Cornelis Verolme

opkomst en ondergang van een scheepsbouwer

Prijs € 49,99

Voor 21.00 besteld, morgen in huis.

Actie: Geen verzendkosten!

Ariëtte Dekker

Paperback | Oktober 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

CORNELIS VEROLME (1900-1981) was eens de grootste scheepsbouwer van Nederland. In de wederopbouw stampte hij in korte tijd een wereldconcern uit de grond. Binnen de gevestigde Rotterdamse metaalindustrie bekeek men nieuwkomer Verolme echter met argusogen. Hij werd verguisd omdat hij inbrak op de bestaande verhoudingen in de scheepsbouw en men keek op hem neer vanwege zijn eenvoudige gereformeerde boerenafkomst. Cornelis Verolme zocht zijn hele leven naar erkenning, maar kreeg deze maar zeer ten dele. Hij riep te veel irritatie op door zijn controversi en eerzuchtige karakter en zijn hang naar publiciteit. Maar ook de dorpspolitiek van het Nederlandse bedrijfsleven uit die dagen droeg zijn steentje bij. Toen Verolme eind jaren zestig, in zijn onstuitbare expansiedrift, tegelijkertijd mammoettankers een reuzendok bouwde, raakte hij in grote financi problemen. De regering dwong hem te fuseren met zijn aartsrivalen. Tegen het geraffineerde politieke spel waarin hij daarna belandde, was hij niet opgewassen. Het mammoetconcern RSV dat aldus ontstond ging evenwel alsnog ten onder en leidde tot de spraakmakende parlementaire enqu in 1983-1984. Ari e Dekker beschrijft het leven van Cornelis Verolme tegen de achtergrond van de verhoudingen in de Nederlandse scheepsbouw en industriepolitiek. Zij ging op zoek naar de oorsprong van zowel de aantrekkings kracht als de weerzin die Verolme wist op te roepen. Zij ontsluierde de mythe rondom de herkomst van zijn vermogen. Zij dook in zijn priv even en ontdekte zijn bijzondere liefde voor Brazili br>Voor de biografie deed zij uitgebreid archiefonderzoek en interviewed zij familieleden, Verolme-veteranen, concurrenten en deskundigen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Ariëtte Dekker
Uitgever
Bert Bakker
ISBN
9789035131248
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2006
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
537

Beschrijving

CORNELIS VEROLME (1900-1981)
was eens de grootste scheepsbouwer van Nederland. In de wederopbouw stampte hij in korte tijd een wereldconcern uit de grond. Binnen de gevestigde Rotterdamse metaalindustrie bekeek men nieuwkomer Verolme echter met argusogen. Hij werd verguisd omdat hij inbrak op de bestaande verhoudingen in de scheepsbouw en men keek op hem neer vanwege zijn eenvoudige gereformeerde boerenafkomst.
Cornelis Verolme zocht zijn hele leven naar erkenning, maar kreeg deze maar zeer ten dele. Hij riep te veel irritatie op door zijn controversi en eerzuchtige karakter en zijn hang naar publiciteit. Maar ook de dorpspolitiek van het Nederlandse bedrijfsleven uit die dagen droeg zijn steentje bij.
Toen Verolme eind jaren zestig, in zijn onstuitbare expansiedrift, tegelijkertijd mammoettankers een reuzendok bouwde, raakte hij in grote financi problemen. De regering dwong hem te fuseren met zijn aartsrivalen. Tegen het geraffineerde politieke spel waarin hij daarna belandde, was hij niet opgewassen. Het mammoetconcern RSV dat aldus ontstond ging evenwel alsnog ten onder en leidde tot de spraakmakende parlementaire enqu in 1983-1984.
Ari e Dekker beschrijft het leven van Cornelis Verolme tegen de achtergrond van de verhoudingen in de Nederlandse scheepsbouw en industriepolitiek. Zij ging op zoek naar de oorsprong van zowel de aantrekkings kracht als de weerzin die Verolme wist op te roepen. Zij ontsluierde de mythe rondom de herkomst van zijn vermogen. Zij dook in zijn priv even en ontdekte zijn bijzondere liefde voor Brazili br>Voor de biografie deed zij uitgebreid archiefonderzoek en interviewed zij familieleden, Verolme-veteranen, concurrenten en deskundigen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Ariëtte Dekker
Uitgever
Bert Bakker
ISBN
9789035131248
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2006
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
537

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99