Metaaltijden 1

bijdragen tot de studie van de metaaltijden

Prijs € 25,00

Niet beschikbaar

Paperback | Augustus 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Deze bundel vormt de neerslag van de 1e Nederlandse Metaaltijdendag, gehouden op 18 oktober 2013. Hierbij werd een rijke doorsnede aan recent metaaltijdenonderzoek gepresenteerd, dat nu in schriftelijke vorm het licht ziet. Deze bundel bevat bijdragen over het grafritueel, de materiële cultuur, nederzettingspatronen en depositiepatronen van gemeenschappen uit de metaaltijden (brons- en ijzertijd) van Nederland.De Metaaltijdendag is een initiatief van de Stichting Metaaltijdenonderzoek Nederland (SMON), die zo een breed platform wil bieden aan een ieder met belangstelling voor de laat-prehistorische samenlevingen. Om de verhalen zoveel mogelijk toegankelijk te maken, biedt de Stichting de gelegenheid de gehouden lezingen te publiceren in een bundel. In die zin vormt deze publicatie de Proceedings van het jaarlijkse congres, maar ook andere bijdragen over de metaaltijden zijn welkom. Samengebracht in deze bundel raken de verhalen over, en interpretaties van, de laat-prehistorische samenlevingen verbonden.Deze publicatie biedt dan ook een fraaie dwarsdoorsnede van wat de Nederlandse brons- en ijzertijd te bieden heeft. Zowel recente ontdekkingen komen aan bod, als ook oude vondstmeldingen die - wanneer ze in een landschappelijke context worden geplaatst - verrassende inzichten bieden in de wereld van 3500 jaar geleden.InhoudThe Early Bronze Age Prunkbeil from Hilversum-Hoorneboegse Heide. A unique piece of craftsmanshipJay Butler, Liesbeth Theunissen & Bertil van OsThe wilder shores of geographyEric LohofOrganische residuen op aardewerk van de Hilversum-cultuur. Een verkennend onderzoekTania Oudemans & Erik DrenthEen crematiegrafveld in de duinen van Den HaagEverhard Bulten & Marieke OpbroekHuisplattegronden uit de midden-bronstijd van Bovenkarspel-Het Valkje, West-FrieslandWouter RoessinghHet wilde West-Friesland: jacht en visserij in de bronstijdYvonne van AmerongenMore than a point on a map: the Leeuwarden Late Bronze Age spearheadStijn Arnoldussen & Ronald VisserSamengesmolten en onbruikbaarSimone Bloo & Roy van MouschHoutse Akkers ondersteboven: het grafveld van de vindplaats Oosterhout-ContreieHans KoopmanschapArmed for the afterlifeRoderick GeertsWeg van de zwervende erven?Tina DyselinckDuitse importproducten of reizende vrouwen in Boxmeer?Simone Bloo & Roderick Geerts

Volledige beschrijving

Specificaties

Uitgever
Sidestone Press
ISBN
9789088902499
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Augustus 2014
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
164

Beschrijving

Deze bundel vormt de neerslag van de 1e Nederlandse Metaaltijdendag, gehouden op 18 oktober 2013. Hierbij werd een rijke doorsnede aan recent metaaltijdenonderzoek gepresenteerd, dat nu in schriftelijke vorm het licht ziet. Deze bundel bevat bijdragen over het grafritueel, de materiële cultuur, nederzettingspatronen en depositiepatronen van gemeenschappen uit de metaaltijden (brons- en ijzertijd) van Nederland.

De Metaaltijdendag is een initiatief van de Stichting Metaaltijdenonderzoek Nederland (SMON), die zo een breed platform wil bieden aan een ieder met belangstelling voor de laat-prehistorische samenlevingen. Om de verhalen zoveel mogelijk toegankelijk te maken, biedt de Stichting de gelegenheid de gehouden lezingen te publiceren in een bundel. In die zin vormt deze publicatie de Proceedings van het jaarlijkse congres, maar ook andere bijdragen over de metaaltijden zijn welkom. Samengebracht in deze bundel raken de verhalen over, en interpretaties van, de laat-prehistorische samenlevingen verbonden.

Deze publicatie biedt dan ook een fraaie dwarsdoorsnede van wat de Nederlandse brons- en ijzertijd te bieden heeft. Zowel recente ontdekkingen komen aan bod, als ook oude vondstmeldingen die - wanneer ze in een landschappelijke context worden geplaatst - verrassende inzichten bieden in de wereld van 3500 jaar geleden.
Inhoud

The Early Bronze Age Prunkbeil from Hilversum-Hoorneboegse Heide. A unique piece of craftsmanship
Jay Butler, Liesbeth Theunissen & Bertil van Os

The wilder shores of geography
Eric Lohof

Organische residuen op aardewerk van de Hilversum-cultuur. Een verkennend onderzoek
Tania Oudemans & Erik Drenth

Een crematiegrafveld in de duinen van Den Haag
Everhard Bulten & Marieke Opbroek

Huisplattegronden uit de midden-bronstijd van Bovenkarspel-Het Valkje, West-Friesland
Wouter Roessingh

Het wilde West-Friesland: jacht en visserij in de bronstijd
Yvonne van Amerongen

More than a point on a map: the Leeuwarden Late Bronze Age spearhead
Stijn Arnoldussen & Ronald Visser

Samengesmolten en onbruikbaar
Simone Bloo & Roy van Mousch

Houtse Akkers ondersteboven: het grafveld van de vindplaats Oosterhout-Contreie
Hans Koopmanschap

Armed for the afterlife
Roderick Geerts

Weg van de zwervende erven?
Tina Dyselinck

Duitse importproducten of reizende vrouwen in Boxmeer?
Simone Bloo & Roderick Geerts

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Uitgever
Sidestone Press
ISBN
9789088902499
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Augustus 2014
Categorie
Studieboek
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
164

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99