Acta classis van Tiel 1711-1731

Prijs € 20,95

Uitverkocht

P.D. Spies

Paperback | Februari 2018 |

Bekijk recensies
Gebaseerd op 10 beoordelingen
Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Dit zesde deel van de Serie Classicale Transcripties bevat de handelingen van de classis van Tiel over de jaren 1711-1731. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. Dit boek bevat de originele overgeleverde classicale handelingen en is derhalve een prachtige bron van informatie voor een ieder die zich wil verdiepen in de kerkgeschiedenis van de Nederbetuwe.Deze jaren 1711-1731 kenmerken zich door de vele in- en externe ontwikkelingen rond en door de classis van Tiel. Er werd veel werk gemaakt van de opbouw van de kerken, ondersteuning van armen en noodlijdenden, het heiligen van de levenswandel van de bevolking, bijzonder op de zondag, en het toezicht op de prediking, catechisatie en onderwijs. Daarnaast breidden de financiële problemen uit de voorgaande jaren zich uit en wist de classis niet de juiste wegen te vinden om uit deze malaise te geraken. Ook ontstonden in deze periode veel problemen met predikanten, kerkenraads- en gemeenteleden. Het optreden van de classis was daarin niet altijd even gelukkig en kerkrechtelijk niet evenwichtig. In maatschappelijke zin werden deze jaren vooral bepaald door de opkomst van de democratische vrijheidsbewegingen, zoals de Plooierijen in Gelderland, waarbij de bevolking meer zeggenschap wilde hebben en in opstand kwam tegen de regeerders op het pluche. Onvrede, onlusten en opstand waren alom in de Nederlanden aanwezig, maar het gelukte de bevolking niet om daadwerkelijk iets aan de situatie te veranderen.Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) is op 22 november 2017 aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken te Apeldoorn gepromoveerd tot doctor in de godgeleerdheid op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Tijdens het vooronderzoek heeft hij veel originele documenten betreffende classicale, kerkelijke en synodale zaken rakende de Nederbetuwe onderzocht en getranscribeerd, welke door deze uitgave aan andere onderzoekers en belanghebbenden beschikbaar worden gesteld. Hierdoor worden ook aanknopingspunten en aanwijzingen gegeven voor nader onderzoek.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
P.D. Spies
Uitgever
P.D. Spies
ISBN
9789463452694
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2018
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
474

Beschrijving

Dit zesde deel van de Serie Classicale Transcripties bevat de handelingen van de classis van Tiel over de jaren 1711-1731. De transcriptie wordt kort ingeleid en de getranscribeerde tekst is voorzien van verduidelijkende voetnoten. Dit boek bevat de originele overgeleverde classicale handelingen en is derhalve een prachtige bron van informatie voor een ieder die zich wil verdiepen in de kerkgeschiedenis van de Nederbetuwe.
Deze jaren 1711-1731 kenmerken zich door de vele in- en externe ontwikkelingen rond en door de classis van Tiel. Er werd veel werk gemaakt van de opbouw van de kerken, ondersteuning van armen en noodlijdenden, het heiligen van de levenswandel van de bevolking, bijzonder op de zondag, en het toezicht op de prediking, catechisatie en onderwijs. Daarnaast breidden de financiële problemen uit de voorgaande jaren zich uit en wist de classis niet de juiste wegen te vinden om uit deze malaise te geraken. Ook ontstonden in deze periode veel problemen met predikanten, kerkenraads- en gemeenteleden. Het optreden van de classis was daarin niet altijd even gelukkig en kerkrechtelijk niet evenwichtig. In maatschappelijke zin werden deze jaren vooral bepaald door de opkomst van de democratische vrijheidsbewegingen, zoals de Plooierijen in Gelderland, waarbij de bevolking meer zeggenschap wilde hebben en in opstand kwam tegen de regeerders op het pluche. Onvrede, onlusten en opstand waren alom in de Nederlanden aanwezig, maar het gelukte de bevolking niet om daadwerkelijk iets aan de situatie te veranderen.

Peter Dirk Spies (Amersfoort, 1955) is op 22 november 2017 aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken te Apeldoorn gepromoveerd tot doctor in de godgeleerdheid op de studie: De classis van Tiel 1579-1816. De gereformeerde kerk in de Nederbetuwe in het spanningsveld van politieke machten en maatschappelijke veranderingen. Tijdens het vooronderzoek heeft hij veel originele documenten betreffende classicale, kerkelijke en synodale zaken rakende de Nederbetuwe onderzocht en getranscribeerd, welke door deze uitgave aan andere onderzoekers en belanghebbenden beschikbaar worden gesteld. Hierdoor worden ook aanknopingspunten en aanwijzingen gegeven voor nader onderzoek.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
P.D. Spies
Uitgever
P.D. Spies
ISBN
9789463452694
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2018
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
474

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99