After Mandela

een Nederlands eerbetoon

Prijs € 25,70

Uitverkocht

Jan Dirk van der Burg, Stefanie Gratz

Paperback | Oktober 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In 1991 bouwde de gemeente Zoetermeer over de A12 een zogenaamde kokerbrug in de gemeentekleuren geel en blauw als toegangspoort voor de Floriade. Jan Dirk van der Burg fietste honderden keren over de brug, het bleek de kortste weg naar de enige coffeeshop in de stad. Hij werd zelfs handig in het trotseren van de roltrap waar je met fiets en al op moet.Mooi is de Mandelabrug niet. Na een paar jaar vielen de lampen door metaalmoeheid naar beneden, de lift ruikt naar pis en op de betonvlakte voor de brug, het Plein van de Verenigde Naties, waait het altijd hard.Wat zou Mandela van het Zoetermeers eerbetoon vinden? Is de behoefte om de naam Mandela binnen de gemeentegrenzen op te nemen niet groter dan de allure van de locatie?Zoetermeer is bepaald niet de enige Nederlandse gemeente met een vernoeming naar Nelson Mandela. Sterker nog, afgezien van sommige leden van het Koninklijk Huis is er geen persoon bij leven die vaker is vernoemd.Samen met Stefanie Grätz heeft Van der Burg alle straten, lanen, paden, pleinen, parken, bruggen en scholen die vernoemd zijn naar de eerste zwarte president van Zuid-Afrika gefotografeerd om het Nederlands eerbetoon aan Mandela in kaart te brengen. De achtergronden van het soms opmerkelijke gemeentelijke vernoemingsbeleid leverden daarbij interessante verhalen op.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Jan Dirk van der Burg, Stefanie Gratz
Uitgever
Post Editions
ISBN
9789460830709
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
60

Beschrijving

In 1991 bouwde de gemeente Zoetermeer over de A12 een zogenaamde kokerbrug in de gemeentekleuren geel en blauw als toegangspoort voor de Floriade. Jan Dirk van der Burg fietste honderden keren over de brug, het bleek de kortste weg naar de enige coffeeshop in de stad. Hij werd zelfs handig in het trotseren van de roltrap waar je met fiets en al op moet.

Mooi is de Mandelabrug niet. Na een paar jaar vielen de lampen door metaalmoeheid naar beneden, de lift ruikt naar pis en op de betonvlakte voor de brug, het Plein van de Verenigde Naties, waait het altijd hard.
Wat zou Mandela van het Zoetermeers eerbetoon vinden? Is de behoefte om de naam Mandela binnen de gemeentegrenzen op te nemen niet groter dan de allure van de locatie?
Zoetermeer is bepaald niet de enige Nederlandse gemeente met een vernoeming naar Nelson Mandela. Sterker nog, afgezien van sommige leden van het Koninklijk Huis is er geen persoon bij leven die vaker is vernoemd.

Samen met Stefanie Grätz heeft Van der Burg alle straten, lanen, paden, pleinen, parken, bruggen en scholen die vernoemd zijn naar de eerste zwarte president van Zuid-Afrika gefotografeerd om het Nederlands eerbetoon aan Mandela in kaart te brengen. De achtergronden van het soms opmerkelijke gemeentelijke vernoemingsbeleid leverden daarbij interessante verhalen op.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Jan Dirk van der Burg, Stefanie Gratz
Uitgever
Post Editions
ISBN
9789460830709
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Oktober 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
60

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99