750 jaar Dom en rondom

vier publiekslezingen door Utrechtse kerkhistorici

Prijs € 34,90

Uitverkocht

Paperback | Maart 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Wandel virtueel door een reconstructie van de oude Domkathedraal en lees over het boeiende geestelijke leven in de oude Domstad. 750 jaar Dom en rondom * Vier publiekslezingen door Utrechtse kerkhistorici (N. Vos red.) Met bijdragen van Willem van Asselt, Frits Broeyer, Anton Houtepen en Nienke Vos. * Compleet met interactieve CD + DVD 750 jaar gotische Dom (door DeroDe3D, erfgoedpresenatie). HET BOEK: Rondom de Utrechtse Domkerk is na 750 jaar nog steeds veel te vertellen, zo laten vier kerkhistorici zien. Bekende plaatsen en gebeurtenissen in het oude centrum van Utrecht passeren de revue, zoals het ruiterstandbeeld van Willibrord, de kloostergang met afbeeldingen van Sint Maarten en de verwoestende tornado van 1674. Het boeiende geestelijke leven in de Domstad wordt blootgelegd in bijdragen over Willibrord, Sint Maarten en zuster Bertken. De vrome Bertken liet zich rond haar dertigste insluiten in een cel aan het koor van de Buurkerk en gaf tot aan haar dood raad aan de stadsbewoners. Ook ontmoet de lezer de Utrechtse predikant Voetius. In de zeventiende eeuw bekleedde hij als eerste het ambt van rector magnificus van de Universiteit Utrecht; in zijn tijd liepen de spanningen tussen kerk en stadsbestuur hoog op. Voor de œcumene was de statige Utrechtse Dom van grote betekenis: aan het Domplein werd het principebesluit tot de oprichting van de Wereldraad van Kerken genomen. Dr. Nienke Vos is werkzaam als universitair docent voor oudchristelijk Grieks en Latijn bij de Faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij is deskundige op het gebied van vroegchristelijke heiligenlevens. DE CD en DVD: De DVD vertelt het verhaal van het Domplein vanaf de Romeinse tijd tot heden in een versie voor volwassenen én een voor kinderen. Men hoort muziek die in de verschillende perioden rond de Dom kan hebben geklonken. Verder interviews met historici en architecten, en archiefmateriaal over de Dom. Met behulp van de CD kan met virtueel door een reconstructie van de Domkathedraal dwalen en details bekijken. Hoogtepunt is een tekening van het schip van de Domkerk van de 17de eeuwse schilder Saenredam die overgaat in een virtuele wandeling door het niet meer bestaande schip van de Domkerk. Ook het instorten van het middenschip tijdens de tornado die Utrecht in 1674 teisterde, kan men 'live' meemaken!

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Parthenon
ISBN
9789079578085
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
80

Beschrijving

Wandel virtueel door een reconstructie van de oude Domkathedraal en lees over het boeiende geestelijke leven in de oude Domstad.

750 jaar Dom en rondom
* Vier publiekslezingen door Utrechtse kerkhistorici (N. Vos red.)
Met bijdragen van Willem van Asselt, Frits Broeyer, Anton Houtepen en Nienke Vos.
* Compleet met interactieve CD + DVD 750 jaar gotische Dom (door DeroDe3D, erfgoedpresenatie).

HET BOEK:
Rondom de Utrechtse Domkerk is na 750 jaar nog steeds veel te vertellen, zo laten vier kerkhistorici zien. Bekende plaatsen en gebeurtenissen in het oude centrum van Utrecht passeren de revue, zoals het ruiterstandbeeld van Willibrord, de kloostergang met afbeeldingen van Sint Maarten en de verwoestende tornado van 1674. Het boeiende geestelijke leven in de Domstad wordt blootgelegd in bijdragen over Willibrord, Sint Maarten en zuster Bertken. De vrome Bertken liet zich rond haar dertigste insluiten in een cel aan het koor van de Buurkerk en gaf tot aan haar dood raad aan de stadsbewoners. Ook ontmoet de lezer de Utrechtse predikant Voetius. In de zeventiende eeuw bekleedde hij als eerste het ambt van rector magnificus van de Universiteit Utrecht; in zijn tijd liepen de spanningen tussen kerk en stadsbestuur hoog op. Voor de œcumene was de statige Utrechtse Dom van grote betekenis: aan het Domplein werd het principebesluit tot de oprichting van de Wereldraad van Kerken genomen.

Dr. Nienke Vos is werkzaam als universitair docent voor oudchristelijk Grieks en Latijn bij de Faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij is deskundige op het gebied van vroegchristelijke heiligenlevens.

DE CD en DVD:
De DVD vertelt het verhaal van het Domplein vanaf de Romeinse tijd tot heden in een versie voor volwassenen én een voor kinderen. Men hoort muziek die in de verschillende perioden rond de Dom kan hebben geklonken. Verder interviews met historici en architecten, en archiefmateriaal over de Dom. Met behulp van de CD kan met virtueel door een reconstructie van de Domkathedraal dwalen en details bekijken. Hoogtepunt is een tekening van het schip van de Domkerk van de 17de eeuwse schilder Saenredam die overgaat in een virtuele wandeling door het niet meer bestaande schip van de Domkerk. Ook het instorten van het middenschip tijdens de tornado die Utrecht in 1674 teisterde, kan men 'live' meemaken!

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Parthenon
ISBN
9789079578085
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
80

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99