De geheimen van de retorica

tien Groninger opstellen

Prijs € 18,90

Niet beschikbaar

Paperback | Juni 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Een architect is een dwaas als hij niet de regels van zijn vak in acht neemt. Zou dat niet ook moeten gelden voor sprekers en schrijvers?De kennis en toepassing van de regels voor het maken en houden van een speech zijn onderdeel van de retorica, die opbloeide in het oude Griekenland. Deze studie werd later omarmd door de Romeinen en is sindsdien niet meer weg te denken uit onze cultuur.De retorica is overal en van alle tijden. De tien opstellen in deze bundel laten dit goed zien. Ze geven voorbeelden van haar betekenis in de geschiedenis en actualiteit, in het parlement, voor het gerecht en op de kansel, binnen het onderwijs en in de psychologie, bij de voordracht, in de muziek en in de beeldende kunst, en nu opnieuw in de moderne media. In dit boek wordt ook een lans gebroken voor de terugkeer van retorica-oefeningen in het onderwijs. Ze zijn van groot nut voor de ontwikkeling van het talent in het samenstellen en analyseren van teksten.Aldus vormen deze bijdragen een nieuwe stap bij het herstel van de breuk tussen de retorica, literatuur en het praktische leven, die sinds de Romantiek is gegroeid.InhoudVoorwoord 7'De wortel van de opvoeding is bitter, de vruchten zijn zoet' 13Vooroefeningen in de retoricaZweder von MartelsHet woord is een machtig heerser 36Retorica op toneel en in de rechtbank in het oude AtheneRemco RegtuitRomeins recht en retorica 58Jan Lokin'Urenlang tot zweten toe met opzeggen bezig' 79Het geheim van Petrus Francius (1645-1704)Femke KramerThe Great Sermon Handicap 108Over het gebruik en ongebruik van de retorica in de Nederlandse preekkundeLiuwe WestraGeloofwaardig tot geloof gekomen 125Schilderkunst en retoriek in de Sala di Costantino van het Vaticaans PaleisJan L. de JongNoten leggen uit 146Over de verbinding van retorica en muziek, in het bijzonder bij BachJan LuthKikkers en karren 162De retorica van politieke omwentelingenRik PetersRetorica en psychologie 176Maarten DerksenRetorica en nieuwe media 191Van twitterdichters tot internetdemocratieRenske van RaaphorstOver de auteurs 207Index 209

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Uitgeverij Damon VOF
ISBN
9789460360497
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Beschrijving

Een architect is een dwaas als hij niet de regels van zijn vak in acht neemt. Zou dat niet ook moeten gelden voor sprekers en schrijvers?
De kennis en toepassing van de regels voor het maken en houden van een speech zijn onderdeel van de retorica, die opbloeide in het oude Griekenland. Deze studie werd later omarmd door de Romeinen en is sindsdien niet meer weg te denken uit onze cultuur.
De retorica is overal en van alle tijden. De tien opstellen in deze bundel laten dit goed zien. Ze geven voorbeelden van haar betekenis in de geschiedenis en actualiteit, in het parlement, voor het gerecht en op de kansel, binnen het onderwijs en in de psychologie, bij de voordracht, in de muziek en in de beeldende kunst, en nu opnieuw in de moderne media. In dit boek wordt ook een lans gebroken voor de terugkeer van retorica-oefeningen in het onderwijs. Ze zijn van groot nut voor de ontwikkeling van het talent in het samenstellen en analyseren van teksten.
Aldus vormen deze bijdragen een nieuwe stap bij het herstel van de breuk tussen de retorica, literatuur en het praktische leven, die sinds de Romantiek is gegroeid.

Inhoud

Voorwoord 7

'De wortel van de opvoeding is bitter, de vruchten zijn zoet' 13
Vooroefeningen in de retorica
Zweder von Martels

Het woord is een machtig heerser 36
Retorica op toneel en in de rechtbank in het oude Athene
Remco Regtuit

Romeins recht en retorica 58
Jan Lokin

'Urenlang tot zweten toe met opzeggen bezig' 79
Het geheim van Petrus Francius (1645-1704)
Femke Kramer

The Great Sermon Handicap 108
Over het gebruik en ongebruik van de retorica in de Nederlandse preekkunde
Liuwe Westra

Geloofwaardig tot geloof gekomen 125
Schilderkunst en retoriek in de Sala di Costantino van het Vaticaans Paleis
Jan L. de Jong

Noten leggen uit 146
Over de verbinding van retorica en muziek, in het bijzonder bij Bach
Jan Luth

Kikkers en karren 162
De retorica van politieke omwentelingen
Rik Peters

Retorica en psychologie 176
Maarten Derksen

Retorica en nieuwe media 191
Van twitterdichters tot internetdemocratie
Renske van Raaphorst

Over de auteurs 207

Index 209

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Uitgeverij Damon VOF
ISBN
9789460360497
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
224

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99