Medische verhalen uit de Italiaanse renaissance

Prijs € 19,95

Uitverkocht

Ivo de Leeuw

Paperback | November 2010 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

In de 15de eeuw kwam in Italië de renaissance tot volledige bloei dankzij de ondersteuning van kunstminnende rijke families. Handel, industrie en bankwezen lagen aan de basis van hun welvaart maar zij vervulden ook een belangrijke politieke rol in deze woelige periode waarin Italië verscheurd werd door bloedige interne en externe twisten en oorlogen. De fysieke, maar ook de mentale gezondheid van de lokale leiders heeft hierin een hoofdrol gespeeld die in de klassieke geschiedschrijving soms sterk wordt onderschat. Huwelijken, soms alleen geïnspireerd door politieke en opportuniteitsmotieven, hebben de verspreiding van negatieve, pathologische en erfelijke trekken sterk in de hand gewerkt en soms geleid tot het uitsterven van schitterende families. Levensstijl, voedingsgewoonten en seksueel gedrag hebben geleid tot het verschijnen van ziektepatronen die de levensduur beperkten of zelfs de kwaliteit van het beleid in het gedrang brachten. Aan de hand van documenten, brieven, de studie van portretten en vooral paleopathologisch onderzoek, recent uitgevoerd met moderne technieken op stoffelijke resten, werd getracht een klinisch beeld te reconstrueren van enkele hoofdfiguren uit deze fascinerende periode. Het accent ligt op de Medici van Firenze, maar ook de Gonzaga van Mantova en de d’Este van Ferrara worden in detail bestudeerd in dit eerste deel van de Medische verhalen uit de Italiaanse renaissance.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Ivo de Leeuw
Uitgever
Academic & Scientific publishers
ISBN
9789054877394
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2010
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
128

Beschrijving

In de 15de eeuw kwam in Italië de renaissance tot volledige bloei dankzij de ondersteuning van kunstminnende rijke families. Handel, industrie en bankwezen lagen aan de basis van hun welvaart maar zij vervulden ook een belangrijke politieke rol in deze woelige periode waarin Italië verscheurd werd door bloedige interne en externe twisten en oorlogen. De fysieke, maar ook de mentale gezondheid van de lokale leiders heeft hierin een hoofdrol gespeeld die in de klassieke geschiedschrijving soms sterk wordt onderschat. Huwelijken, soms alleen geïnspireerd door politieke en opportuniteitsmotieven, hebben de verspreiding van negatieve, pathologische en erfelijke trekken sterk in de hand gewerkt en soms geleid tot het uitsterven van schitterende families. Levensstijl, voedingsgewoonten en seksueel gedrag hebben geleid tot het verschijnen van ziektepatronen die de levensduur beperkten of zelfs de kwaliteit van het beleid in het gedrang brachten.


Aan de hand van documenten, brieven, de studie van portretten en vooral paleopathologisch onderzoek, recent uitgevoerd met moderne technieken op stoffelijke resten, werd getracht een klinisch beeld te reconstrueren van enkele hoofdfiguren uit deze fascinerende periode.


Het accent ligt op de Medici van Firenze, maar ook de Gonzaga van Mantova en de d’Este van Ferrara worden in detail bestudeerd in dit eerste deel van de Medische verhalen uit de Italiaanse renaissance.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Ivo de Leeuw
Uitgever
Academic & Scientific publishers
ISBN
9789054877394
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
November 2010
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
128

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99