Autisme en zintuiglijke problemen

Prijs € 46,50

Niet beschikbaar

Ina van Berckelaer-Onnes, Steven Degrieck, Miriam Hufen

Paperback | April 2017 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Al jaren is bekend dat mensen met autisme zintuiglijke problemen hebben. Ze zijn vaak overgevoelig voor zintuiglijke prikkels of juist ondergevoelig, of allebei tegelijk. Mensen met een autismespectrumstoornis kunnen volledig in paniek raken van tl-verlichting of een hele lichte aanraking. Het kan ook zijn dat bepaalde geluiden volledig aan hen voorbij gaan. Iemand kan gestrest raken van een knisperend zilverpapiertje, maar het geluid van onweer niet opmerken. Deze hyper- en hyporesponsiviteit zijn inmiddels als officieel kenmerk van Autisme Spectrum Stoornis (ASS) opgenomen in het meest gebruikte diagnostische handboek, de DSM-5.Autisme en zintuiglijke problemen geeft inzicht in de aard van deze uiteenlopende zintuiglijke problemen die tot heftige stress kunnen leiden. Het geeft richtlijnen voor de onderkenning van deze problematiek en gaat uitgebreid in op mogelijke interventies.Dit boek geeft belangrijke concrete adviezen aan alle hulpverleners die zich bezighouden met kinderen, jongeren en volwassenen met een autismespectrumstoornis, waaronder (ortho)pedagogen, psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en anderen die de vertaalslag naar de klinische praktijk moeten maken. Ook ouders van kinderen met autisme vinden in dit boek waardevolle inzichten en adviezen om thuis mee aan de slag te gaan.Ina van Berckelaer-Onnes is emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in ontwikkelingsstoornissen, en in het bijzonder in autisme. Ze is auteur van verschillende (inter)nationale publicaties.Steven Degrieck is orthopedagoog en werkt bij Autisme Centraal (Vlaamse Dienst Autisme) in Gent. Vanuit dit expertisecentrum geeft hij opleidingen over autisme in binnen- en buitenland.Miriam Hufen is ergotherapeut en gespecialiseerd in sensorische informatieverwerking. Ze is hoofd van Anders Kijken Naar Kinderen, een opleidingsinstituut in Leiden dat studiedagen en lezingen over sensorische informatieverwerking (SI) en daar aan relaterende onderwerpen verzorgt.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Ina van Berckelaer-Onnes, Steven Degrieck, Miriam Hufen
Uitgever
Boom
ISBN
9789024406715
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2017
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
152

Beschrijving

Al jaren is bekend dat mensen met autisme zintuiglijke problemen hebben. Ze zijn vaak overgevoelig voor zintuiglijke prikkels of juist ondergevoelig, of allebei tegelijk. Mensen met een autismespectrumstoornis kunnen volledig in paniek raken van tl-verlichting of een hele lichte aanraking. Het kan ook zijn dat bepaalde geluiden volledig aan hen voorbij gaan. Iemand kan gestrest raken van een knisperend zilverpapiertje, maar het geluid van onweer niet opmerken. Deze hyper- en hyporesponsiviteit zijn inmiddels als officieel kenmerk van Autisme Spectrum Stoornis (ASS) opgenomen in het meest gebruikte diagnostische handboek, de DSM-5.

Autisme en zintuiglijke problemen geeft inzicht in de aard van deze uiteenlopende zintuiglijke problemen die tot heftige stress kunnen leiden. Het geeft richtlijnen voor de onderkenning van deze problematiek en gaat uitgebreid in op mogelijke interventies.

Dit boek geeft belangrijke concrete adviezen aan alle hulpverleners die zich bezighouden met kinderen, jongeren en volwassenen met een autismespectrumstoornis, waaronder (ortho)pedagogen, psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en anderen die de vertaalslag naar de klinische praktijk moeten maken. Ook ouders van kinderen met autisme vinden in dit boek waardevolle inzichten en adviezen om thuis mee aan de slag te gaan.

Ina van Berckelaer-Onnes is emeritus hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in ontwikkelingsstoornissen, en in het bijzonder in autisme. Ze is auteur van verschillende (inter)nationale publicaties.

Steven Degrieck is orthopedagoog en werkt bij Autisme Centraal (Vlaamse Dienst Autisme) in Gent. Vanuit dit expertisecentrum geeft hij opleidingen over autisme in binnen- en buitenland.

Miriam Hufen is ergotherapeut en gespecialiseerd in sensorische informatieverwerking. Ze is hoofd van Anders Kijken Naar Kinderen, een opleidingsinstituut in Leiden dat studiedagen en lezingen over sensorische informatieverwerking (SI) en daar aan relaterende onderwerpen verzorgt.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Ina van Berckelaer-Onnes, Steven Degrieck, Miriam Hufen
Uitgever
Boom
ISBN
9789024406715
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
April 2017
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
152

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99