De Delftse weg

de technische hogeschool Delft tijdens de bezetting

Prijs € 37,90

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

Onno Sinke

Paperback | November 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Veel Duitse wetenschappers werkten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog nauw samen met het naziregime zonder zich verantwoordelijk te voelen voor de militaire of morele consequenties van hun werkzaamheden. Speciaal in de technische wetenschappen konden de gevolgen groot zijn. Technici maakten tijdens de oorlog de meest barbaarse kanten van het nationaalsocialisme mogelijk, zoals de gaskamers en de V-1 en V-2, de eerste raketten die werden afgeschoten op Engelse steden. In De Delftse weg, De Technische Hogeschool Delft tijdens de bezetting laat Onno Sinke zien hoe ver de Duitsers gingen om het beleid van de enige Technische Hogeschool in Nederland te beïnvloeden en beschrijft hij de reactie van de Delftse docenten en studenten op de Duitse maatregelen. Al in het eerste jaar van de oorlog gingen de Delftse studenten samen met de Leidse als enigen in staking na de schorsing van joodse hoogleraren. In de jaren daarna kwamen meer dan honderd studenten en docenten om als gevolg van hun verzetswerk. Tegelijkertijd adviseerden de Delftse hoogleraren als enigen in Nederland in 1943 hun studenten om een loyaliteitsverklaring aan de Duitsers te ondertekenen en gedroeg de Technische Hogeschool zich in de anderhalf jaar daarna opvallend meegaand. Was dit afwijkende patroon tijdens de oorlog toeval of was er sprake van een 'Delftse weg'? Onno Sinke (1978) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen op Verzet vanuit de verte. De behoedzame koers van Radio Oranje. Hij werkt als postdoconderzoeker bij de Technische Universiteit Delft.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Onno Sinke
Uitgever
Boom
ISBN
9789461052247
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Veel Duitse wetenschappers werkten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog nauw samen met het naziregime zonder zich verantwoordelijk te voelen voor de militaire of morele consequenties van hun werkzaamheden. Speciaal in de technische wetenschappen konden de gevolgen groot zijn. Technici maakten tijdens de oorlog de meest barbaarse kanten van het nationaalsocialisme mogelijk, zoals de gaskamers en de V-1 en V-2, de eerste raketten die werden afgeschoten op Engelse steden.
In De Delftse weg, De Technische Hogeschool Delft tijdens de bezetting laat Onno Sinke zien hoe ver de Duitsers gingen om het beleid van de enige Technische Hogeschool in Nederland te beïnvloeden en beschrijft hij de reactie van de Delftse docenten en studenten op de Duitse maatregelen. Al in het eerste jaar van de oorlog gingen de Delftse studenten samen met de Leidse als enigen in staking na de schorsing van joodse hoogleraren. In de jaren daarna kwamen meer dan honderd studenten en docenten om als gevolg van hun verzetswerk. Tegelijkertijd adviseerden de Delftse hoogleraren als enigen in Nederland in 1943 hun studenten om een loyaliteitsverklaring aan de Duitsers te ondertekenen en gedroeg de Technische Hogeschool zich in de anderhalf jaar daarna opvallend meegaand. Was dit afwijkende patroon tijdens de oorlog toeval of was er sprake van een 'Delftse weg'?

Onno Sinke (1978) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen op Verzet vanuit de verte. De behoedzame koers van Radio Oranje. Hij werkt als postdoconderzoeker bij de Technische Universiteit Delft.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Onno Sinke
Uitgever
Boom
ISBN
9789461052247
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99