De Bijzondere Rechtspleging 1944-1952

Rampzalige gevolgen voor politieke delinquenten en collaborateurs

Prijs € 29,95

Levertijd: 2-3 werkdagen

Actie: Geen verzendkosten!

Ook beschikbaar als:

Henk Eefting

Paperback | April 2007 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Door het 'foute' oorlogsverleden van zijn vader, die lid was van de NSB en de hulplandwacht, raakte Henk Eefting gefascineerd door de Bijzondere Rechtspleging. Die moest, om een bijltjesdag te voorkomen, 'snel, streng en rechtvaardig' afrekenen met de politieke delinquenten en collaborateurs. Deze schaduw-justitie, bedacht door de regering in ballingschap in Londen, bleek in de praktijk justitieel, organisatorisch, logistiek en moreel niet haalbaar. Door grote onenigheid tussen koningin Wilhelmina en haar kabinet, strijd om de macht tussen het militair gezag, het verzet en de binnenlandse strijdkrachten ontaardde het in een schaamteloze vertoning die leidde tot één van de zwartste bladzijden uit onze vaderlandse geschiedenis. Wilhelmina en Bernhard speelden daarbij een rol die niet altijd in overeenstemming was met de Grondwet. Het is de verdienste van de auteur dat hij het onderwerp in een zeer breed kader en goed gedocumenteerd behandelt. Er is zowel aandacht voor het ontstaan van de SS en NSB als voor het soms bizarre optreden van Wilhelmina, de misstanden in de internerings- en verblijfskampen, de tribunalen en gerechtshoven en de kinderen die een hoge prijs betaalden voor het 'foute' verleden van hun ouders. Hij stelt verder vast dat er weinig gerechtigheid heeft plaats gevonden en komt met een voorstel om een stukje geschiedvervalsing recht te zetten. Zijn conclusies zijn niet mis te verstaan. Henk Eefting was in zijn werkzame leven commando-officier, luitenant-kolonel der infanterie bij de Koninklijke Landmacht en gevangenisdirecteur. Hij schreef eerder De achterkant van de bevrijding. Een NSB-boer in Drenthe.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Henk Eefting
Uitgever
Aspekt B.V., Uitgeverij
ISBN
9789059115286
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2007
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
451

Beschrijving

Door het 'foute' oorlogsverleden van zijn vader, die lid was van de NSB en de hulplandwacht, raakte Henk Eefting gefascineerd door de Bijzondere Rechtspleging. Die moest, om een bijltjesdag te voorkomen, 'snel, streng en rechtvaardig' afrekenen met de politieke delinquenten en collaborateurs. Deze schaduw-justitie, bedacht door de regering in ballingschap in Londen, bleek in de praktijk justitieel, organisatorisch, logistiek en moreel niet haalbaar. Door grote onenigheid tussen koningin Wilhelmina en haar kabinet, strijd om de macht tussen het militair gezag, het verzet en de binnenlandse strijdkrachten ontaardde het in een schaamteloze vertoning die leidde tot één van de zwartste bladzijden uit onze vaderlandse geschiedenis. Wilhelmina en Bernhard speelden daarbij een rol die niet altijd in overeenstemming was met de Grondwet.

Het is de verdienste van de auteur dat hij het onderwerp in een zeer breed kader en goed gedocumenteerd behandelt. Er is zowel aandacht voor het ontstaan van de SS en NSB als voor het soms bizarre optreden van Wilhelmina, de misstanden in de internerings- en verblijfskampen, de tribunalen en gerechtshoven en de kinderen die een hoge prijs betaalden voor het 'foute' verleden van hun ouders. Hij stelt verder vast dat er weinig gerechtigheid heeft plaats gevonden en komt met een voorstel om een stukje geschiedvervalsing recht te zetten. Zijn conclusies zijn niet mis te verstaan.

Henk Eefting was in zijn werkzame leven commando-officier, luitenant-kolonel der infanterie bij de Koninklijke Landmacht en gevangenisdirecteur. Hij schreef eerder De achterkant van de bevrijding. Een NSB-boer in Drenthe.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Henk Eefting
Uitgever
Aspekt B.V., Uitgeverij
ISBN
9789059115286
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2007
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
451

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99