Macht, Media & Montesquieu

over nieuwe vormen van publieke macht en machtsevenwicht

Prijs € 45,00

Uitverkocht

E.W. van der Wilk

Paperback | December 2013 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Is de leer van de ‘scheiding der machten’ als staatssysteem gedateerd? In dit boek wordt inzichtelijk gemaakt dat evenwicht tussen publieke machten een systeem is dat zijn waarde door de eeuwen heen heeft behouden.Is de leer van de ‘scheiding der machten’ als staatssysteem gedateerd? Een absolute scheiding van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht heeft in Nederland nooit bestaan. Wel is gestreefd naar evenwicht tussen deze machten. In dit boek wordt inzichtelijk gemaakt dat evenwicht tussen publieke machten een systeem is dat zijn waarde door de eeuwen heen heeft behouden. Het systeem is flexibel genoeg om met enige regelmaat te worden aangepast aan de eisen van de tijd. Nieuwe machten binnen de ‘oude machtenleer’ ontstaan, zoals de Raad voor de rechtspraak en het Onderzoeks- en Verificatiebureau van de Tweede Kamer. Nieuw is de media als een (privaat-) publieke macht te beschouwen. Hoewel de media niet zijn belast met publieke taken, zijn zij immers onderdeel van de politiek en het politieke besluitvormingsproces. Deze drie nieuwe publieke machten zijn bestudeerd op hun al dan niet succesvolle plaats in de leer van de machtenscheiding.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
E.W. van der Wilk
Uitgever
Universiteit Leiden hodn Leiden Universi
ISBN
9789087280659
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
332

Beschrijving

Is de leer van de ‘scheiding der machten’ als staatssysteem gedateerd? In dit boek wordt inzichtelijk gemaakt dat evenwicht tussen publieke machten een systeem is dat zijn waarde door de eeuwen heen heeft behouden.

Is de leer van de ‘scheiding der machten’ als staatssysteem gedateerd? Een absolute scheiding van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht heeft in Nederland nooit bestaan. Wel is gestreefd naar evenwicht tussen deze machten. In dit boek wordt inzichtelijk gemaakt dat evenwicht tussen publieke machten een systeem is dat zijn waarde door de eeuwen heen heeft behouden. Het systeem is flexibel genoeg om met enige regelmaat te worden aangepast aan de eisen van de tijd. Nieuwe machten binnen de ‘oude machtenleer’ ontstaan, zoals de Raad voor de rechtspraak en het Onderzoeks- en Verificatiebureau van de Tweede Kamer. Nieuw is de media als een (privaat-) publieke macht te beschouwen. Hoewel de media niet zijn belast met publieke taken, zijn zij immers onderdeel van de politiek en het politieke besluitvormingsproces. Deze drie nieuwe publieke machten zijn bestudeerd op hun al dan niet succesvolle plaats in de leer van de machtenscheiding.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
E.W. van der Wilk
Uitgever
Universiteit Leiden hodn Leiden Universi
ISBN
9789087280659
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
December 2013
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
332

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99