven uit die tijd is. In de uitgave van Leendert de Vink is het achttiende-eeuwse handschrift fotografisch afgedrukt, samen met een transcriptie en hertaling in hedendaags Nederlands, zodat het voor lezers van nu probleemloos te begrijpen is. Het boek bevat talloze, nog niet eerder gepubliceerde afbeeldingen in kleur, zoals een zeekaart met daarop de plaatsen en visgronden die de vissers onderweg aandeden.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Leendert de Vink
Uitgever
Primavera Pers
ISBN
9789059971288
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
144

Beschrijving

De verhalen in dit boek werden in ca. 1780 geschreven door schipper Leendert Buijsertszoon van der Plas. Van der Plas doet verslag van twee reizen ter visserij: een reis met de vleet, waarmee de zeelui op haring vissen, en een reis met het schrobnet, om andere vis te vangen. De eerste reis voert naar de kust van Engeland, op de tweede reis blijven ze onder de Hollandse kust. De twee verhalen spelen zich af in de achttiende eeuw, de tijd van de vroege bomschuiten.
De vissers maken allerlei avonturen mee: er steekt een storm op, ze raken een vleet kwijt, er breekt een zwaard in stukken en er zwemmen haaien in de netten. Bovendien overvaart een groot schip hun netten. Uiteindelijk loopt alles toch nog goed af en keren ze naar Katwijk terug met een volle schuit vis. Eind goed, al goed.

Manuscript
Het manuscript van Leendert Buijsertszoon van der Plas bevindt zich in de kluis van de Leidse universiteitsbibliotheek, die het sinds 1790 bewaart. Het is een uniek handschrift, omdat het het enige, overgeleverde ooggetuigenverslag van het Katwijkse vissersleven uit die tijd is. In de uitgave van Leendert de Vink is het achttiende-eeuwse handschrift fotografisch afgedrukt, samen met een transcriptie en hertaling in hedendaags Nederlands, zodat het voor lezers van nu probleemloos te begrijpen is.
Het boek bevat talloze, nog niet eerder gepubliceerde afbeeldingen in kleur, zoals een zeekaart met daarop de plaatsen en visgronden die de vissers onderweg aandeden.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Leendert de Vink
Uitgever
Primavera Pers
ISBN
9789059971288
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2012
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
144

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99