Macht en tegenmacht in de Nederlandse asbestregulering

Prijs € 85,50

Uitverkocht

Robert Frank Ruers, R.F. Ruers

Paperback | Maart 2012 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Asbest is in honderden producten toegepast. Toen bleek dat inademing van asbestvezels na lange latentietijd tot een dodelijke ziekte kan leiden, is in 1993 asbestgebruik geheel verboden. Zo'n 10.000 asbestslachtoffers zijn bekend, waarschijnlijk nog niet de helft van het uiteindelijke aantal. Aan het asbestverbod zijn conflicten tussen betrokken partijen voorafgegaan: de asbestindustrie, de overheid, de vakbeweging en de slachtoffers. Grote economische belangen stonden op het spel. De overheid was lange tijd nauwelijks bereid beperkingen aan het asbestgebruik te stellen. Asbest slachtoffers hebben pas recentelijk sterk aan invloed gewonnen.De vier fasen tussen 1930 en 2004 van het asbestreguleringsproces worden in dit proefschrift gedetailleerd bestudeerd. Elke fase is afgesloten met een juridisch besluit dat het karakter van het proces heeft beïnvloed. De strategieën van de belangrijkste partijen, hun invloed en de impact hiervan op de juridische besluitvorming worden beschreven. Het onderzoek sluit af met vier algemene lessen, die uit de analyse van het maatschappelijk krachtenveld rond de asbestregulering getrokken kunnen worden.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Robert Frank Ruers, R.F. Ruers
Uitgever
Boom Juridische uitgevers
ISBN
9789089746337
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Beschrijving

Asbest is in honderden producten toegepast. Toen bleek dat inademing van asbestvezels na lange latentietijd tot een dodelijke ziekte kan leiden, is in 1993 asbestgebruik geheel verboden. Zo'n 10.000 asbestslachtoffers zijn bekend, waarschijnlijk nog niet de helft van het uiteindelijke aantal. Aan het asbestverbod zijn conflicten tussen betrokken partijen voorafgegaan: de asbestindustrie, de overheid, de vakbeweging en de slachtoffers. Grote economische belangen stonden op het spel. De overheid was lange tijd nauwelijks bereid beperkingen aan het asbestgebruik te stellen. Asbest slachtoffers hebben pas recentelijk sterk aan invloed gewonnen.

De vier fasen tussen 1930 en 2004 van het asbestreguleringsproces worden in dit proefschrift gedetailleerd bestudeerd. Elke fase is afgesloten met een juridisch besluit dat het karakter van het proces heeft beïnvloed. De strategieën van de belangrijkste partijen, hun invloed en de impact hiervan op de juridische besluitvorming worden beschreven. Het onderzoek sluit af met vier algemene lessen, die uit de analyse van het maatschappelijk krachtenveld rond de asbestregulering getrokken kunnen worden.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Robert Frank Ruers, R.F. Ruers
Uitgever
Boom Juridische uitgevers
ISBN
9789089746337
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Maart 2012
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig

Actuele bestsellers!

  • 22,99
  • 18,99
  • 24,99
  • 23,00
  • 15,00
  • 15,99
  • 18,99
  • 15,00
  • 23,99
  • 24,99