Met de rug naar het volk

liturgie in het spanningsveld van restauratie en vernieuwing

Prijs € 19,50

Uitverkocht

Gerard Lukken

Paperback | December 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Met de rug naar het volk laat zien dat de recente ontwikkelingen in de liturgie bijzonder spannend zijn. Gerard Lukken schreef een boek waarin onder meer de rol van de huidige paus ten aanzien van de liturgiehervorming geschetst wordt. Een boek dat leest als een thriller. Op 7 juli 2007 publiceerde paus Benedictus XVI het Motu Proprio Summorum pontificum waarin hij de oude, buiten werking gestelde Tridentijnse liturgie weer over de volle breedte toestaat. Dit roept de vraag op of deze ingrijpende beslissing niet afbreuk doet aan de liturgische vernieuwing in de geest van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Dit boek schetst de context van de genomen beslissing en beschrijft hoe gaandeweg na het Tweede Vaticaans Concilie een restauratieve beweging op gang kwam. Tegelijkertijd werd aan de basis van de kerk de nieuwe liturgie breed geaccepteerd en wordt nog steeds verder gezocht naar een geloofwaardige gestalte van de liturgie in onze cultuur. Gerard Lukken houdt in dit boek een pleidooi onverkort vast te houden aan de grondbeginselen van de liturgische vernieuwingen van Vaticanum II. Hij pleit voor een open en kritische dialoog over de liturgie in het spanningsveld van restauratie en vernieuwing. Gerard Lukken (1933) studeerde aan het Groot Seminarie te Haaren (Noord-Brabant), de Pontificia Università Gregoriana in Rome en het Institut Supérieur de Liturgie in Parijs. Hij was pastor en godsdienstleraar, hoogleraar liturgie en sacramententheologie aan het Groot Seminarie in Haaren en vanaf 1967 aan de Theologische Faculteit te Tilburg (thans opgenomen in de Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit van Tilburg) en directeur van het Liturgisch Instituut vanaf 1992 tot zijn emeritaat in 1994.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Gerard Lukken
Uitgever
Abdij Van Berne, Uitgeverij
ISBN
9789089720238
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2010
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
183

Beschrijving

Met de rug naar het volk laat zien dat de recente ontwikkelingen in de liturgie bijzonder spannend zijn. Gerard Lukken schreef een boek waarin onder meer de rol van de huidige paus ten aanzien van de liturgiehervorming geschetst wordt. Een boek dat leest als een thriller.

Op 7 juli 2007 publiceerde paus Benedictus XVI het Motu Proprio Summorum pontificum waarin hij de oude, buiten werking gestelde Tridentijnse liturgie weer over de volle breedte toestaat. Dit roept de vraag op of deze ingrijpende beslissing niet afbreuk doet aan de liturgische vernieuwing in de geest van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Dit boek schetst de context van de genomen beslissing en beschrijft hoe gaandeweg na het Tweede Vaticaans Concilie een restauratieve beweging op gang kwam. Tegelijkertijd werd aan de basis van de kerk de nieuwe liturgie breed geaccepteerd en wordt nog steeds verder gezocht naar een geloofwaardige gestalte van de liturgie in onze cultuur.
Gerard Lukken houdt in dit boek een pleidooi onverkort vast te houden aan de grondbeginselen van de liturgische vernieuwingen van Vaticanum II. Hij pleit voor een open en kritische dialoog over de liturgie in het spanningsveld van restauratie en vernieuwing.

Gerard Lukken (1933) studeerde aan het Groot Seminarie te Haaren (Noord-Brabant), de Pontificia Università Gregoriana in Rome en het Institut Supérieur de Liturgie in Parijs. Hij was pastor en godsdienstleraar, hoogleraar liturgie en sacramententheologie aan het Groot Seminarie in Haaren en vanaf 1967 aan de Theologische Faculteit te Tilburg (thans opgenomen in de Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit van Tilburg) en directeur van het Liturgisch Instituut vanaf 1992 tot zijn emeritaat in 1994.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Gerard Lukken
Uitgever
Abdij Van Berne, Uitgeverij
ISBN
9789089720238
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2010
Categorie
Overig
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
183

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99