E-Justice ITER 81

Beginselen van behoorlijke elektronische rechtspraak

Prijs € 53,38

Uitverkocht

R.H. van den Hoogen

Paperback | Maart 2007 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Bij de rechterlijke procedure zal in de toekomst steeds vaker gebruik worden gemaakt van ICT. Bijvoorbeeld door advocaten die processtukken op elektronische wijze naar de rechtbank sturen, door rechters die dossiers digitaal bestuderen, door verdachten die zich in het buitenland bevinden met behulp van videocamera's te verhoren, door het publiceren van rechterlijke uitspraken op het internet of wellicht zelfs door besluitvorming van de rechter over te laten aan computers. De vraag is of deze 'elektronische rechterlijke procedure' nog wel voldoet of kan voldoen aan de juridische kwaliteitseisen die voor rechtspraak gelden.ICT is, met andere woorden, een risico voor de kwaliteit van rechtspraak. Het gebruik van ICT biedt echter ook kansen. Misschien moeten aan de elektronische procedure andere of hogere eisen worden gesteld. In elk geval moet rechtspraak, met of zonder ICT, in voldoende mate toegankelijk, openbaar, onafhankelijk en onpartijdig zijn, binnen redelijke termijn tot een beslissing leiden en partijen een eerlijke behandeling garanderen. In het onderzoek zijn zestien beginselen geformuleerd die in kaart brengen hoe ervoor kan worden gezorgd dat elektronische rechtspraak 'behoorlijke rechtspraak' blijft.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
R.H. van den Hoogen
Uitgever
Sdu B.V.
ISBN
9789012119757
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2007
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
188

Beschrijving

Bij de rechterlijke procedure zal in de toekomst steeds vaker gebruik worden gemaakt van ICT. Bijvoorbeeld door advocaten die processtukken op elektronische wijze naar de rechtbank sturen, door rechters die dossiers digitaal bestuderen, door verdachten die zich in het buitenland bevinden met behulp van videocamera's te verhoren, door het publiceren van rechterlijke uitspraken op het internet of wellicht zelfs door besluitvorming van de rechter over te laten aan computers. De vraag is of deze 'elektronische rechterlijke procedure' nog wel voldoet of kan voldoen aan de juridische kwaliteitseisen die voor rechtspraak gelden.
ICT is, met andere woorden, een risico voor de kwaliteit van rechtspraak. Het gebruik van ICT biedt echter ook kansen. Misschien moeten aan de elektronische procedure andere of hogere eisen worden gesteld. In elk geval moet rechtspraak, met of zonder ICT, in voldoende mate toegankelijk, openbaar, onafhankelijk en onpartijdig zijn, binnen redelijke termijn tot een beslissing leiden en partijen een eerlijke behandeling garanderen. In het onderzoek zijn zestien beginselen geformuleerd die in kaart brengen hoe ervoor kan worden gezorgd dat elektronische rechtspraak 'behoorlijke rechtspraak' blijft.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
R.H. van den Hoogen
Uitgever
Sdu B.V.
ISBN
9789012119757
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2007
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
188

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99