Collectieve intelligentie

de uitdaging voor de organisatie van nu

Prijs € 20,50

Uitverkocht

Wendy Jansen, Fons Schoemaker, Bas de la Parra

Paperback | Juni 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Collectieve IntelligentieDe uitdaging voor de organisatie van nuCollectieve intelligentie is het vermogen van een een groep mensen (of dieren, planten, cellen, micro-organismen en/of machines) om problemen op te lossen. In de natuur zijn veel voorbeelden hiervan te vinden, bij insectenkolonieën en zwermen. De mogelijkheden om collectieve intelligentie op basis van zelforganisatie en simpele gedragsregels te organiseren en te bevorderen, zijn bijzonder interessant voor organisaties. Door deze principes toe te passen in de organisatie, is er al veel te winnen zonder grote investeringen te hoeven doen. De ontwikkeling van collectieve intelligentie in de natuur heeft grote gevolgen voor de mensheid. Het feit dat mensen complexe breinen hebben, leidt tot de ontwikkeling van steeds intelligentere groepen. Onze breinen maken mentale kaarten maken, die worden gecombineerd tot collectieve kaarten, tegenwoordig zelfs wereldwijd. Collectieve kaarten die intelligentie bevatten en die door het internet continu verder worden ontwikkeld. Niet alleen mensen en dieren maken mentale kaarten, maar ook machines. Technologieën en met name het Internet van Intelligente Dingen spelen een steeds belangrijkere rol in het zichzelf ontwikkelende en zelforganiserende 'wereldbrein'. Al deze ontwikkelingen hebben grote invloed op organisaties. Organisaties die weinig ruimte geven aan de gedigitaliseerde mens, zowel de 'verbonden' medewerker als de 'verbonden' consument, lopen een groot risico om af te vallen. Dit wordt Digitaal Darwinisme genoemd. Managementtaken verschuiven naar de zorg voor infrastructuren voor collectieve intelligentie, in de vorm van open culturen, uitdagende doelen, sociale netwerken, gemeenschappen en open markten. Er bestaan ook steeds meer organisaties die helemaal zonder leiders en centrale informatievoorziening bijzonder succesvol zijn. Hierbij gaat het niet alleen over organisaties; het gaat ook over de digitale transformatie van individuele mensen. In dit boek wordt op een toegankelijke manier, met veel voorbeelden uit de natuur en 'mensen'-organisaties, aangegeven wat er aan de hand is en welke gevolgen collectieve intelligentie heeft voor ons als mens en als werknemer/manager.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Wendy Jansen, Fons Schoemaker, Bas de la Parra
Uitgever
Sentia Academic Publishers
ISBN
9789081971119
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2016
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
110

Beschrijving

Collectieve Intelligentie
De uitdaging voor de organisatie van nu

Collectieve intelligentie is het vermogen van een een groep mensen (of dieren, planten, cellen, micro-organismen en/of machines) om problemen op te lossen. In de natuur zijn veel voorbeelden hiervan te vinden, bij insectenkolonieën en zwermen.
De mogelijkheden om collectieve intelligentie op basis van zelforganisatie en simpele gedragsregels te organiseren en te bevorderen, zijn bijzonder interessant voor organisaties. Door deze principes toe te passen in de organisatie, is er al veel te winnen zonder grote investeringen te hoeven doen.

De ontwikkeling van collectieve intelligentie in de natuur heeft grote gevolgen voor de mensheid. Het feit dat mensen complexe breinen hebben, leidt tot de ontwikkeling van steeds intelligentere groepen. Onze breinen maken mentale kaarten maken, die worden gecombineerd tot collectieve kaarten, tegenwoordig zelfs wereldwijd. Collectieve kaarten die intelligentie bevatten en die door het internet continu verder worden ontwikkeld. Niet alleen mensen en dieren maken mentale kaarten, maar ook machines. Technologieën en met name het Internet van Intelligente Dingen spelen een steeds belangrijkere rol in het zichzelf ontwikkelende en zelforganiserende 'wereldbrein'.

Al deze ontwikkelingen hebben grote invloed op organisaties. Organisaties die weinig ruimte geven aan de gedigitaliseerde mens, zowel de 'verbonden' medewerker als de 'verbonden' consument, lopen een groot risico om af te vallen. Dit wordt Digitaal Darwinisme genoemd. Managementtaken verschuiven naar de zorg voor infrastructuren voor collectieve intelligentie, in de vorm van open culturen, uitdagende doelen, sociale netwerken, gemeenschappen en open markten. Er bestaan ook steeds meer organisaties die helemaal zonder leiders en centrale informatievoorziening bijzonder succesvol zijn. Hierbij gaat het niet alleen over organisaties; het gaat ook over de digitale transformatie van individuele mensen.
In dit boek wordt op een toegankelijke manier, met veel voorbeelden uit de natuur en 'mensen'-organisaties, aangegeven wat er aan de hand is en welke gevolgen collectieve intelligentie heeft voor ons als mens en als werknemer/manager.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Wendy Jansen, Fons Schoemaker, Bas de la Parra
Uitgever
Sentia Academic Publishers
ISBN
9789081971119
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2016
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
110

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99