Community Reinforcement Approach - werkboek

Een cognitief gedragsmatige behandeling van alcohol- en drugsproblematiek en andere gedragsproblemen

Prijs € 24,95

Niet beschikbaar

Reinier van den Haak, Ruud Ginneken, H.G. Roozen

Paperback | April 2022 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Dit werkboek biedt een praktische aanpak voor iedereen met alcohol- of drugsproblemen: de Community Reinforcement Approach (CRA). Het boek kan ook worden gebruikt bij gedragsverslavingen als (online) gokken en gamen. Met dit boek kan zelfstandig gewerkt worden, maar het is vooral bedoeld als aanvullend materiaal bij een lopende CRA-behandeling binnen een instelling. Community Reinforcement Approach – werkboek  geeft behandelaren concrete handvatten om de CRA-methodiek in de praktijk toe te passen. Dat doet het met veel concrete en uitgewerkte procedurestappen, en beeldende casussen uit de behandelervaringen van de auteurs. Het boek beschrijft een breed scala aan procedures die helpen mensen met verslavingsproblemen in contact te brengen met alternatieve bekrachtigers voor hun persoonlijke belangen en doelen. Dit gebeurt aan de hand van het versterken van vaardigheden en deelname aan pro-sociaal gedrag. De lezer krijgt de regie stevig in handen door bij elk hoofdstuk aan de slag te gaan met de verschillende CRA-technieken bij een geheel uitgewerkte casus. Bijvoorbeeld over hoe Nanda oefent met het weigeren van GHB, hoe Koos wil leren biljarten zonder drank en hoe Ivo rondom het gamen slaande ruzie heeft met zijn ouders en zijn agressie meer onder controle wil krijgen. De Community Reinforcement Approach bestaat uit een handleiding voor de therapeut en een apart werkboek voor de cliënt. Dit werkboek kan gebruikt worden als onderdeel van de behandeling maar cliënten kunnen hier ook zelfstandig mee aan de slag. Reinier van den Haak  is GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog, en Ruud van Ginneken is behandelaar en portefeuillehouder (A)CRA. Ze werken allebei bij verslavingszorginstelling IrisZorg. Hendrik G. Roozen, Ph.D is verbonden aan de Universiteit van New Mexico in het ‘Center on Alcoholism, Substance Abuse, and Addictions’ (CASAA) in Albuquerque (VS). Tussen 2012 en 2016 was hij als bijzonder hoogleraar verbonden aan het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University (TRANZO) Nederland.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Reinier van den Haak, Ruud Ginneken, H.G. Roozen
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036827164
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2022
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
149

Beschrijving

Dit werkboek biedt een praktische aanpak voor iedereen met alcohol- of drugsproblemen: de Community Reinforcement Approach (CRA). Het boek kan ook worden gebruikt bij gedragsverslavingen als (online) gokken en gamen. Met dit boek kan zelfstandig gewerkt worden, maar het is vooral bedoeld als aanvullend materiaal bij een lopende CRA-behandeling binnen een instelling.

Community Reinforcement Approach – werkboek  geeft behandelaren concrete handvatten om de CRA-methodiek in de praktijk toe te passen. Dat doet het met veel concrete en uitgewerkte procedurestappen, en beeldende casussen uit de behandelervaringen van de auteurs.

Het boek beschrijft een breed scala aan procedures die helpen mensen met verslavingsproblemen in contact te brengen met alternatieve bekrachtigers voor hun persoonlijke belangen en doelen. Dit gebeurt aan de hand van het versterken van vaardigheden en deelname aan pro-sociaal gedrag. De lezer krijgt de regie stevig in handen door bij elk hoofdstuk aan de slag te gaan met de verschillende CRA-technieken bij een geheel uitgewerkte casus. Bijvoorbeeld over hoe Nanda oefent met het weigeren van GHB, hoe Koos wil leren biljarten zonder drank en hoe Ivo rondom het gamen slaande ruzie heeft met zijn ouders en zijn agressie meer onder controle wil krijgen.

De Community Reinforcement Approach bestaat uit een handleiding voor de therapeut en een apart werkboek voor de cliënt. Dit werkboek kan gebruikt worden als onderdeel van de behandeling maar cliënten kunnen hier ook zelfstandig mee aan de slag.

Reinier van den Haak  is GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog, en Ruud van Ginneken is behandelaar en portefeuillehouder (A)CRA. Ze werken allebei bij verslavingszorginstelling IrisZorg. Hendrik G. Roozen, Ph.D is verbonden aan de Universiteit van New Mexico in het ‘Center on Alcoholism, Substance Abuse, and Addictions’ (CASAA) in Albuquerque (VS). Tussen 2012 en 2016 was hij als bijzonder hoogleraar verbonden aan het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University (TRANZO) Nederland.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Reinier van den Haak, Ruud Ginneken, H.G. Roozen
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036827164
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2022
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
149

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99