De parasiet (e-Book)

Prijs € 24,90
Download direct dit e-Book
Ook beschikbaar als:

Michel Serres

EPUB met digitaal watermerk | November 2023 |

Beoordeel dit boek als eerste!

Beschrijving

‘De mens is de universele parasiet, omdat hij als gast leeft op kosten van de aarde, de planten en de dieren.’ – René ten Bos   In De parasiet laat de Franse filosoof Michel Serres zien dat het leven door en door parasitair is. Leven betekent dat je neemt en er niets of weinig voor teruggeeft. Dat geldt voor kleine microscopische wezens, maar ook voor dieren, kinderen, belastingadviseurs, landbouwers, filosofen, politici en managers. Kenmerkend voor het parasitaire leven is ondankbaarheid of het uitblijven van compensatie. Toch blijft Serres niet hangen in moraliseringen. Door zijn afzijdige positie kan de parasiet zaken in beweging zetten, veranderen en vernieuwen. Zonder parasieten zouden we leven in een vermoeiend paradijs waar nooit iets gebeurt.   De tekst van Serres is zelf ook parasitair. Hij teert op de verhalen van grote fabelvertellers als Aesopus en La Fontaine, op de ideeën van filosofen als Leibniz en Rousseau, en op de Bijbel. Dit komt ook naar voren in de literaire en lyrische stijl waarmee deze parasietenmaaltijd wordt opgedist.   Michel Serres (1930-2019) was lid van de Académie Française, hoogleraar aan Stanford University en gold in Frankrijk als een van de grootste geleerden op het terrein van filosofie en wetenschapsgeschiedenis. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende onderwerpen. In Nederlandse vertaling verschenen eerder Muziek (2012) en De wereld onder de duim (2014).  

Volledige beschrijving

Specificaties

Auteur
Michel Serres
Uitgever
Boom
ISBN
9789024456338
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
November 2023
Bestandsgrootte
1639983 bytes
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
400

Beschrijving

‘De mens is de universele parasiet, omdat hij als gast leeft op kosten van de aarde, de planten en de dieren.’ – René ten Bos

 

In De parasiet laat de Franse filosoof Michel Serres zien dat het leven door en door parasitair is. Leven betekent dat je neemt en er niets of weinig voor teruggeeft. Dat geldt voor kleine microscopische wezens, maar ook voor dieren, kinderen, belastingadviseurs, landbouwers, filosofen, politici en managers. Kenmerkend voor het parasitaire leven is ondankbaarheid of het uitblijven van compensatie. Toch blijft Serres niet hangen in moraliseringen. Door zijn afzijdige positie kan de parasiet zaken in beweging zetten, veranderen en vernieuwen. Zonder parasieten zouden we leven in een vermoeiend paradijs waar nooit iets gebeurt.

 

De tekst van Serres is zelf ook parasitair. Hij teert op de verhalen van grote fabelvertellers als Aesopus en La Fontaine, op de ideeën van filosofen als Leibniz en Rousseau, en op de Bijbel. Dit komt ook naar voren in de literaire en lyrische stijl waarmee deze parasietenmaaltijd wordt opgedist.

 

Michel Serres (1930-2019) was lid van de Académie Française, hoogleraar aan Stanford University en gold in Frankrijk als een van de grootste geleerden op het terrein van filosofie en wetenschapsgeschiedenis. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende onderwerpen. In Nederlandse vertaling verschenen eerder Muziek (2012) en De wereld onder de duim (2014).

 

Schrijf een recensie

Velden met een * zijn verplicht

Specificaties

Auteur
Michel Serres
Uitgever
Boom
ISBN
9789024456338
Formaat
EPUB met digitaal watermerk
Publicatiedatum
November 2023
Bestandsgrootte
1639983 bytes Kb
Taal
Nederlandstalig
Aantal Pagina's
400

Actuele bestsellers!

  • 24,99
  • 22,95
  • 21,99
  • 22,00
  • 22,99
  • 18,99
  • 17,50
  • 22,99
  • 15,00
  • 24,99