Mediation en vertrouwelijkheid

Prijs € 36,50

Uitverkocht

M. Pel

Paperback | Augustus 2009 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Een van de kernelementen van mediation is de tussen partijen en de mediator overeen te komen vertrouwelijkheid. De vertrouwelijkheid is vooral een stimulans om ervoor te zorgen dat partijen vrijuit kunnen spreken tijdens de mediation, zonder het risico te lopen dat de geboden informatie voor een ander doel gebruikt wordt dan waarvoor zij is gegeven. Het middel om de vertrouwelijkheid te waarborgen is de overeengekomen geheimhoudingsplicht. In theorie en praktijk kunnen hierover de nodigevragen rijzen:* Wie kunnen aanspraak op geheimhouding maken?* Wat zijn de grenzen van de geheimhouding?* Welke informatie valt onder de geheimhoudingsplicht?* Hoe verhoudt de geheimhoudingsplicht zich tot de waarheidsplicht in het procesrecht?* Hoe verhoudt de geheimhoudingsplicht zich tot de openbaarheid van bestuur?* De wenselijkheid van een verschoningsrecht voor de mediator* Heeft de advocaat van partijen een geheimhoudingsverplichting?In dit boek wordt antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen die in theorie en praktijk kunnen rijzen over mediation en vertrouwelijkheid. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen conflicten die spelen tussen burgers onderling en conflicten die spelen tussen burgers en overheid waar een extra spanningsveld bestaat tussen de door desamenleving verlangde openbare en transparante besluitvorming en het belang van de vertrouwelijkheid voor de conflicterende partijen.Ingegaan wordt op specifieke aandachtspunten in het civiele en het bestuursrecht en op de wijze waarop de vertrouwelijkheid is gewaarborgd in de Amerikaanse wet- en regelgeving. Voorts wordt er een beschouwing gegeven over wat we hiervan kunnen leren voor de in Nederland geldende praktijk. Vraag en antwoord op de meest gestelde vragen is het kernonderdeel van dit boek. Daar waar nodig wordt met verhelderende voorbeelden uit de praktijk gewerkt.Eventuele lacunes en onduidelijkheden in de wetgeving worden gesignaleerd. De lezer wordt uitgedaagd om mee te denken op de punten die nu nog onduidelijkheden kunnen opleveren voor de overeengekomen vertrouwelijkheid.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
M. Pel
Uitgever
Sdu Uitgevers
ISBN
9789012117425
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Augustus 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Beschrijving

Een van de kernelementen van mediation is de tussen partijen en de mediator overeen te komen vertrouwelijkheid. De vertrouwelijkheid is vooral een stimulans om ervoor te zorgen dat partijen vrijuit kunnen spreken tijdens de mediation, zonder het risico te lopen dat de geboden informatie voor een ander doel gebruikt wordt dan waarvoor zij is gegeven. Het middel om de vertrouwelijkheid te waarborgen is de overeengekomen geheimhoudingsplicht. In theorie en praktijk kunnen hierover de nodige
vragen rijzen:

* Wie kunnen aanspraak op geheimhouding maken?
* Wat zijn de grenzen van de geheimhouding?
* Welke informatie valt onder de geheimhoudingsplicht?
* Hoe verhoudt de geheimhoudingsplicht zich tot de waarheidsplicht in het procesrecht?
* Hoe verhoudt de geheimhoudingsplicht zich tot de openbaarheid van bestuur?
* De wenselijkheid van een verschoningsrecht voor de mediator
* Heeft de advocaat van partijen een geheimhoudingsverplichting?

In dit boek wordt antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen die in theorie en praktijk kunnen rijzen over mediation en vertrouwelijkheid. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen conflicten die spelen tussen burgers onderling en conflicten die spelen tussen burgers en overheid waar een extra spanningsveld bestaat tussen de door de
samenleving verlangde openbare en transparante besluitvorming en het belang van de vertrouwelijkheid voor de conflicterende partijen.
Ingegaan wordt op specifieke aandachtspunten in het civiele en het bestuursrecht en op de wijze waarop de vertrouwelijkheid is gewaarborgd in de Amerikaanse wet- en regelgeving. Voorts wordt er een beschouwing gegeven over wat we hiervan kunnen leren voor de in Nederland geldende praktijk. Vraag en antwoord op de meest gestelde vragen is het kernonderdeel van dit boek. Daar waar nodig wordt met verhelderende voorbeelden uit de praktijk gewerkt.
Eventuele lacunes en onduidelijkheden in de wetgeving worden gesignaleerd. De lezer wordt uitgedaagd om mee te denken op de punten die nu nog onduidelijkheden kunnen opleveren voor de overeengekomen vertrouwelijkheid.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
M. Pel
Uitgever
Sdu Uitgevers
ISBN
9789012117425
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Augustus 2009
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
192

Actuele bestsellers!

  • 25,99
  • 24,99
  • 24,99
  • 23,99
  • 23,00
  • 18,99
  • 15,99
  • 17,50
  • 15,00
  • 17,99