Gaten in de muur

over een bijzondere maar vergeten samenwerking tussen kunstenaars en architecten tijdens de wederopbouw van Rotterdam

Prijs € 10,00

Uitverkocht

Jan Dirk Schouten

Mei 2018 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Gaten in de Muur is een documentaire over een bijzondere maar vergeten samenwerking tussen kunstenaars en architecten tijdens de wederopbouw van Rotterdam.Al kort na het bombardement van 14 mei 1940 openen in Rotterdam de eerste noodwinkels, noodcafés en zelfs een noodbioscoop. Rond de bouw van deze noodvoorzieningen werden kunstenaars betrokken. Zij ontwierpen uithangborden, maakten gevelschilderingen en zelfs sculpturen in de publieke ruimte. Deze intensieve samenwerking tussen opdrachtgevers, kunstenaars en architecten kwam tot een hoogtepunt in de periode 1945-1970 toen de schaarste aan bouwmateriaal en grondstoffen groot was. Toch werd juist in die tijd de stad verrijkt met honderden kunstwerken: mozaïeken, glas-in-betonramen, baksteenreliëfs, wandkleden en wandschilderingen, plastieken, gevelsculpturen en monumentale beeldhouwwerken. Bijna onopgemerkt verdwijnen in de 21ste eeuw de laatste gebouwen en kunstwerken uit die wederopbouwtijd. Gaten in de muur vertelt hun verhaal. In een persoonlijke filmstijl neemt filmmaker en architect Jan Dirk Schouten de kijker mee op een verrassende tocht langs de vroegere iconen van de stad. Hij spreekt met historici, kunstenaars en architecten als Brita Bakema, Ger van Iersel, Siebe Thissen, Dikkie Scipio, Woody van Amen en Peter Struycken. Deze film schetst een zoektocht naar vergeten en vergeefse dromen en idealen van de wederopbouw in Rotterdam.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jan Dirk Schouten
Uitgever
Diafragma, Uitgeverij
ISBN
9789490631550
Bindwijze
Publicatiedatum
Mei 2018
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Gaten in de Muur is een documentaire over een bijzondere maar vergeten samenwerking tussen kunstenaars en architecten tijdens de wederopbouw van Rotterdam.

Al kort na het bombardement van 14 mei 1940 openen in Rotterdam de eerste noodwinkels, noodcafés en zelfs een noodbioscoop. Rond de bouw van deze noodvoorzieningen werden kunstenaars betrokken. Zij ontwierpen uithangborden, maakten gevelschilderingen en zelfs sculpturen in de publieke ruimte.

Deze intensieve samenwerking tussen opdrachtgevers, kunstenaars en architecten kwam tot een hoogtepunt in de periode 1945-1970 toen de schaarste aan bouwmateriaal en grondstoffen groot was. Toch werd juist in die tijd de stad verrijkt met honderden kunstwerken: mozaïeken, glas-in-betonramen, baksteenreliëfs, wandkleden en wandschilderingen, plastieken, gevelsculpturen en monumentale beeldhouwwerken.

Bijna onopgemerkt verdwijnen in de 21ste eeuw de laatste gebouwen en kunstwerken uit die wederopbouwtijd. Gaten in de muur vertelt hun verhaal. In een persoonlijke filmstijl neemt filmmaker en architect Jan Dirk Schouten de kijker mee op een verrassende tocht langs de vroegere iconen van de stad. Hij spreekt met historici, kunstenaars en architecten als Brita Bakema, Ger van Iersel, Siebe Thissen, Dikkie Scipio, Woody van Amen en Peter Struycken.
Deze film schetst een zoektocht naar vergeten en vergeefse dromen en idealen van de wederopbouw in Rotterdam.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jan Dirk Schouten
Uitgever
Diafragma, Uitgeverij
ISBN
9789490631550
Bindwijze
Publicatiedatum
Mei 2018
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99