Met levend materiaal COPIJN 1763-2013

tweehonderdvijftig jaar tuinlieden, boomkwekers, boomverzorgers, tuin-en landschapsarchitecten

Prijs € 45,00

Uitverkocht

Mariette Kamphuis

Hardback | Maart 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Met levend materiaalCOPIJN1763-2013 Tweehonderdvijftig jaar tuinlieden, boomkwekers, boomverzorgers en tuin- en landschaps-architecten Geen enkele familie in Nederland bleef zo lang in het 'tuinvak' werkzaam als de familie Copijn. Aan hun geschiedenis is de ontwikkeling van het kwekersvak en de tuin-en landschapsarchitectuur nauwkeurig af te lezen. Verrassend is te zien hoe het 'levend materiaal' in de loop der eeuwen steeds het uitgangspunt blijft, maar anders wordt beleefd: van de exotische bomen in romantische wandelparken met tot en met de bladplanten in de verticale tuinen op futuristische gebouwen. In dit rijk geïllustreerde boek met talrijke schitterende plattegronden en foto's vertelt kunsthistorica Mariëtte Kamphuis hoe de - voor een groot deel nog bestaande - parken, landgoederen, golfterreinen, daktuinen en andere groenontwerpen van de familie Copijn tot stand kwamen. Tweehondervijftig jaar geleden, in 1763 begon Hendrik Copijn zijn loopbaan als eenvoudige dagloner in Groenekan. Hij werkte zich op tot tuinbaas en startte met zijn zoon op de humusrijke zandgrond een eigen boomkwekerij. Volgende generaties ontwikkelden zich halverwege de negentiende eeuw tot succesvolle landschapsarchitecten. Het levend materiaal speelde in al zijn soortenrijkdom de hoofdrol in hun ontwerpen voor tuinen, parken en stedelijke plantsoenen. Met hun spiegelende vijverpartijen en monumentale bomen vormen deze tegenwoordig nog altijd een geliefde wandelplek, zoals het Wilhelminapark in Utrecht, het Rengerspark in Leeuwarden en het Van Boetzelaerpark in De Bilt. Ook grote particuliere Copijntuinen uit de negentiende eeuw bleven behouden, zoals het kasteelpark van De Haar bij Haarzuilens en Hydepark bij Doorn.In de twintigste eeuw verlegde het werkterrein van de Copijns zich naar recreatiegebieden, waaronder de Biltse Duinen en bekende golfclubs zoals de Kennemer Golf bij Zantvoort en de Haagse Golf in Wassenaar. De Copijns ontwierpen ook talrijke villatuinen, waarbij steeds hun bijzondere kennis van 'het levend materiaal' het uitgangspunt bleef.In de Jaren tachtig van de twintigste eeuw pionierden de Copijns op het gebied van de boomchirurgie, met spectaculaire reddingsoperaties van eeuwenoude bomen. In die tijd begon ook Copijn Groenadviseurs in Utrecht een bureau dat op ontwerpgebied naam maakte, onder meer met grote daktuinen en renovaties. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw baarde Copijn Tuin- en landschapsarchitecten opzien met verticale tuinen; de zogenoemde 'wonderwalls' en de beplanting in het futuristische paviljoen op de wereldexpositie in Hannover van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. Tegenwoordig is 'Copijn' een merknaam van een bureau in Utrecht dat zich opgesplitst heeft in tuin- en landschapsarchitecten, boomspecialisten en groenbeheer. Een van hun spraakmakende ontwerpen is de renovatie van de Rijksmuseumtuin.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Mariette Kamphuis
Uitgever
Hef Publishers
ISBN
9789069060453
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Maart 2014
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Beschrijving

Met levend materiaal
COPIJN
1763-2013
Tweehonderdvijftig jaar tuinlieden, boomkwekers, boomverzorgers en tuin- en landschaps-architecten

Geen enkele familie in Nederland bleef zo lang in het 'tuinvak' werkzaam als de familie Copijn. Aan
hun geschiedenis is de ontwikkeling van het kwekersvak en de tuin-en landschapsarchitectuur nauwkeurig af te lezen.
Verrassend is te zien hoe het 'levend materiaal' in de loop der eeuwen steeds het uitgangspunt blijft, maar anders wordt beleefd: van de exotische bomen in romantische wandelparken met tot en met
de bladplanten in de verticale tuinen op futuristische gebouwen.

In dit rijk geïllustreerde boek met talrijke schitterende plattegronden en foto's vertelt kunsthistorica Mariëtte Kamphuis hoe de - voor een groot deel nog bestaande - parken, landgoederen, golfterreinen, daktuinen en andere groenontwerpen van de familie Copijn tot stand kwamen. Tweehondervijftig jaar geleden, in 1763 begon Hendrik Copijn zijn loopbaan als eenvoudige dagloner in Groenekan. Hij werkte zich op tot tuinbaas en startte met zijn zoon op de humusrijke zandgrond een eigen boomkwekerij. Volgende generaties ontwikkelden zich halverwege de negentiende eeuw tot succesvolle landschapsarchitecten. Het levend materiaal speelde in al zijn soortenrijkdom de hoofdrol in hun ontwerpen voor tuinen, parken en stedelijke plantsoenen. Met hun spiegelende vijverpartijen en monumentale bomen vormen deze tegenwoordig nog altijd een geliefde wandelplek, zoals het Wilhelminapark in Utrecht, het Rengerspark in Leeuwarden en het Van Boetzelaerpark in De Bilt. Ook grote particuliere Copijntuinen uit de negentiende eeuw bleven behouden, zoals het kasteelpark van
De Haar bij Haarzuilens en Hydepark bij Doorn.
In de twintigste eeuw verlegde het werkterrein van de Copijns zich naar recreatiegebieden, waaronder de Biltse Duinen en bekende golfclubs zoals de Kennemer Golf bij Zantvoort en de Haagse Golf in Wassenaar. De Copijns ontwierpen ook talrijke villatuinen, waarbij steeds hun bijzondere kennis van 'het levend materiaal' het uitgangspunt bleef.
In de Jaren tachtig van de twintigste eeuw pionierden de Copijns op het gebied van de boomchirurgie, met spectaculaire reddingsoperaties van eeuwenoude bomen. In die tijd begon ook Copijn Groenadviseurs in Utrecht een bureau dat op ontwerpgebied naam maakte, onder meer met grote daktuinen en renovaties. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw baarde Copijn Tuin- en landschapsarchitecten opzien met verticale tuinen; de zogenoemde 'wonderwalls' en de beplanting in het futuristische paviljoen op de wereldexpositie in Hannover van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV.
Tegenwoordig is 'Copijn' een merknaam van een bureau in Utrecht dat zich opgesplitst heeft in tuin- en landschapsarchitecten, boomspecialisten en groenbeheer. Een van hun spraakmakende ontwerpen is de renovatie van de Rijksmuseumtuin.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Mariette Kamphuis
Uitgever
Hef Publishers
ISBN
9789069060453
Bindwijze
Hardback
Publicatiedatum
Maart 2014
Categorie
Algemeen
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
320

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99