Bezeten van vroeger

erfgoed, identiteit en musealisering

Prijs € 25,70

Uitverkocht

Paperback | November 2005 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Er wordt veel geklaagd over het verlies van het historisch besef. Maar het verleden is actueler dan ooit tevoren. Geschiedenis wordt door steeds meer mensen beleefd als erfgoed en ook voor politici en beleidsmakers krijgt cultureel erfgoed een steeds bredere en actuelere betekenis. Naast de topstukken van de internationale musea hebben ook landschappen, stadsgezichten, monumenten, literatuur, bodemvondsten en zelfs liederen of het uit de beerput opgegraven afval van vroegere generaties daarin een plaats gekregen. Erfgoedstudies raken daarom aan kunst- en cultuurgeschiedenis, archeologie, sociologie, etnologie, museologie, en sociale geografie en planologie. In deze bundel komen drie belangrijke aspecten van erfgoedstudies aan de orde: de afbakening van de nationale identiteit en de relatie met een Europese identiteit, de historische context, en de productie en consumptie van erfgoederen. Daarbij moet men dan evenzeer denken aan kunstwerken, monumentale bouwwerken, historische binnensteden en buitenplaatsen als aan volkskunst, regionale bouwstijlen, themaparken en immaterieel erfgoed. Wat moeten musea vastleggen van de vaderlandse geschiedenis en koloniale cultuur? Wat behoort tot de literaire canon? Welke stadsbeelden en landschapsbeelden moeten we bewaren of reconstrueren? Wat is de relatie tussen cultureel erfgoed en cultuurtoerisme? Dit is het eerste boek waarin deze omgang met het verleden vanuit een breed historisch en sociologisch perspectief wordt bekeken. Daarom is deze bundel het basisboek voor het begrijpen van deze opvallende verandering in de kunst- en cultuursector. Over de auteur(s): Rob van der Laarse is historicus en verbonden aan de afdeling Cultuurgeschiedenis van Europa van de Universiteit van Amsterdam.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Spinhuis / Maklu, Het
ISBN
9789055892426
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2005
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
221

Beschrijving

Er wordt veel geklaagd over het verlies van het historisch besef. Maar het verleden is actueler dan ooit tevoren. Geschiedenis wordt door steeds meer mensen beleefd als erfgoed en ook voor politici en beleidsmakers krijgt cultureel erfgoed een steeds bredere en actuelere betekenis. Naast de topstukken van de internationale musea hebben ook landschappen, stadsgezichten, monumenten, literatuur, bodemvondsten en zelfs liederen of het uit de beerput opgegraven afval van vroegere generaties daarin een plaats gekregen. Erfgoedstudies raken daarom aan kunst- en cultuurgeschiedenis, archeologie, sociologie, etnologie, museologie, en sociale geografie en planologie.

In deze bundel komen drie belangrijke aspecten van erfgoedstudies aan de orde: de afbakening van de nationale identiteit en de relatie met een Europese identiteit, de historische context, en de productie en consumptie van erfgoederen. Daarbij moet men dan evenzeer denken aan kunstwerken, monumentale bouwwerken, historische binnensteden en buitenplaatsen als aan volkskunst, regionale bouwstijlen, themaparken en immaterieel erfgoed. Wat moeten musea vastleggen van de vaderlandse geschiedenis en koloniale cultuur? Wat behoort tot de literaire canon? Welke stadsbeelden en landschapsbeelden moeten we bewaren of reconstrueren? Wat is de relatie tussen cultureel erfgoed en cultuurtoerisme?

Dit is het eerste boek waarin deze omgang met het verleden vanuit een breed historisch en sociologisch perspectief wordt bekeken. Daarom is deze bundel het basisboek voor het begrijpen van deze opvallende verandering in de kunst- en cultuursector.

Over de auteur(s):
Rob van der Laarse is historicus en verbonden aan de afdeling Cultuurgeschiedenis van Europa van de Universiteit van Amsterdam.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Spinhuis / Maklu, Het
ISBN
9789055892426
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2005
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
221

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99