Cold cases - een hot issue

epassing en opbrengsten van hernieuwd onderzoek naar onopgeloste kapitale delicten

Prijs € 46,43

Uitverkocht

I. van Leiden, H. Ferwerda

Paperback | December 2006 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De reeks Politiekunde is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van het Kennisnetwerk van de Politie-academie.Politie en Wetenschap is ingesteld om een stimulans te geven aan de toegepaste wetenschappelijke kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid, de daarvoor benodigde kennisinfrastructuur en de daadwerkelijke benutting van onderzoeksrapporten en resultaten in politie praktijk, beleid en opleiding.Publicaties in de reeks Politiekunde betreffen in het algemeen concrete hand-leidingen, modellen, instrumenten of werkwijzen die direct bruikbaar zijn voor de politiepraktijk. Ze zijn veelal de uitkomst van onderzoek dat is verricht in het kader van het meerjarige onderzoeksprogramma, de kernactiviteit van Politie en Wetenschap.In deze uitgave wordt verslag gedaan van een landelijk onderzoek naar coldcase-onderzoek bij de politie. Bij cold cases gaat het om ernstige misdrijven die in het verleden ondanks inspanningen van politie en justitie niet zijn opgelost. De-ze misdrijven hebben de samenleving ernstig geschokt en sommige daarvan zijn tot geruchtmakende zaken geworden. Aanleiding ze opnieuw op te pakken kan gelegen zijn in nieuwe inzichten of methoden, zoals DNA-onderzoek, of grote maatschappelijke druk.In dit boek wordt de stand van zaken op het gebied van coldcaseonderzoek in Nederland geschetst. Daarbij komt aan bod in hoeverre cold cases onder de aandacht van de Nederlandse politie staan, op welke wijze de politie uitvoering aan hernieuwd onderzoek naar onopgeloste misdrijven geeft en wat deze onder-zoeken opleveren.Met een verdieping van tien coldcaseonderzoeken die bij verschillende regio-korpsen hebben gedraaid, is een aantal werkbare elementen van coldcaseonder-zoek opgetekend. De bevindingen uit het onderzoek zijn ook - in het licht van de actuele aandacht voor professionalisering van de opsporing - breed toepas-baar op het gebied van rechercheren naar ernstige misdrijvenHet onderzoek heeft geresulteerd in een tweetal praktische modellen: een kader om coldcaseonderzoeken op professionele en gestructureerde wijze voor te bereiden en in te richten, en een aantal handvatten om lopend of afgerond onderzoek naar ernstige misdrijven te evalueren in de vorm van een review.De lessen die uit het onderzoek naar cold cases geleerd kunnen worden, kunnen bijdragen aan een verdere professionalisering van het proces van opsporing, waardoor er in de toekomst minder vaak ernstige misdrijven als onopgelost op de plank zullen belanden.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
I. van Leiden, H. Ferwerda
Uitgever
Sdu B.V.
ISBN
9789035240490
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2006
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
141

Beschrijving

De reeks Politiekunde is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van het Kennisnetwerk van de Politie-academie.
Politie en Wetenschap is ingesteld om een stimulans te geven aan de toegepaste wetenschappelijke kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid, de daarvoor benodigde kennisinfrastructuur en de daadwerkelijke benutting van onderzoeksrapporten en resultaten in politie praktijk, beleid en opleiding.
Publicaties in de reeks Politiekunde betreffen in het algemeen concrete hand-leidingen, modellen, instrumenten of werkwijzen die direct bruikbaar zijn voor de politiepraktijk. Ze zijn veelal de uitkomst van onderzoek dat is verricht in het kader van het meerjarige onderzoeksprogramma, de kernactiviteit van Politie en Wetenschap.
In deze uitgave wordt verslag gedaan van een landelijk onderzoek naar coldcase-onderzoek bij de politie. Bij cold cases gaat het om ernstige misdrijven die in het verleden ondanks inspanningen van politie en justitie niet zijn opgelost. De-ze misdrijven hebben de samenleving ernstig geschokt en sommige daarvan zijn tot geruchtmakende zaken geworden. Aanleiding ze opnieuw op te pakken kan gelegen zijn in nieuwe inzichten of methoden, zoals DNA-onderzoek, of grote maatschappelijke druk.
In dit boek wordt de stand van zaken op het gebied van coldcaseonderzoek in Nederland geschetst. Daarbij komt aan bod in hoeverre cold cases onder de aandacht van de Nederlandse politie staan, op welke wijze de politie uitvoering aan hernieuwd onderzoek naar onopgeloste misdrijven geeft en wat deze onder-zoeken opleveren.
Met een verdieping van tien coldcaseonderzoeken die bij verschillende regio-korpsen hebben gedraaid, is een aantal werkbare elementen van coldcaseonder-zoek opgetekend. De bevindingen uit het onderzoek zijn ook - in het licht van de actuele aandacht voor professionalisering van de opsporing - breed toepas-baar op het gebied van rechercheren naar ernstige misdrijven
Het onderzoek heeft geresulteerd in een tweetal praktische modellen: een kader om coldcaseonderzoeken op professionele en gestructureerde wijze voor te bereiden en in te richten, en een aantal handvatten om lopend of afgerond onderzoek naar ernstige misdrijven te evalueren in de vorm van een review.
De lessen die uit het onderzoek naar cold cases geleerd kunnen worden, kunnen bijdragen aan een verdere professionalisering van het proces van opsporing, waardoor er in de toekomst minder vaak ernstige misdrijven als onopgelost op de plank zullen belanden.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
I. van Leiden, H. Ferwerda
Uitgever
Sdu B.V.
ISBN
9789035240490
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2006
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
141

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99