De familie de Tenremonde

Prijs € 23,00

Uitverkocht

L. Goossens, B. Beghyn

Hardback | November 2007 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Reeds meer dan 100 jaar is de geschiedenis van de Heren van Dendermonde in feite onveranderd gebleven. Daarbij werd meestal een amalgaam gemaakt tussen diegenen die als gerechte leden van de familie kunnen worden aanzien en diegenen die de naam ‘Heer van Dendermonde’ droegen waar het enkel om de titel gaat of om de bestuursfunctie van een bezit.   Deze studie gaat na hoe de familiestamboom van die Heren van Dendermonde er uitzag. Daarbij komen een paar eigenaardige vaststellingen kijken. Eerstens is het zonder meer duidelijk dat er een einde kwam aan deze familiestamboom op het ogenblik dat Machteld van Dendermonde in het huwelijk trad met Willem van Bethune. Willem werd uiteraard Heer van de stad Dendermonde, maar maakte geen deel meer uit van die roemruchte familie van de Hoge Baronnen van Dendermonde. Anderzijds bleek op datzelfde ogenblik reeds een andere familie de Tenremonde te bestaan … De prangende vraag werd: “Bestaat er ja of neen een verband tussen de familie van Dendermonde en de familie de Tenremonde?”, een vraag die met deze studie positief kan worden beantwoord. Een sleutel lag in het feit dat in de Middeleeuwen en dat tot aan de Franse Revolutie de officiële naam van Dendermonde Tenremonde was. Het spreekt dus vanzelf dat onze eerste Heren ook de naam Tenremonde droegen. De voorliggende studie gaat na hoe en waar in de geschiedenis beide families uit elkaar gegaan zijn en dat tot de dood van de laatste mannelijke loot van de Tenremondes in de 19de eeuw! De auteurs slaagden er bovendien in om vanaf de eerste Heer van Dendermonde een afstammingslijn in de diepte op te maken. Het resultaat is dat zij een werk kunnen voorleggen welke een periode omvat van bijna 1500 jaren, een uniek gegeven dat aan weinig adellijke families gegeven is!

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
L. Goossens, B. Beghyn
Uitgever
Mens & Cultuur Uitgevers N.V.
ISBN
9789077135143
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2007
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
190

Beschrijving

Reeds meer dan 100 jaar is de geschiedenis van de Heren van Dendermonde in feite onveranderd gebleven. Daarbij werd meestal een amalgaam gemaakt tussen diegenen die als gerechte leden van de familie kunnen worden aanzien en diegenen die de naam ‘Heer van Dendermonde’ droegen waar het enkel om de titel gaat of om de bestuursfunctie van een bezit.
 
Deze studie gaat na hoe de familiestamboom van die Heren van Dendermonde er uitzag. Daarbij komen een paar eigenaardige vaststellingen kijken. Eerstens is het zonder meer duidelijk dat er een einde kwam aan deze familiestamboom op het ogenblik dat Machteld van Dendermonde in het huwelijk trad met Willem van Bethune. Willem werd uiteraard Heer van de stad Dendermonde, maar maakte geen deel meer uit van die roemruchte familie van de Hoge Baronnen van Dendermonde. Anderzijds bleek op datzelfde ogenblik reeds een andere familie de Tenremonde te bestaan …
De prangende vraag werd: “Bestaat er ja of neen een verband tussen de familie van Dendermonde en de familie de Tenremonde?”, een vraag die met deze studie positief kan worden beantwoord.
Een sleutel lag in het feit dat in de Middeleeuwen en dat tot aan de Franse Revolutie de officiële naam van Dendermonde Tenremonde was. Het spreekt dus vanzelf dat onze eerste Heren ook de naam Tenremonde droegen. De voorliggende studie gaat na hoe en waar in de geschiedenis beide families uit elkaar gegaan zijn en dat tot de dood van de laatste mannelijke loot van de Tenremondes in de 19de eeuw! De auteurs slaagden er bovendien in om vanaf de eerste Heer van Dendermonde een afstammingslijn in de diepte op te maken.
Het resultaat is dat zij een werk kunnen voorleggen welke een periode omvat van bijna 1500 jaren, een uniek gegeven dat aan weinig adellijke families gegeven is!

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
L. Goossens, B. Beghyn
Uitgever
Mens & Cultuur Uitgevers N.V.
ISBN
9789077135143
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
November 2007
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
190

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99