Beginselen van goed markttoezicht

gedefinieerd, verklaard en uitgewerkt voor het toezicht op de financiele markten

Prijs € 113,00

Niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

Margot Aelen

Paperback | September 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Markttoezichthouders zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Me t hun opdracht om marktfalen op te lossen en tegen te gaan , spel e n z ij een belangrijke rol i n d e behartiging van publieke belangen. De financiële crisis heeft het belang van goed markttoezicht benadrukt. Tekortkomingen van het toezicht die de cri s is heef t blootgelegd en de her vormingen die hierop zijn gevolgd, hebben geleid tot de vraag of het toezicht wel op de juist e fundamenten is gebouwd.In dit boek worden de beginselen van goed markttoezicht gedefinieerd e n verklaard, en uitgewerkt voor het toezicht op de financiële markten. Met behulp van inzichten uit d e economie en de bestuurskunde wordt vanuit een juridisch perspectief een aantal beginselen geformuleerd die aan de basis moeten staan van de inrichting en vormgeving van markttoezicht. De dilemma's die zich hierbij voordoe n , zij n te herleiden tot het spanningsveld dat een rode draad vormt i n he t onderzoek van wat ook wel de 'Ut rechtse School' wordt genoemd, namelijk het spanningsveld tussen de instrumentele functie en de waarborgfunctie van het economisch publiekrecht. Aan dit spanningsveld wordt bij de uitwerking van de beginselen van goed markttoezicht richting gegeven. Dit geldt in het bijzonder voor het onafhankelijkheidsbeginsel, het transparantiebeginsel en het accountabilitybeginsel, die als kernbeginselen diepgaand worden uitgewerkt. Hierbij worden aanbevelingen gedaan die enerzijds strekken tot het versterken van de onafhankelijkheid van de markttoezichthouder en anderzijds tot het versterken van de accountability en transparantie van de markttoezichthouder. Vanuit dit uitgangspunt kan verder worden gebouwd aan de zelfstandige rol van markttoezichthouders in onze maatschappij.Margot Aelen schreef dit boek als promovenda bij de vakgroep Economisch Publiekrecht van de Universiteit Utrecht. Momenteel is zij werkzaam al s toezichthouder specialist bij De Nederlandsche Bank.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Margot Aelen
Uitgever
Boom juridisch
ISBN
9789089749826
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2014
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Markttoezichthouders zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Me t hun opdracht om marktfalen op te lossen en tegen te gaan , spel e n z ij een belangrijke rol i n d e behartiging van publieke belangen. De financiële crisis heeft het belang van goed markttoezicht benadrukt. Tekortkomingen van het toezicht die de cri s is heef t blootgelegd en de her vormingen die hierop zijn gevolgd, hebben geleid tot de vraag of het toezicht wel op de juist e fundamenten is gebouwd.

In dit boek worden de beginselen van goed markttoezicht gedefinieerd e n verklaard, en uitgewerkt voor het toezicht op de financiële markten. Met behulp van inzichten uit d e economie en de bestuurskunde wordt vanuit een juridisch perspectief een aantal beginselen geformuleerd die aan de basis moeten staan van de inrichting en vormgeving van markttoezicht. De dilemma's die zich hierbij voordoe n , zij n te herleiden tot het spanningsveld dat een rode draad vormt i n he t onderzoek van wat ook wel de 'Ut rechtse School' wordt genoemd, namelijk het spanningsveld tussen de instrumentele functie en de waarborgfunctie van het economisch publiekrecht. Aan dit spanningsveld wordt bij de uitwerking van de beginselen van goed markttoezicht richting gegeven. Dit geldt in het bijzonder voor het onafhankelijkheidsbeginsel, het transparantiebeginsel en het accountabilitybeginsel, die als kernbeginselen diepgaand worden uitgewerkt. Hierbij worden aanbevelingen gedaan die enerzijds strekken tot het versterken van de onafhankelijkheid van de markttoezichthouder en anderzijds tot het versterken van de accountability en transparantie van de markttoezichthouder. Vanuit dit uitgangspunt kan verder worden gebouwd aan de zelfstandige rol van markttoezichthouders in onze maatschappij.

Margot Aelen schreef dit boek als promovenda bij de vakgroep Economisch Publiekrecht van de Universiteit Utrecht. Momenteel is zij werkzaam al s toezichthouder specialist bij De Nederlandsche Bank.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Margot Aelen
Uitgever
Boom juridisch
ISBN
9789089749826
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
September 2014
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99