Etnisch profileren

een verkennend onderzoek naar beslissingen en opvattingen op straat

Prijs € 24,50

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

J.P. van der Leun, M.A.H. van der Woude, R.D. Vijverberg, R.P.M. Vrijhoef, A.J. Leupen

Paperback | Augustus 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Anders dan in Engeland en Amerika heeft het thema 'etnisch profileren' in Nederland lange tijd weinig aandacht gekregen, maar dit is recent veranderd. De vraag of de politie 'etnisch profileert', kort gezegd extra let op personen met een migrantenachtergrond zonder dat dit gerechtvaardigd kan worden, is omstreden maar ook belangrijk. Desondanks is er weinig onderzoek op dit terrein. Deze studie brengt daar verandering in. Op basis van observaties tijdens politiediensten kijkt deze studie naar politiebeslissingen op straat in drie Haagse wijken. Ook komen door middel van interviews de opvattingen van politiefunctionarissen en jongvolwassenen hierover uitgebreid aan bod.Dit alles met speciale aandacht voor (mogelijk) etnisch profileren. Het onderzoek laat zien dat er een sterke discrepantie bestaat tussen de observaties van het politiehandelen, de uitleg die hierover wordt gegeven door de politiefunctionarissen, en de percepties van de jongvolwassenen op straat. Bij het observeren in de drie Haagse wijken zijn geen aanwijzingen gevonden voor structureel etnisch profileren, maar in de interviews zijn er wel aanwijzingen voor problemen in de percepties over en weer.Dit boek schetst een rijk en complex beeld van politiewerk op straat. De situatie blijkt niet zo eenduidig te zijn als vaak wordt gesuggereerd. De studie geeft vooral vanuit het oogpunt van opvattingen en percepties aanleiding tot serieuze aandacht voor de verbindende kant van hedendaags grootstedelijk politiewerk.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J.P. van der Leun, M.A.H. van der Woude, R.D. Vijverberg, R.P.M. Vrijhoef, A.J. Leupen
Uitgever
Boom Lemma uitgevers
ISBN
9789462364431
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Augustus 2014
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Anders dan in Engeland en Amerika heeft het thema 'etnisch profileren' in Nederland lange tijd weinig aandacht gekregen, maar dit is recent veranderd. De vraag of de politie 'etnisch profileert', kort gezegd extra let op personen met een migrantenachtergrond zonder dat dit gerechtvaardigd kan worden, is omstreden maar ook belangrijk. Desondanks is er weinig onderzoek op dit terrein. Deze studie brengt daar verandering in. Op basis van observaties tijdens politiediensten kijkt deze studie naar politiebeslissingen op straat in drie Haagse wijken. Ook komen door middel van interviews de opvattingen van politiefunctionarissen en jongvolwassenen hierover uitgebreid aan bod.
Dit alles met speciale aandacht voor (mogelijk) etnisch profileren. Het onderzoek laat zien dat er een sterke discrepantie bestaat tussen de observaties van het politiehandelen, de uitleg die hierover wordt gegeven door de politiefunctionarissen, en de percepties van de jongvolwassenen op straat. Bij het observeren in de drie Haagse wijken zijn geen aanwijzingen gevonden voor structureel etnisch profileren, maar in de interviews zijn er wel aanwijzingen voor problemen in de percepties over en weer.
Dit boek schetst een rijk en complex beeld van politiewerk op straat. De situatie blijkt niet zo eenduidig te zijn als vaak wordt gesuggereerd. De studie geeft vooral vanuit het oogpunt van opvattingen en percepties aanleiding tot serieuze aandacht voor de verbindende kant van hedendaags grootstedelijk politiewerk.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J.P. van der Leun, M.A.H. van der Woude, R.D. Vijverberg, R.P.M. Vrijhoef, A.J. Leupen
Uitgever
Boom Lemma uitgevers
ISBN
9789462364431
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Augustus 2014
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99