Multiplicities

het ommeland in meervoud

Prijs € 17,95

Uitverkocht

Willemieke Hornis

Paperback | Augustus 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Over het proefschrift:Traditioneel is het ommeland, het gebied om de stad, sterk gericht op die stad voor voorzieningen en werk. Verandert deze positie door schaalvergroting en het ontstaan van stedelijke netwerken? Deze vraag vormde het vertrekpunt voor dit onderzoek naar de sociaalruimtelijke positie van het ommeland in Nederland, de veranderingen daarin en de verschillen binnen Nederland.De sociaalruimtelijke positie van het ommeland wordt geanalyseerd aan de hand van zowel de locatiepatronen van ruimtegebruiksfuncties - wonen, werk, onderwijsvoorzieningen, winkels etc. - als de relaties die ontstaan tussen plekken in stad en ommeland doordat bewoners daar activiteiten, zoals werken of winkelen, uitvoeren. Daarbij wordt in drie cases ingezoomd op de dagelijkse activiteitenpatronen in tijd en ruimte van huishoudens in het ommeland. Ten slotte wordt onderzocht hoe in het nationale ruimtelijk beleid het ommeland wordt benaderd en wordt deze benadering afgezet tegen de empirische ontwikkelingen uit dit onderzoek.Deze studie toont aan dat het ommeland niet per definitie ondergeschikt is aan de stad. Op sommige plekken in Nederland ontstaan netwerksteden en meer polycentrische structuren, met name waar sprake is van relatieve nabijheid van verschillende steden of door het ontstaan van nieuwe (sub)centra, zoals in de Randstad of in Zuid-Limburg. In veel stadsgewesten is, zeker vanuit het perspectief van huishoudens, sprake van een samenhangend palet van plekken, 'multiplicities'. Het in het ruimtelijk beleid dominante, dichotome en monocentrische perspectief op stad en ommeland is daarmee achterhaald. In plaats daarvan moet in het ruimtelijk beleid worden uitgegaan van de strategische positie van plekken in het ommeland vanuit het perspectief van huishoudens en hun activiteitenpatronen.Over de auteur:Willemieke Hornis is afgestudeerd als sociaal geograaf aan de Universiteit van Utrecht en als bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op dit proefschrift is Willemieke Hornis gepromoveerd in de Ruimtelijke Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een groot deel van het onderzoek is uitgevoerd bij het Ruimtelijk Planbureau en diens opvolger, het Planbureau voor de Leefomgeving, waar ze een aantal jaar heeft gewerkt. Momenteel werkt Willemieke Hornis bij de directie Ruimtelijke Ontwikkeling van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan verschillende projecten op het snijvlak van kennis, beleid en strategie.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Willemieke Hornis
Uitgever
Proefschriftmaken B.V.
ISBN
9789088916762
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Augustus 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
180

Beschrijving

Over het proefschrift:

Traditioneel is het ommeland, het gebied om de stad, sterk gericht op die stad voor voorzieningen en werk. Verandert deze positie door schaalvergroting en het ontstaan van stedelijke netwerken? Deze vraag vormde het vertrekpunt voor dit onderzoek naar de sociaalruimtelijke positie van het ommeland in Nederland, de veranderingen daarin en de verschillen binnen Nederland.

De sociaalruimtelijke positie van het ommeland wordt geanalyseerd aan de hand van zowel de locatiepatronen van ruimtegebruiksfuncties - wonen, werk, onderwijsvoorzieningen, winkels etc. - als de relaties die ontstaan tussen plekken in stad en ommeland doordat bewoners daar activiteiten, zoals werken of winkelen, uitvoeren. Daarbij wordt in drie cases ingezoomd op de dagelijkse activiteitenpatronen in tijd en ruimte van huishoudens in het ommeland. Ten slotte wordt onderzocht hoe in het nationale ruimtelijk beleid het ommeland wordt benaderd en wordt deze benadering afgezet tegen de empirische ontwikkelingen uit dit onderzoek.

Deze studie toont aan dat het ommeland niet per definitie ondergeschikt is aan de stad. Op sommige plekken in Nederland ontstaan netwerksteden en meer polycentrische structuren, met name waar sprake is van relatieve nabijheid van verschillende steden of door het ontstaan van nieuwe (sub)centra, zoals in de Randstad of in Zuid-Limburg. In veel stadsgewesten is, zeker vanuit het perspectief van huishoudens, sprake van een samenhangend palet van plekken, 'multiplicities'. Het in het ruimtelijk beleid dominante, dichotome en monocentrische perspectief op stad en ommeland is daarmee achterhaald. In plaats daarvan moet in het ruimtelijk beleid worden uitgegaan van de strategische positie van plekken in het ommeland vanuit het perspectief van huishoudens en hun activiteitenpatronen.

Over de auteur:

Willemieke Hornis is afgestudeerd als sociaal geograaf aan de Universiteit van Utrecht en als bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op dit proefschrift is Willemieke Hornis gepromoveerd in de Ruimtelijke Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een groot deel van het onderzoek is uitgevoerd bij het Ruimtelijk Planbureau en diens opvolger, het Planbureau voor de Leefomgeving, waar ze een aantal jaar heeft gewerkt. Momenteel werkt Willemieke Hornis bij de directie Ruimtelijke Ontwikkeling van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan verschillende projecten op het snijvlak van kennis, beleid en strategie.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Willemieke Hornis
Uitgever
Proefschriftmaken B.V.
ISBN
9789088916762
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Augustus 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
180

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99