En de vis is teken

beschouwingen bij gedichten van Guido Gezelle en Gerrit Achterberg voorafgegaan door enkele gedichten van Ida Gerhardt en anderen

Prijs € 5,00

Uitverkocht

Frans Berkelmans

Hardback | Mei 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

En de vis is teken brengt twee visgedichten ter tafel: Ichthus eis aiei van Guido Gezelle en Aquarium van Gerrit Achterberg, beide mystiek van inslag, maar zo virtuoos verwoord dat ze bij alle ernst ook geestig zijn. Het essay over Gezelles gedicht legt de historische achtergrond bloot van de in Gezelles tijd herontdekte oudchristelijke vissymboliek, tevens de inspiratiegrond van zijn gedicht. Het gedicht van Achterberg lokte tot op heden geen commentaar van enige diep- of omvang uit, terwijl het wel steeds als belangrijk en typerend wordt geroemd. Het hieraan gewijde essay toont aan dat Gezelles 19de-eeuwse gedicht Gerrit Achterberg heeft geïnspireerd tot zijn dichterlijke schepping.Deze visschotel werd opgemaakt met wat luchtiger kleingoed als garnituur. Om de smaak te prikkelen is de hors d’oeuvre samengesteld uit diverse vissoorten. Naast vier gedichten van Ida Gerhardt passeert hier werk van J.A. dèr Mouw, M. Nijhoff, Willem Jan Otten en Tom van Deel.Frans Berkelmans is monnik van Egmond en redacteur van Benedictijns Tijdschrift. In de smalle marge van de benedictijnse dag leest hij poëzie. Hij publiceerde onder meer over Guido Gezelle, M. Nijhoff, Achterberg en Ida Gerhardt. In de reeks Acanthus bracht hij monografieën over Gerhardts eerste bundels uit.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Frans Berkelmans
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056253318
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Mei 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
128

Beschrijving

En de vis is teken brengt twee visgedichten ter tafel: Ichthus eis aiei van Guido Gezelle en Aquarium van Gerrit Achterberg, beide mystiek van inslag, maar zo virtuoos verwoord dat ze bij alle ernst ook geestig zijn. Het essay over Gezelles gedicht legt de historische achtergrond bloot van de in Gezelles tijd herontdekte oudchristelijke vissymboliek, tevens de inspiratiegrond van zijn gedicht. Het gedicht van Achterberg lokte tot op heden geen commentaar van enige diep- of omvang uit, terwijl het wel steeds als belangrijk en typerend wordt geroemd. Het hieraan gewijde essay toont aan dat Gezelles 19de-eeuwse gedicht Gerrit Achterberg heeft geïnspireerd tot zijn dichterlijke schepping.
Deze visschotel werd opgemaakt met wat luchtiger kleingoed als garnituur. Om de smaak te prikkelen is de hors d’oeuvre samengesteld uit diverse vissoorten. Naast vier gedichten van Ida Gerhardt passeert hier werk van J.A. dèr Mouw, M. Nijhoff, Willem Jan Otten en Tom van Deel.
Frans Berkelmans is monnik van Egmond en redacteur van Benedictijns Tijdschrift. In de smalle marge van de benedictijnse dag leest hij poëzie. Hij publiceerde onder meer over Guido Gezelle, M. Nijhoff, Achterberg en Ida Gerhardt. In de reeks Acanthus bracht hij monografieën over Gerhardts eerste bundels uit.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Frans Berkelmans
Uitgever
Valkhof Pers
ISBN
9789056253318
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Mei 2010
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
128

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99