De rivier van Herakleitos

een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte

Prijs € 24,99

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Etienne Vermeersch, Johan Braeckman

Paperback | November 2008 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

paperback 260 blz 15,5 x 23,5 cm ? 19,95 omslag Jan Hendrickx isbn 9789089240354 rubriek filosofie nur 730 oktober 2008 ?xHSTASJy240354z filosofie Hoe wiskunde en wetenschap het denken van de grootste filosofen beïnvloedden etienne vermeersch en johan braeckman De rivier van Herakleitos Een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte Het ontstaan van de wijsbegeerte viel niet toevallig samen met het ontstaan van de wiskunde. Bovenal maken de auteurs van De rivier van Herakleitos duidelijk wat precies de problemen waren die filosofen als Plato, Descartes of Marx bezighielden, en hoe ze die probeerden aan te pakken. De ontwikkeling van de experimentele methode in de loop van de zeventiende eeuw maakte het mogelijk om veel wijsgerige problemen wetenschappelijk aan te pakken. Dat betekende niet dat de wijsbegeerte overbodig werd. Tot vandaag zijn er talloze problemen van ethische, politieke en kentheoretische aard, waarvan men niet goed weet hoe men ze strikt wetenschappelijk kan oplossen. Sommigen leiden hieruit af dat onze antwoorden steeds relatief zijn. Maar het hoort net tot de taak van de wijsbegeerte op zoek te gaan naar een rationele en objectieve aanpak, ondanks het gebrek aan een wetenschappelijke methode. Tegelijkertijd moet wijsgerig onderzoek ook aantonen waar het denken fout loopt, hoe drogredeneringen ontstaan, hoe kennis soms verkeerd of onvoldoende gefundeerd wordt, hoe men tot onterechte conclusies komt en verkeerde verbanden legt. Etienne Vermeersch (1934) studeerde klassieke filologie en wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Hij doceerde er diverse filosofische vakken en was ook vicerector. Hij publiceerde ondermeer De ogen van de Panda en Van Antigone tot Dolly. In 2008 werd hij door Knack verkozen tot meest invloedrijke intellectueel in Vlaanderen. Johan Braeckman (1965) studeerde wijsbegeerte en menselijke ecologie aan de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel en de University of California. Hij doceert aan de Universiteit Gent en was "Socrates hoogleraar" aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde boeken over bioethiek, Darwin en de evolutietheorie.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Etienne Vermeersch, Johan Braeckman
Uitgever
Houtekiet
ISBN
9789089240354
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2008
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
440

Beschrijving

paperback 260 blz
15,5 x 23,5 cm
? 19,95
omslag Jan Hendrickx
isbn 9789089240354
rubriek filosofie
nur 730
oktober 2008
?xHSTASJy240354z
filosofie

Hoe wiskunde en wetenschap het denken van de grootste filosofen beïnvloedden etienne vermeersch en johan braeckman De rivier van Herakleitos Een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte Het ontstaan van de wijsbegeerte viel niet toevallig samen met het ontstaan van de wiskunde. Bovenal maken de auteurs van De rivier van Herakleitos duidelijk wat precies de problemen waren die filosofen als Plato, Descartes of Marx bezighielden, en hoe ze die probeerden aan te pakken. De ontwikkeling van de experimentele methode in de loop van de zeventiende eeuw maakte het mogelijk om veel wijsgerige problemen wetenschappelijk aan te pakken. Dat betekende niet dat de wijsbegeerte overbodig werd. Tot vandaag zijn er talloze problemen van ethische, politieke en kentheoretische aard, waarvan men niet goed weet hoe men ze strikt wetenschappelijk kan oplossen. Sommigen leiden hieruit af dat onze antwoorden steeds relatief zijn. Maar het hoort net tot de taak van de wijsbegeerte op zoek te gaan naar een rationele en objectieve aanpak, ondanks het gebrek aan een wetenschappelijke methode. Tegelijkertijd moet wijsgerig onderzoek ook aantonen waar het denken fout loopt, hoe drogredeneringen ontstaan, hoe kennis soms verkeerd of onvoldoende gefundeerd wordt, hoe men tot onterechte conclusies komt en verkeerde verbanden legt.

Etienne Vermeersch (1934) studeerde klassieke filologie en wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Hij doceerde er diverse filosofische vakken en was ook vicerector. Hij publiceerde ondermeer De ogen van de Panda en Van Antigone tot Dolly. In 2008 werd hij door Knack verkozen tot meest invloedrijke intellectueel in Vlaanderen.

Johan Braeckman (1965) studeerde wijsbegeerte en menselijke ecologie aan de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel en de University of California. Hij doceert aan de Universiteit Gent en was "Socrates hoogleraar" aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde boeken over bioethiek, Darwin en de evolutietheorie.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Etienne Vermeersch, Johan Braeckman
Uitgever
Houtekiet
ISBN
9789089240354
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2008
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
440

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99