Activerende didactiek

gevarieerd lesgeven in het hoger beroepsonderwijs

Prijs € 31,95

Tijdelijk niet beschikbaar

Ook beschikbaar als:

Lia Bijkerk, Wilma van der Heide

Paperback | Juni 2016 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het uitgangspunt in dit boek is de didactische visie die ook beschreven is in het boek 'Activerend opleiden. Didactiek voor resultaatgericht beroepsonderwijs' van dezelfde auteurs.In dit boek is deze visie van activerende didactiek verder geoptimaliseerd. De vele cases en tips in dit boek zijn afkomstig uit de praktijk van verschillende hogescholen en zijn toegespitst op de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB). Alle docenten die lesgeven in het hbo moeten aan deze kwalificatie voldoen. Dit boek is een hulpmiddel voor docenten om deze BDB te verkrijgen, en biedt inspiratie om te werken aan de competenties 'ontwerpen' en 'doceren'.Activerende didactiek staat voor een methode van lesgeven die inspeelt op verschillen tussen studenten. De basis van activerende didactiek is het model van ervaringsleren waarbij alle leerstijlen van Kolb worden aangesproken. Daarnaast houdt een docent rekening met de voorkeur van studenten voor bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld op basis van de verschillende intelligenties die Gardner heeft beschreven. Als studenten opdrachten mogen kiezen of hun eigen context mogen bepalen, worden studenten extra gemotiveerd. Hierbij kan de docent gebruik maken van verschillende activerende (digitale) werkvormen.Inzichten vanuit het breinleren helpen de resultaten van het onderwijs te verhogen bijvoorbeeld door de manier van presenteren van de inhoud met behulp van presentatieprogramma's, het aanbrengen van focus en het herhalen van de leerstof tijdens de introductie van de les.Een goede studentenhandleiding helpt ook om studenten te inspireren en focus aan te brengen. Ook hiervoor worden praktische tips gegeven en wordt een bestaand voorbeeld als uitgangspunt genomen.Dit boek is in eerste instantie bestemd voor hbo-docenten. Daarnaast kunnen ook mbo-docenten, docenten voortgezet- en basisonderwijs, trainers, facilitatoren, bedrijfsopleiders, praktijkopleiders, studieloopbaanbegeleiders, mentoren, coaches en docenten betrokken bij volwasseneneducatie met dit boek werken aan hun didactische kwaliteiten.De vele praktische voorbeelden geven een handreiking bij het bewust en gevarieerd vormgeven van lessen, workshops of trainingen. De reflectievragen en portfolio-opdrachten helpen bij het inschatten van de eigen bekwaamheid op het gebied van ontwerpen en doceren.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Lia Bijkerk, Wilma van der Heide
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036811743
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2016
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
126

Beschrijving

Het uitgangspunt in dit boek is de didactische visie die ook beschreven is in het boek 'Activerend opleiden. Didactiek voor resultaatgericht beroepsonderwijs' van dezelfde auteurs.In dit boek is deze visie van activerende didactiek verder geoptimaliseerd.

De vele cases en tips in dit boek zijn afkomstig uit de praktijk van verschillende hogescholen en zijn toegespitst op de Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB). Alle docenten die lesgeven in het hbo moeten aan deze kwalificatie voldoen. Dit boek is een hulpmiddel voor docenten om deze BDB te verkrijgen, en biedt inspiratie om te werken aan de competenties 'ontwerpen' en 'doceren'.

Activerende didactiek staat voor een methode van lesgeven die inspeelt op verschillen tussen studenten. De basis van activerende didactiek is het model van ervaringsleren waarbij alle leerstijlen van Kolb worden aangesproken. Daarnaast houdt een docent rekening met de voorkeur van studenten voor bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld op basis van de verschillende intelligenties die Gardner heeft beschreven. Als studenten opdrachten mogen kiezen of hun eigen context mogen bepalen, worden studenten extra gemotiveerd. Hierbij kan de docent gebruik maken van verschillende activerende (digitale) werkvormen.

Inzichten vanuit het breinleren helpen de resultaten van het onderwijs te verhogen bijvoorbeeld door de manier van presenteren van de inhoud met behulp van presentatieprogramma's, het aanbrengen van focus en het herhalen van de leerstof tijdens de introductie van de les.

Een goede studentenhandleiding helpt ook om studenten te inspireren en focus aan te brengen. Ook hiervoor worden praktische tips gegeven en wordt een bestaand voorbeeld als uitgangspunt genomen.


Dit boek is in eerste instantie bestemd voor hbo-docenten. Daarnaast kunnen ook mbo-docenten, docenten voortgezet- en basisonderwijs, trainers, facilitatoren, bedrijfsopleiders, praktijkopleiders, studieloopbaanbegeleiders, mentoren, coaches en docenten betrokken bij volwasseneneducatie met dit boek werken aan hun didactische kwaliteiten.

De vele praktische voorbeelden geven een handreiking bij het bewust en gevarieerd vormgeven van lessen, workshops of trainingen. De reflectievragen en portfolio-opdrachten helpen bij het inschatten van de eigen bekwaamheid op het gebied van ontwerpen en doceren.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Lia Bijkerk, Wilma van der Heide
Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum
ISBN
9789036811743
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Juni 2016
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
126

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99