'Gij zijt allemaal welgekomen!'

Basiel de Craene en de Vlaamse Poëziedagen

Prijs € 34,99

Uitverkocht

Dirk de Geest

Hardback | Oktober 2017 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Wie denkt dat poëzie enkel vandaag op een podium gebracht wordt voor een breder publiek, zal verrast zijn te vernemen dat de Vlaamse Poëziedagen eertijds honderden (soms meer dan duizend) mensen op de been brachten, die urenlang luisterden naar kritische voordrachten en vooral naar dichters en gedichten van uiteenlopende pluimage.Het initiatief was het levenswerk van een landelijke pastoor, Basiel de Craene, die zelf als schrijver actief was. Maar hij verwierf vooral bekendheid van 1937 tot aan zijn dood in 1956 met de organisatie van de Vlaamse Poëziedagen. Daarop kwamen dichters en belangstellenden bij elkaar om samen naar poëzie en lezingen te luisteren, eerst in Ooidonk en later te Merendree. Dit boek schetst de geschiedenis van de Vlaamse Poëziedagen, aan de hand van het uitgebreide archief. Dat resulteert in een soms spannend, soms ontroerend verhaal dat laat zien hoe literatuur tot voor kort maatschappelijk belangrijk kon zijn. Dat wordt tevens geïllustreerd aan de hand van talrijke foto's en onuitgegeven documenten. Dirk de Geest doceert Moderne Nederlandse Letterkunde aan de KU Leuven.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Dirk de Geest
Uitgever
Poeziecentrum vzw
ISBN
9789056550868
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2017
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Beschrijving

Wie denkt dat poëzie enkel vandaag op een podium gebracht wordt voor een breder publiek, zal verrast zijn te vernemen dat de Vlaamse Poëziedagen eertijds honderden (soms meer dan duizend) mensen op de been brachten, die urenlang luisterden naar kritische voordrachten en vooral naar dichters en gedichten van uiteenlopende pluimage.
Het initiatief was het levenswerk van een landelijke pastoor, Basiel de Craene, die zelf als schrijver actief was. Maar hij verwierf vooral bekendheid van 1937 tot aan zijn dood in 1956 met de organisatie van de Vlaamse Poëziedagen. Daarop kwamen dichters en belangstellenden bij elkaar om samen naar poëzie en lezingen te luisteren, eerst in Ooidonk en later te Merendree.
Dit boek schetst de geschiedenis van de Vlaamse Poëziedagen, aan de hand van het uitgebreide archief. Dat resulteert in een soms spannend, soms ontroerend verhaal dat laat zien hoe literatuur tot voor kort maatschappelijk belangrijk kon zijn. Dat wordt tevens geïllustreerd aan de hand van talrijke foto's en onuitgegeven documenten.

Dirk de Geest doceert Moderne Nederlandse Letterkunde aan de KU Leuven.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Dirk de Geest
Uitgever
Poeziecentrum vzw
ISBN
9789056550868
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Oktober 2017
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99