Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ

Prijs € 53,95

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

Paperback | September 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Meer dan ooit staat het terugdringen van suïcide en het behandelen van suïcidaal gedrag op de agenda van de Geestelijke Gezondheidszorg. Het leed van hen die zo hun leven beëindigden en dat van hun nabestaanden is groot. Ondanks alle inspanningen op het gebied van suïcidepreventie laten de cijfers in Nederland sinds 2007 een sterke stijging zien. Dit boek richt zich op het verbeteren van de behandeling van suïcidaal gedrag en het voorkomen van suïcide om deze cijfers te laten dalen.Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ is een praktisch boek dat antwoord geeft op vragen als: Wat moet je als hulpverlener doen bij mensen met suïcidewensen of -plannen? Hoe herken je suïcidaliteit, hoe breng je het risico in kaart, hoe kun je de suïcidale motivatie begrijpen, waarop richt je de behandeling, hoe ziet een veiligheidsplan eruit en wie betrek je daarbij? De onderwerpen die aan bod komen variëren van systematische risicotaxatie bij dreigende suïcidaliteit tot de behandeling van de chronisch suïcidale patiënt. Het boek biedt handvatten voor de opvang van suïcidale patiënten en de hulp aan nabestaanden van een suïcide. Daarbij wordt aandacht besteed aan suïcidaliteit bij mensen met verschillende soorten problematiek zoals verslaving, persoonlijkheidsstoornissen evenals ouderen met een doodswens. Praktische methoden als cognitief-gedragstherapeutische interventies, interventies vanuit de dialectische gedragstherapie en de aanpak van dwangmatig piekeren over zelfdoding worden uitgebreid behandeld. De praktische benadering wordt kracht bijgezet door gevalsbeschrijvingen, behandelprotocollen en interview- en beoordelingsschema's. Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ is de praktische uitwerking van de Multidisciplinaire Richtlijn voor de Diagnostiek en Behandeling van suïcidaal gedrag. Het is bedoeld voor hulpverleners in de Specialistische Zorg: psychiaters, artsen en klinisch-psychologen, psychotherapeuten en GZ-psychologen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, maar is ook geschikt voor hulpverleners in de basiszorg, huisartsen en hun praktijkondersteuners. Het leent zich uitstekend voor opleiding en nascholing, cursussen en trainingen.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036809719
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2016
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
352

Beschrijving

Meer dan ooit staat het terugdringen van suïcide en het behandelen van suïcidaal gedrag op de agenda van de Geestelijke Gezondheidszorg. Het leed van hen die zo hun leven beëindigden en dat van hun nabestaanden is groot. Ondanks alle inspanningen op het gebied van suïcidepreventie laten de cijfers in Nederland sinds 2007 een sterke stijging zien. Dit boek richt zich op het verbeteren van de behandeling van suïcidaal gedrag en het voorkomen van suïcide om deze cijfers te laten dalen.

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ is een praktisch boek dat antwoord geeft op vragen als: Wat moet je als hulpverlener doen bij mensen met suïcidewensen of -plannen? Hoe herken je suïcidaliteit, hoe breng je het risico in kaart, hoe kun je de suïcidale motivatie begrijpen, waarop richt je de behandeling, hoe ziet een veiligheidsplan eruit en wie betrek je daarbij?

De onderwerpen die aan bod komen variëren van systematische risicotaxatie bij dreigende suïcidaliteit tot de behandeling van de chronisch suïcidale patiënt. Het boek biedt handvatten voor de opvang van suïcidale patiënten en de hulp aan nabestaanden van een suïcide. Daarbij wordt aandacht besteed aan suïcidaliteit bij mensen met verschillende soorten problematiek zoals verslaving, persoonlijkheidsstoornissen evenals ouderen met een doodswens. Praktische methoden als cognitief-gedragstherapeutische interventies, interventies vanuit de dialectische gedragstherapie en de aanpak van dwangmatig piekeren over zelfdoding worden uitgebreid behandeld. De praktische benadering wordt kracht bijgezet door gevalsbeschrijvingen, behandelprotocollen en interview- en beoordelingsschema's.

Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ is de praktische uitwerking van de Multidisciplinaire Richtlijn voor de Diagnostiek en Behandeling van suïcidaal gedrag. Het is bedoeld voor hulpverleners in de Specialistische Zorg: psychiaters, artsen en klinisch-psychologen, psychotherapeuten en GZ-psychologen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, maar is ook geschikt voor hulpverleners in de basiszorg, huisartsen en hun praktijkondersteuners. Het leent zich uitstekend voor opleiding en nascholing, cursussen en trainingen.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036809719
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2016
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
352

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99