Agressievragenlijst (AGV)

Handleiding

Prijs € 104,00

Levertijd: 2-3 werkdagen

Actie: Geen verzendkosten!

Ook beschikbaar als:

J.D. van der Ploeg, E.M. Scholte

Paperback | Maart 2020 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Agressie zorgt voor problemen in de klas, in het gezin en in de contacten met leeftijdgenoten. Hoe eerder agressie bij kinderen en jongeren wordt opgemerkt, hoe beter. Dat voorkomt dat het van kwaad tot erger wordt.  Maar wanneer is agressie een probleem? Agressie wordt omschreven als gedrag waarbij formele en informele regels worden overschreden en de ander psychische of materiële schade wordt toegebracht. Dat betekent niet dat bij elke agressieve uiting of handeling meteen sprake is van een probleem.   Om de mate van agressie vast te stellen bij jeugdigen in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar is de Agressievragenlijst (AGV) ontworpen. De AGV bevat 32 items over verschillende agressieve gedragingen.   Het instrument bestaat uit een hoofddimensie die het totaal aan agressief gedrag in kaart brengt. Deze hoofddimensie bevat twee subdimensies die elk bestaan uit twee schalen:   Proactieve agressie (doelgericht) -          openlijke agressie, zoals anderen fysiek of verbaal pijn doen -          heimelijke agressie, zoals anderen beschadigen door achter de rug om kwaad te spreken .   Reactieve agressie (reactief) -          impulsieve agressie, zoals bij het minste geringste kwaad worden op de ander; -          defensieve agressie, zoals anderen de schuld geven en zwart maken.   De AGV kan worden ingevuld door personen die het kind goed kennen, zoals opvoeders, ouders en leerkrachten. Met behulp van de normtabellen kan worden bepaald in hoeverre het agressieve gedrag van individuele kinderen afwijkt van het gemiddelde Nederlandse kind.   De uitslag van de AGV kan de basis vormen voor nadere diagnostiek die onder meer kan leiden tot verwijzing naar de jeugdzorg, het speciaal onderwijs en/of tot een specifieke interventie gericht op het leren reguleren van agressie.   De AGV is ontwikkeld door prof. dr. J.D. van der Ploeg en prof. dr. E.M. Scholte.  

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
J.D. van der Ploeg, E.M. Scholte
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036820868
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2020
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
60

Beschrijving

Agressie zorgt voor problemen in de klas, in het gezin en in de contacten met leeftijdgenoten. Hoe eerder agressie bij kinderen en jongeren wordt opgemerkt, hoe beter. Dat voorkomt dat het van kwaad tot erger wordt.  Maar wanneer is agressie een probleem? Agressie wordt omschreven als gedrag waarbij formele en informele regels worden overschreden en de ander psychische of materiële schade wordt toegebracht. Dat betekent niet dat bij elke agressieve uiting of handeling meteen sprake is van een probleem.

 

Om de mate van agressie vast te stellen bij jeugdigen in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar is de Agressievragenlijst (AGV) ontworpen. De AGV bevat 32 items over verschillende agressieve gedragingen.

 

Het instrument bestaat uit een hoofddimensie die het totaal aan agressief gedrag in kaart brengt. Deze hoofddimensie bevat twee subdimensies die elk bestaan uit twee schalen:

 

Proactieve agressie (doelgericht)

-          openlijke agressie, zoals anderen fysiek of verbaal pijn doen

-          heimelijke agressie, zoals anderen beschadigen door achter de rug om kwaad te spreken .

 

Reactieve agressie (reactief)

-          impulsieve agressie, zoals bij het minste geringste kwaad worden op de ander;

-          defensieve agressie, zoals anderen de schuld geven en zwart maken.

 

De AGV kan worden ingevuld door personen die het kind goed kennen, zoals opvoeders, ouders en leerkrachten. Met behulp van de normtabellen kan worden bepaald in hoeverre het agressieve gedrag van individuele kinderen afwijkt van het gemiddelde Nederlandse kind.

 

De uitslag van de AGV kan de basis vormen voor nadere diagnostiek die onder meer kan leiden tot verwijzing naar de jeugdzorg, het speciaal onderwijs en/of tot een specifieke interventie gericht op het leren reguleren van agressie.

 

De AGV is ontwikkeld door prof. dr. J.D. van der Ploeg en prof. dr. E.M. Scholte.

 

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
J.D. van der Ploeg, E.M. Scholte
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036820868
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2020
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
60

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99