Burgermacht op eigen kracht?

een brede verkenning van ontwikkelingen in burgerparticipatie

Prijs € 34,00

Uitverkocht

Pepijn van Houwelingen, Anita Boele, Paul Dekker

Paperback | Maart 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid staan de laatste tijd sterk in de politieke belangstelling. In de Troonrede 2013 wordt zelfs gesteld dat 'de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving'. In deze publicatie zijn we geïnteresseerd in twee bewegingen op dit gebied: ontwikkelingen gericht op meer zelfredzaamheid - 'zelfredzame burgerparticipatie' genoemd - en ontwikkelingen gericht op meer, of meer effectieve, bevredigende invloed op collectieve beslissingen, de 'beleidsbeïnvloedende burgerparticipatie'. Wat zijn in Nederland over de afgelopen decennia de belangrijkste ontwikkelingen en de grootste verschillen in burgerparticipatie en participatiedoelstellingen geweest? Wat zijn de belangrijkste ervaringen in Nederlandse gemeenten die veel aan participatievernieuwing doen en hoe waardeert de bevolking die lokale praktijken? Hoe ziet burgerparticipatie in enkele mogelijk interessante gevallen, eerder en elders plaatsgevonden, er uit en wat zijn belangrijke overeenkomsten en verschillen met het Nederland van nu? Ter beantwoording van deze vragen worden in dit boek de resultaten van nieuw empirisch onderzoek in vijf wat kleinere voorhoedegemeenten beschreven en wordt het huidige participatiestreven in Nederland in een breder historisch en internationaal perspectief geplaatst.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Pepijn van Houwelingen, Anita Boele, Paul Dekker
Uitgever
Sociaal En Cultureel Planbureau
ISBN
9789037706352
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2014
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
266

Beschrijving

Zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid staan de laatste tijd sterk in de politieke belangstelling. In de Troonrede 2013 wordt zelfs gesteld dat 'de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving'. In deze publicatie zijn we geïnteresseerd in twee bewegingen op dit gebied: ontwikkelingen gericht op meer zelfredzaamheid - 'zelfredzame burgerparticipatie' genoemd - en ontwikkelingen gericht op meer, of meer effectieve, bevredigende invloed op collectieve beslissingen, de 'beleidsbeïnvloedende burgerparticipatie'. Wat zijn in Nederland over de afgelopen decennia de belangrijkste ontwikkelingen en de grootste verschillen in burgerparticipatie en participatiedoelstellingen geweest? Wat zijn de belangrijkste ervaringen in Nederlandse gemeenten die veel aan participatievernieuwing doen en hoe waardeert de bevolking die lokale praktijken? Hoe ziet burgerparticipatie in enkele mogelijk interessante gevallen, eerder en elders plaatsgevonden, er uit en wat zijn belangrijke overeenkomsten en verschillen met het Nederland van nu?
Ter beantwoording van deze vragen worden in dit boek de resultaten van nieuw empirisch onderzoek in vijf wat kleinere voorhoedegemeenten beschreven en wordt het huidige participatiestreven in Nederland in een breder historisch en internationaal perspectief geplaatst.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Pepijn van Houwelingen, Anita Boele, Paul Dekker
Uitgever
Sociaal En Cultureel Planbureau
ISBN
9789037706352
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2014
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
266

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99