Chaostheorie

het einde van de voorspelbaarheid?

Prijs € 24,00

Niet beschikbaar

H. Broer, Jan van de Craats, F.C. Verhulst

Paperback | Mei 2003 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Wat is de fascinatie van chaos? Ruim tien jaar geleden ontstond een ware chaosrage die nog steeds niet helemaal uitgewoed is. Het woord chaos heeft daarbij niet alleen maar de oude, negatieve betekenis van ordeloosheid en anarchie. Chaos heeft ook te maken met creativiteit, vitaliteit en raadselachtige, fractale complexiteit.Het weer is een schoolvoorbeeld van chaos en onvoorspelbaarheid. De turbulente atmosfeer maakt betrouwbare weersverwachtingen op lange termijn onmogelijk. Daarnaast komt chaos voor in de meest uiteelopende toepassingsgebieden: mechanica, scheikunde, biologie, economie. Zelfs in de psychologie en bedrijfskunde leidt de chaostheorie tot nieuwe inzichten.In Chaostheorie - het einde van de voorspelbaarheid? schetsen de auteurs, de wiskundigen prof.dr. H.W. Broer (Rijksuniversiteit Groningen), prof.dr. J. van de Craats (Koninklijke Militaire Academie en Universiteit van Amsterdam) en prof.dr. F.Verhulst (Universiteit Utrecht), de achtergronden hiervan in een breed historisch perspectief. Aan de hand van eenvoudige voorbeelden maken zij de revolutionaire ideeën en toepassingen van de chaostheorie duidelijk.Chaostheorie is een oorspronkelijk boek, geschreven door experts voor een breed publiek. Zij plaatsen het begrip voorspelbaarheid in een nieuw licht, openen onverwachte perspectieven en zullen vele lezers daarmee een nieuwe kijk op de werkelijkheid geven. De tweede druk bevat enkele kleine correcties en aanvullingen.Henk Broer werd in 1950 geboren in Diever (Drente), studeerde in Groningen en is thans hoogleraar aldaar met specialismen meetkunde en dynamische systemen. Hij is een actief onderzoeker en heeft vele wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Ook houdt hij zich bezig met het populariseren van de wiskunde in boekvorm, artikelen en door radio en tv-optredens.Naast het wetenschappelijke werk vindt hij nog tijd voor musiceren en het liefdevol doch streng omgaan met zijn honden.Jan van de Craats werd in 1944 geboren te Voorburg, studeerde in Leiden en promoveerde daar in 1972 op een onderwerp uit de numerieke wiskunde. In 1984 werd hij benoemd tot hoogleraar in de wiskunde aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Daarnaast vervult hij deeltijdbetrekkingen als hoogleraar aan de Open Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Hij is actief op veel terreinen van het wiskundeonderwijs. Door middel van boeken, artikelen, lezingen en optredens voor radio en tv draagt hij bij aan het interesseren van een groot publiek, en met name jonge mensen, voor de wiskunde.Ferdinand Verhulst is hoogleraar wiskunde, in het bijzonder dynamische systemen, aan de Universiteit van Utrecht.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
H. Broer, Jan van de Craats, F.C. Verhulst
Uitgever
Epsilon Uitgaven
ISBN
9789050410816
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2003
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
154

Beschrijving

Wat is de fascinatie van chaos? Ruim tien jaar geleden ontstond een ware chaosrage die nog steeds niet helemaal uitgewoed is. Het woord chaos heeft daarbij niet alleen maar de oude, negatieve betekenis van ordeloosheid en anarchie. Chaos heeft ook te maken met creativiteit, vitaliteit en raadselachtige, fractale complexiteit.

Het weer is een schoolvoorbeeld van chaos en onvoorspelbaarheid. De turbulente atmosfeer maakt betrouwbare weersverwachtingen op lange termijn onmogelijk. Daarnaast komt chaos voor in de meest uiteelopende toepassingsgebieden: mechanica, scheikunde, biologie, economie. Zelfs in de psychologie en bedrijfskunde leidt de chaostheorie tot nieuwe inzichten.

In Chaostheorie - het einde van de voorspelbaarheid? schetsen de auteurs, de wiskundigen prof.dr. H.W. Broer (Rijksuniversiteit Groningen), prof.dr. J. van de Craats (Koninklijke Militaire Academie en Universiteit van Amsterdam) en prof.dr. F.Verhulst (Universiteit Utrecht), de achtergronden hiervan in een breed historisch perspectief. Aan de hand van eenvoudige voorbeelden maken zij de revolutionaire ideeën en toepassingen van de chaostheorie duidelijk.

Chaostheorie is een oorspronkelijk boek, geschreven door experts voor een breed publiek. Zij plaatsen het begrip voorspelbaarheid in een nieuw licht, openen onverwachte perspectieven en zullen vele lezers daarmee een nieuwe kijk op de werkelijkheid geven. De tweede druk bevat enkele kleine correcties en aanvullingen.

Henk Broer werd in 1950 geboren in Diever (Drente), studeerde in Groningen en is thans hoogleraar aldaar met specialismen meetkunde en dynamische systemen. Hij is een actief onderzoeker en heeft vele wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Ook houdt hij zich bezig met het populariseren van de wiskunde in boekvorm, artikelen en door radio en tv-optredens.
Naast het wetenschappelijke werk vindt hij nog tijd voor musiceren en het liefdevol doch streng omgaan met zijn honden.

Jan van de Craats werd in 1944 geboren te Voorburg, studeerde in Leiden en promoveerde daar in 1972 op een onderwerp uit de numerieke wiskunde. In 1984 werd hij benoemd tot hoogleraar in de wiskunde aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Daarnaast vervult hij deeltijdbetrekkingen als hoogleraar aan de Open Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Hij is actief op veel terreinen van het wiskundeonderwijs. Door middel van boeken, artikelen, lezingen en optredens voor radio en tv draagt hij bij aan het interesseren van een groot publiek, en met name jonge mensen, voor de wiskunde.

Ferdinand Verhulst is hoogleraar wiskunde, in het bijzonder dynamische systemen, aan de Universiteit van Utrecht.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
H. Broer, Jan van de Craats, F.C. Verhulst
Uitgever
Epsilon Uitgaven
ISBN
9789050410816
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Mei 2003
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
154

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99