Arm Rotterdam

hoe het woont, hoe het leeft

Prijs € 35,99

Uitverkocht

S. van der Velden, M. van der Woude

Paperback | Februari 2011 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Midden in het hart van Rotterdam aan het einde van de negentiende eeuw lag er een wirwar van sloppen en stegen waar duizenden mensen leefden. Waar nu het stadhuis en het postkantoor staan, waren toen 631 huizen, 127 pakhuizen en 35 cafés bekend als de Zandstraatbuurt of de Polder. Het was een uitgaansbuurt voor de duizenden zeelieden die de stad jaarlijks aan deden. Deze plek is bewoond en bezongen door Maupie Staal, Louis en Heintje Davids. Kunstenaars zoals Kees van Dongen, Isaac Israëls, Koos Speenhof, Brusse, Bersenbrugge en Breitner deden hier hun inspiratie op.Deze uitgave is een facsimile van de brochure uit 1903 van Hendrik Spiekman, het eerste Rotterdamse gemeenteraadslid voor de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), en de journalist Louis Schotting, waarin verslag wordt gedaan van hun onderzoek naar de woonomstandigheden van de armste Rotterdammers. Deze heruitgave is voorzien van een inleiding van Sjaak van der Velden en een cd-rom gemaakt door Marijke van der Woude, met daarop dezelfde plekken die in de brochure aan de orde komen.“Ga en zie!”, zo spoorden Spiekman en Schotting hun lezers aan, omdat zij meenden dat de meer welgestelde Rotterdammers met eigen ogen moesten zien in welke omstandigheden hun medeburgers moesten leven. Met de cd-rom en een beetje fantasie kunt u deze aansporing opvolgen. U kunt aan de hand van een digitale plattegrond de ligging van de sloppen en stegen opzoeken, met foto’s, ansichtkaarten en tekeningen een beeld vormen van de binnenstad zoals die er moet hebben uitgezien. U kunt zelf op bezoek gaan bij de mensen die in de brochure zo levendig worden beschreven, om te zien hoe het ze verder is vergaan. Kortom: Ga en zie!

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
S. van der Velden, M. van der Woude
Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789052601182
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Midden in het hart van Rotterdam aan het einde van de negentiende eeuw lag er een wirwar van sloppen en stegen waar duizenden mensen leefden. Waar nu het stadhuis en het postkantoor staan, waren toen 631 huizen, 127 pakhuizen en 35 cafés bekend als de Zandstraatbuurt of de Polder. Het was een uitgaansbuurt voor de duizenden zeelieden die de stad jaarlijks aan deden. Deze plek is bewoond en bezongen door Maupie Staal, Louis en Heintje Davids. Kunstenaars zoals Kees van Dongen, Isaac Israëls, Koos Speenhof, Brusse, Bersenbrugge en Breitner deden hier hun inspiratie op.

Deze uitgave is een facsimile van de brochure uit 1903 van Hendrik Spiekman, het eerste Rotterdamse gemeenteraadslid voor de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), en de journalist Louis Schotting, waarin verslag wordt gedaan van hun onderzoek naar de woonomstandigheden van de armste Rotterdammers. Deze heruitgave is voorzien van een inleiding van Sjaak van der Velden en een cd-rom gemaakt door Marijke van der Woude, met daarop dezelfde plekken die in de brochure aan de orde komen.

“Ga en zie!”, zo spoorden Spiekman en Schotting hun lezers aan, omdat zij meenden dat de meer welgestelde Rotterdammers met eigen ogen moesten zien in welke omstandigheden hun medeburgers moesten leven. Met de cd-rom en een beetje fantasie kunt u deze aansporing opvolgen. U kunt aan de hand van een digitale plattegrond de ligging van de sloppen en stegen opzoeken, met foto’s, ansichtkaarten en tekeningen een beeld vormen van de binnenstad zoals die er moet hebben uitgezien. U kunt zelf op bezoek gaan bij de mensen die in de brochure zo levendig worden beschreven, om te zien hoe het ze verder is vergaan. Kortom: Ga en zie!

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
S. van der Velden, M. van der Woude
Uitgever
AUP Wetenschappelijk
ISBN
9789052601182
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2011
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99