De medicus maatgevend

over leiderschape en habitus

Prijs € 19,95

Voor 21.00 besteld, morgen in huis.

Ook beschikbaar als:

Yolande Witman

Paperback | Februari 2017 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Steeds vaker kiezen ziekenhuizen ervoor om artsen in the lead te plaatsen. In die rol worden zij geacht een brug te slaan naar de managementwereld en een sleutelrol te vervullen bij de beïnvloeding van hun eigen collegae. Op die manier proberen ziekenhuizen invloed uit te oefenen op de kosten en kwaliteit van het klinische werk. In de praktijk blijken de regels van de logica van de medische wereld moeilijk te verenigen met een leidinggevende taak in de groep. Wat doen deze leidinggevende dokters, wat doen zij niet? Waarin schuilt hun meerwaarde, wat bepaalt hun gezag, hun dilemma's? Hoe wordt dit leidinggeven beïnvloed door de relatie met de wereld van de niet-medische managers?In De medicus maatgevend wordt de relatie tussen de specifieke medische cultuur en het leiderschap van afdelingshoofden in the lead onder de loep genomen in een universitair medisch centrum in Nederland. Dit resulteert in een beschrijving van de specifieke professionele medische identiteit van de arts, de medische habitus - een zeer bepalende factor voor de gezags- en collegiale verhoudingen binnen de groep - en het socialisatieproces waarin deze identiteit tot stand komt. De medische habitus bepaalt op deze wijze sterk de (on)mogelijkheden van het leidinggevende afdelingshoofd, en daarmee zowel het repertoire waarmee deze invloed kan uitoefenen als de vragen en dilemma's waarmee hij of zij in de praktijk geconfronteerd wordt. Dat geldt voor de eigen wereld en voor die van het management.De uitgave eindigt met aanbevelingen voor ziekenhuizen en artsen die de keuze maken voor het principe de medische professional in the lead.Yolande Witman is arts en organisatieadviseur binnen de gezondheidszorg.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Yolande Witman
Uitgever
Pumbo
ISBN
9789492475770
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2017
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Steeds vaker kiezen ziekenhuizen ervoor om artsen in the lead te plaatsen. In die rol worden zij geacht een brug te slaan naar de managementwereld en een sleutelrol te vervullen bij de beïnvloeding van hun eigen collegae. Op die manier proberen ziekenhuizen invloed uit te oefenen op de kosten en kwaliteit van het klinische werk. In de praktijk blijken de regels van de logica van de medische wereld moeilijk te verenigen met een leidinggevende taak in de groep. Wat doen deze leidinggevende dokters, wat doen zij niet? Waarin schuilt hun meerwaarde, wat bepaalt hun gezag, hun dilemma's? Hoe wordt dit leidinggeven beïnvloed door de relatie met de wereld van de niet-medische managers?

In De medicus maatgevend wordt de relatie tussen de specifieke medische cultuur en het leiderschap van afdelingshoofden in the lead onder de loep genomen in een universitair medisch centrum in Nederland. Dit resulteert in een beschrijving van de specifieke professionele medische identiteit van de arts, de medische habitus - een zeer bepalende factor voor de gezags- en collegiale verhoudingen binnen de groep - en het socialisatieproces waarin deze identiteit tot stand komt. De medische habitus bepaalt op deze wijze sterk de (on)mogelijkheden van het leidinggevende afdelingshoofd, en daarmee zowel het repertoire waarmee deze invloed kan uitoefenen als de vragen en dilemma's waarmee hij of zij in de praktijk geconfronteerd wordt. Dat geldt voor de eigen wereld en voor die van het management.
De uitgave eindigt met aanbevelingen voor ziekenhuizen en artsen die de keuze maken voor het principe de medische professional in the lead.

Yolande Witman is arts en organisatieadviseur binnen de gezondheidszorg.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Yolande Witman
Uitgever
Pumbo
ISBN
9789492475770
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2017
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99