Macht en gewoonte in het Delftse stadsbestuur (1672-1702)

Prijs € 30,00

Uitverkocht

Ook beschikbaar als:

Gerard van Roon

Paperback | Februari 2014 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

Het bestuur van Delft was 300 jaar geleden al verrassend goed georganiseerd. De Delftse regeerders hielden zich uitvoerig bezig met de leefbaarheid van de stad, vaak na verzoekschriften van inwoners. Meestal namen zij pas een besluit na een onderzoek onder de betrokkenen, in eerdere besluiten of in andere steden. Zo nodig stelden zij een commissie in.Soms was er opschudding, bijvoorbeeld toen stadhouder Willem III in 1675 en 1676 op ongeoorloofde manier zijn wil aan het stadsbestuur probeerde op te leggen. In Macht en gewoonte leest u hoe het stadsbestuur in elkaar stak, met welke onderwerpen het zich bezighield en hoe het toeging tijdens de vergaderingen en bijeenkomsten.Dit boek werpt een nieuw licht op het bestuur van een zeventiende-eeuwse stad in het westen van Nederland. Het is gebaseerd op de besluitenlijsten van de bestuurderscolleges, aangevuld met ander archiefmateriaal, zoals persoonlijke aantekeningen van politici, stadsrekeningen, administratieve stukken en beschrijvingen uit de tijd zelf.Gerard van Roon (1976) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij is onderzoeksmedewerker bij de Tweede kamer der Staten-Generaal.

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Gerard van Roon
Uitgever
Eburon
ISBN
9789059728165
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2014
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
432

Beschrijving

Het bestuur van Delft was 300 jaar geleden al verrassend goed georganiseerd. De Delftse regeerders hielden zich uitvoerig bezig met de leefbaarheid van de stad, vaak na verzoekschriften van inwoners. Meestal namen zij pas een besluit na een onderzoek onder de betrokkenen, in eerdere besluiten of in andere steden. Zo nodig stelden zij een commissie in.


Soms was er opschudding, bijvoorbeeld toen stadhouder Willem III in 1675 en 1676 op ongeoorloofde manier zijn wil aan het stadsbestuur probeerde op te leggen. In Macht en gewoonte leest u hoe het stadsbestuur in elkaar stak, met welke onderwerpen het zich bezighield en hoe het toeging tijdens de vergaderingen en bijeenkomsten.

Dit boek werpt een nieuw licht op het bestuur van een zeventiende-eeuwse stad in het westen van Nederland. Het is gebaseerd op de besluitenlijsten van de bestuurderscolleges, aangevuld met ander archiefmateriaal, zoals persoonlijke aantekeningen van politici, stadsrekeningen, administratieve stukken en beschrijvingen uit de tijd zelf.

Gerard van Roon (1976) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij is onderzoeksmedewerker bij de Tweede kamer der Staten-Generaal.

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Gerard van Roon
Uitgever
Eburon
ISBN
9789059728165
Bindwijze
Paperback
Publicatiedatum
Februari 2014
Categorie
Wetenschappelijk
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
432

Actuele bestsellers!

  • 23,00
  • 5,00
  • 15,00
  • 26,99
  • 20,99
  • 34,95
  • 22,50
  • 20,99
  • 24,99
  • 23,99