Autonomie van het bestuur en haar grenzen voor en na de Cancun-uitspraak

Prijs € 50,00

Niet beschikbaar

Paperback | April 2015 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

De autonomie van het bestuur - in het bijzonder van een joint venture of een dochtermaatschappij - is opnieuw in de belangstelling komen te staan naar aanleiding van de Cancun-beschikking van de Hoge Raad van 4 april 2014. In deze bundel zijn verschillende bijdragen over dit thema opgenomen, naar aanleiding van een door het ZIFO georganiseerde debatmiddag hierover.De auteurs gaan onder andere in op de preciese essentie van de institutionele opvatting, en de vraag of de Cancun-beschikking een nieuw licht werpt op het door het bestuur van een joint venture of dochtermaatschappij in acht te nemen vennootschapsbelang. Verder wordt de stand van de vennootschappelijke doorwerking belicht van een aandeelhoudersovereenkomst en haar betekenis voor de bestuurstaak bij joint ventures.Verder wordt aandacht besteed aan de instructiebevoegdheid van de (algemene vergadering van) aandeelhouders en de daaraan verbonden sancties, alsook aan de onderlinge verhouding tussen de institutionele opvatting, het vennootschapsbelang en de norm van redelijkheid en billijkheid.De gebundelde bijdragen bevatten een interessant overzicht van de verschillende aspecten van bestuursautonomie, mede in relatie tot het vennootschapsbelang en meer beschouwende bijdragen over normen die als grondtrekken van ons ondernemingsrecht gelden. De bijdragen zijn van belang bij de verdere wetenschappelijke beschouwingen hierover, maar ook voor de juridische praktijk.ZIFOHet ZIFO is een wetenschappelijk platform voor onderzoekers, talentvolle studenten en wetenschappelijk georiënteerde juristen werkzaam in de rechtspraktijk en het bedrijfsleven. Het stelt zich ten doel om actuele, voor de rechtspraktijk relevante onderwerpen te behandelen op het terrein van het financiële recht en het ondernemingsrecht, in het bijzonder die welke (nog) niet in wetgeving zijn vervat of waarvoor wetgeving of wetswijziging in voorbereiding is. Hierbij stelt het ZIFO de maatschappelijke rol van het recht centraal alsook de vraag in welke richting het recht zich zou dienen te ontwikkelen. In de ZIFO-reeks worden publicaties opgenomen die de neerslag vormen van de debatmiddagen, congressen en andere onderzoeksactiviteiten van het ZIFO.

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.
ISBN
9789013130768
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2015
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

De autonomie van het bestuur - in het bijzonder van een joint venture of een dochtermaatschappij - is opnieuw in de belangstelling komen te staan naar aanleiding van de Cancun-beschikking van de Hoge Raad van 4 april 2014. In deze bundel zijn verschillende bijdragen over dit thema opgenomen, naar aanleiding van een door het ZIFO georganiseerde debatmiddag hierover.

De auteurs gaan onder andere in op de preciese essentie van de institutionele opvatting, en de vraag of de Cancun-beschikking een nieuw licht werpt op het door het bestuur van een joint venture of dochtermaatschappij in acht te nemen vennootschapsbelang. Verder wordt de stand van de vennootschappelijke doorwerking belicht van een aandeelhoudersovereenkomst en haar betekenis voor de bestuurstaak bij joint ventures.

Verder wordt aandacht besteed aan de instructiebevoegdheid van de (algemene vergadering van) aandeelhouders en de daaraan verbonden sancties, alsook aan de onderlinge verhouding tussen de institutionele opvatting, het vennootschapsbelang en de norm van redelijkheid en billijkheid.

De gebundelde bijdragen bevatten een interessant overzicht van de verschillende aspecten van bestuursautonomie, mede in relatie tot het vennootschapsbelang en meer beschouwende bijdragen over normen die als grondtrekken van ons ondernemingsrecht gelden. De bijdragen zijn van belang bij de verdere wetenschappelijke beschouwingen hierover, maar ook voor de juridische praktijk.

ZIFO

Het ZIFO is een wetenschappelijk platform voor onderzoekers, talentvolle studenten en wetenschappelijk georiënteerde juristen werkzaam in de rechtspraktijk en het bedrijfsleven. Het stelt zich ten doel om actuele, voor de rechtspraktijk relevante onderwerpen te behandelen op het terrein van het financiële recht en het ondernemingsrecht, in het bijzonder die welke (nog) niet in wetgeving zijn vervat of waarvoor wetgeving of wetswijziging in voorbereiding is. Hierbij stelt het ZIFO de maatschappelijke rol van het recht centraal alsook de vraag in welke richting het recht zich zou dienen te ontwikkelen. In de ZIFO-reeks worden publicaties opgenomen die de neerslag vormen van de debatmiddagen, congressen en andere onderzoeksactiviteiten van het ZIFO.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Wolters Kluwer Nederland B.V.
ISBN
9789013130768
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2015
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99